Inlägg från: Olga Stevens Barnmorska Kry |Visa alla inlägg
  • Olga Stevens Barnmorska Kry

    Kvinnans underliv - barnmorskan Olga svarar på alla dina frågor fram till 9/12 2022.

    De flesta kvinnor har någon gång upplevt obehag eller symptom som klåda, flytningar, irriterade slemhinnor eller obekväma lukter i underlivet. Men varför, vad är förväntat, vad är normalt eller avvikande? Och vad beror det på?
    Fram till den 9/12 kommer Krys barnmorska Olga Stevens svara på alla dina frågor om just detta! 
     
    Olga har tidigare jobbat på gynakuten, barnmorskemottagning och inom förlossningen. Hon har med andra ord en gedigen erfarenhet när det kommer till kvinnans underliv. 
    Passa på att få svar på din fråga!
     
    ______________
     
    Läs mer om kvinnohälsa: www.kry.se/kvinnohalsa/
     
    Behöver du vård? Träffa erfaren vårdpersonal direkt i Kryappen: app.kry.se/login
     
    I annonssamarbete med Kry
  • Svar på tråden Kvinnans underliv - barnmorskan Olga svarar på alla dina frågor fram till 9/12 2022.
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (Svider) skrev 2022-11-08 15:33:53 följande:

    Jag födde vaginalt för 12 veckor sedan, fick grad 3 bristning och ända sedan dess så tycker jag att det svider i vulvan i ?vecken? mellan inre och yttre blygdläppar. Det har svidit olika mycket sen förlossningen och just nu svider det mer. Det är värst direkt efter jag duschat ( duschar max 1 gång/ dag och då är jag noga med att inte ha duschstrålen direkt på underlivet.  Jag smörjer in med intimolja innan varje duschning och direkt efter duschen smörjer in med DR Warming feta intimkräm som rekom. av min gynekolog. Min gynekolog ser inte svamp i underlivet + svampodling kommit tillbaka negativt. Slemhinnorna ser fina ut och bristningen har läkt fint säger min gynekolog.

    Nu undrar jag hur länge det brukar svida i vulvan efter förlossning? Jag fick inga stygn i vulvan där det svider utan endast nedre delen av slidöppningen och mellangård/sfinkter. Är det vanligt? jag ammade endast första 2 veckorna efter förlossning men gav upp efter det då bebis sög aldrig utan amningsnapp och han slog bort den med huvudet flera gånger per amningsförsök. 

    Avslaget försvann helt efter 5 veckor och har sedan dess haft min andra mens så hormonerna borde vara hyfsad bra nivå?? Det svider som sagt flera gånger under dagen och svider jättemycket i ca 15 min efter varje duschning. 
    Har du varit med om patienter som upplevt sveda så lång tid efter förlossning trots att de inte ammar?


    Hej! 

    Förstår din frustration och kanske någon form av oro över att detta kommer bli ett långvarigt problem. 

    Du fick en större bristning i samband med förlossningen, som verkar utifrån bekräftelse från din gynekolog har läkt väl. Ett lugnande besked trots allt. Min erfarenhet i mötet med kvinnor efter en förlossningen är inte att sveda tas upp frekvent som ett vanligt besvär så pass långt tid efter en vaginal förlossning. Dock så beskriver många en annorlunda känsla eller visst obehag i operationsområdet men antas då ofta vara kopplat till svamp eller till torra och sköra slemhinnor relaterat till amning och hormonförändringar. Detta är ju i ditt fall delvis uteslutet redan genom nedlagd amning, negativa odlingar för svamp och provbehandlingar. Det är bra att du är restriktiv med vatten och överdriven tvättning och smörjer med olja.

    Jag tänker att det skulle kunna handla om läkningsprocessen att den nya huden i området är mindre elastisk och delvis kan få en annan struktur. Massage med olja är då gynnsamt och borde göra att dina besvär upphör över tid.

