Inlägg från: Ellie |Visa alla inlägg
  • Ellie

    Vem ska betala fakturan?

    Är det en 7-åring som inte var medveten om vad den gjord, tex "bara tryckte på en annorlunda knapp som satt där" skall skolan betala, då det kan räknas som omedveten olycka.

    Har barnet vetat att det är ett brandlarm och att det kommer börja låta om den startar det skall tyvärr föräldrarna betala.
    Jag skriver "tyvärr" eftersom det ibland kan bli rätt mycket föräldrar behöver betala om de har ett barn som medvetet skadar omgivningen, trots god uppfostran och förmaningar, trots att föräldrarna inte fysiskt är på plats för att kunna förhindra detta.

    Jag har för mig att från 15 års ålder blir barnet själv skyldig att betala (något osäker på detta, men en annan tråd handlade om en person som blivit skuldsatt pga skadegörelse i tonåren och fortfarande 10 år senare betalade av på detta via kronofogden).

  • Ellie
    Anonym (Falsklarm?) skrev 2022-10-17 09:01:48 följande:
    Det är tråkigt om budskapet inte går hem hos ditt barn men det fråntar ju inte att det är du som förälder som får betala för vad ditt barn nu gör. Det gäller ju alltid oavsett om du har en 7-åring som tycker det är kul att testa lite eller en kriminell 16-åring som går runt och rånar folk.
    Detta stämmer inte på våra barns skola. Från årskurs 4 får man information om att man som förälder får betala om barnet orsakar skada, såvida det inte är en uppenbar olyckshändelse. Man uppmanas tala med sina barn om detta.
    Innan dess, i 6-8 års ålder står skolan för sådant som "blir fel", där barnet orsakat skada men är för ungt för att fullt ut förstå konsekvenserna.
    En 7-åring som tycker det är kul att testa lite är inte alls samma sak som en 10-åring som vill ställa till besvär eller imponera på kompisarna. Jag hade definitivt betalat om min 10-åring tryckte på brandlarmet "på skoj", för hon vet mycket väl att man inte gör så. Min 7-åring hade aldrig medvetet orsakat skada, utan då hade det handlat om bristande impulskontroll, nyfikenhet eller oförmåga att förstå.
  • Ellie
    Anonym (lämpligt straff) skrev 2022-10-17 10:15:00 följande:

    Precis, en mycket dyr faktura orsakat av ens barn får vilken förälder som helst att gå i taket och vidta åtgärder de anser passande.

    Var en tjej som utlöste brandlarmet när jag gick i högstadiet, det var några veckor kvar till sommarlovet. Vet inte om hennes föräldrar hade hunnit få fakturan eller om straffet kom direkt, men tror att straffet kom direkt.
    Hon fick utegångsförbud hela sommaren! Även reducerad månadspeng. Föräldrarna var konsekventa och lät henne inte träffa en enda kompis eller gå ut ensam annat än för korta promenader, utöver det var det enbart umgänge med familjen och vänner till dem.
    Kan lova att hon aldrig mer utlöste ett brandlarm under resten av skolgången.

    Har du provat 10 veckors utegångsförbud med reducerad månadspeng på ditt barn, ts? Om hen nu är en serie-larmutlösare eller om det bara var ett exempel.
    Perfekt sätt att se till att barnet hamnar utanför, blir av med kompisar, mår dåligt, hamnar i värre beteende...
    Att arbeta av fakturan med uppgifter i hemmet hade varit rimligare.
  • Ellie
    Anonym (Q) skrev 2022-10-17 19:42:47 följande:
    Ja, om barnet gör saker det inte får göra och är tillräckligt gammalt för att förstå det, så är det ju inte skolans fel. Ska skolan behöva punktmarkera varje unge?
    Det var ett barn som dog för ett tag sedan. Det smet iväg och klättrade på ett litet berg där det inte fick vara. Skolan fick kritik av skolinspektionen i att de brustit i tillsyn. Det ger inte pojken livet tillbaka, men nog var det skolans fel och inte föräldrarnas.
  • Ellie
    Anonym (Q) skrev 2022-10-17 19:51:57 följande:
    Hur gammalt var barnet? 
    En lågstadieelev.
  • Ellie
    Anonym (Sarah) skrev 2022-10-17 23:16:07 följande:
    Sluta älta detta nu, TS.
    Du som förälder ska betala, punkt slut.
    Det går inte att trassla in sig i jämförelser som inte är jämförbara med ditt fall.
    Som jämförelsen med HVB-hem, du kan inte jämföra HVB-hem med skolan.   Barnen där är omhändertagna och deras föräldrar är inte vårdnadshavare.
    Och olyckshändelser på skolan är inte samma sak.
    Det finns försäkringar som går in om två barn skulle RÅKA krocka på skolgården av en olyckshändelse, och det ena barnets glasögon går sönder.
     Det var ju inte så att ditt barn snubblade och ramlade på brandlarmet, utan han drog i gång det med flit.
    Han RÅKADE inte, det var ingen olyckshändelse.
    Så kan barn göra, men då får du ta ditt ansvar som vårdnadshavare.  Hur kan det vara så svårt? 
    Om barnet har tvångstankar som får det att starta brandlarmet om och om igen trots att föräldrarna sagt till, har då skolan inget ansvar att förhindra detta?
    Barn med diagnoser brukar ha rätt till extra stöd, och ibland till och med personal som punktbevakar, beroende på symtom.
  • Ellie
    molly50 skrev 2022-10-18 19:31:01 följande:
    Vad är det för fakta du menar att jag ska ta reda på,som jag inte redan vet?
    Som t ex att föräldrarna ska stå för notan om deras barn okynnestrycker på brandlarmet. 
    Det stämmer ju inte alltid. Beror på bland annat barnets ålder och mognad.
  • Ellie
    Anonym (Korvspad) skrev 2022-10-18 21:27:11 följande:
    Det är inte tanken med uppfostran att man ska behöva gå med sitt barn så fort hen lämnar hemmet.
    Barn är inte färdiguppfostrade vid en viss ålder, och alla blir inte "lydiga änglar" lika snabbt. Därav att skolan har större ansvar ju yngre barnen är.
  • Ellie
    molly50 skrev 2022-10-18 22:11:42 följande:
    Ja,men ansvaret för att lära sina barn att t ex inte okynnestrycka på brandlarmet ligger på föräldrarna. 
    Och detta ska tydligen ha rört sig om ett sk youtube-challenge.
    Vilken koll har då dessa föräldrar om en 8-åring kan titta på sådana saker på nätet?
    Vad får dig att tro att barnet suttit hemma och tittat på challengen? Det är inte ens säkert att det själv sett utmaningen, utan kompisarna kan ha berättat.
  • Ellie
    Anonym (?) skrev 2022-10-18 21:33:38 följande:
    Bara ta ditt ansvar och betala. Så kan vi avsluta tråden här och nu.
    Skolverket håller inte med dig.
  • Ellie
    Anonym (Korvspad) skrev 2022-10-18 22:43:12 följande:
    Vet du, jag är väl bekant med den sidan. Jag pratar om DIN inställning i den här frågan, inte Skolverkets texter.
    Menar du att rektorn borde gå emot skolverket?
Svar på tråden Vem ska betala fakturan?