    Ca 6 månader efter en bristning brukar man kalla operationsområdet som läkt. Om det påverkar dig i ditt dagliga liv eller fortsätter ge besvär även efter den tiden har gått så rekommenderar jag dig att åter ta kontakt med barnmorska eller gynekolog som kan remittera dig till specialist Läkare vid bäckenbottencentrum eller motsvarande på orten där du bor för att åter kontrollera bristningen. 

    Lycka till!
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (flytningar) skrev 2022-11-11 14:48:11 följande:

    Hej!
    Jag tycker mina flytningar är jobbiga. Det är mycket och luktar mycket så som någon skrev. Nej, ingen svamp eller så, utan jag är en sån som har sådana med lute starkare lukt. Märks av mer när jag har byxor som sitter åt mer. 

    Jag undrar kan jag använda menskopp för flytningarna? Eller ska menskoppen bara användas för mens? Varför i så fall? Vilka nackdelar kan det finnas? 

    Tampong känns inte bra att använda för flytningar för det torkar ut. Trosskydd funkar inte så bra det heller. 


    Hej! Förstår att det kännas besvärande med flytningar som luktar starkt och känns genom kläder. Flytningarnas lukt regleras av surhetsgraden i slidan och vilken typ av bakterier som trivs och har majoritet. Det finns alltid bakterier i slidan som skyddar mot infektioner och hjälper till med att hålla slemhinnorna fuktiga. 

    Det finns flera tänkbara orsaker till en obalans som ger den typen av doft som du beskriver. Många gånger är det de orsaker som överdrivet tvättande i området, mens eller sex som förändrar den naturliga bakteriefloran. Det brukar då ofta lösa sig av sig själv efter någon vecka eller två utan behandling. 

    Om besvären håller i sig eller man upplever att doften är kraftigt avvikande ska man alltid söka sig till en barnmorska vid din BMM som kan göra en enklare gynekologisk undersökning och provtagning för klamydia och gonorré. Illaluktande flytningar kan nämligen även vara ett tecken på en infektion i livmodern eller en sexuellt överförbar sjukdom. Vid behov kan hänvisning därefter ske till gynekolog för fastställande av bakteriell vaginos och insättning på antibiotika eller antiseptisk behandling. 

    Det finns inget hinder för att använda menskoppen även vid rikliga flytningar! Menskoppen är skonsam och förändrar inte slidans naturliga bakterieflora. Koka menskoppen i vatten regelbundet för att rengöra ordentligt enligt föreskrift från tillverkaren. 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonymtjeja skrev 2022-11-12 23:50:53 följande:

    Jag undrar om man måste ta antibiotika mot bakteriell vaginos? Då det ofta är återkommande. Undrar även om det tas prover för bakteriell vaginos när kvinnor är gravida? Då det är en riskfaktor för för tidig vattenavgång vilket jag själv drabbats av tidigare.


    Hej! 

    Förstår din oro kring detta då du haft komplikationer i samband med tidigare förlossning.

    Vid avvikande och kraftigt illaluktande flytningar under graviditet bör undersökning göras av läkare som till exempel en obstetriker eller gynekolog. Då görs en samlad bedömning av symtom och  en ev. behandling kan sättas in för att minska risken för komplikationer. Man brukar ta flertalet odlingar för att kunna utesluta infektion och säkerställa att rätt behandling satts in.

    Ta upp din oro med din barnmorska vid BMM så att ni kan göra en plan för hur ni går tillväga vid symtom. 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (....) skrev 2022-11-09 08:31:26 följande:

    Jag har några gånger fått som en böld innanför de yttre blygdläpparna, på sidan. De har gått att klämma, som en finne, men det har gjort galet ont. Denna gång har jag fått en som inte försvinner, har nog haft den i två veckor. När jag försöker klämma den kan det ibland komma blod. Den ömmar när jag trycker på den men i övrigt känner jag inte av den. Bör jag kolla upp det?


    Hej! Låter både jobbigt och smärtsamt.

    Innanför de yttre blygdläpparna finns Bartholinis körtlar. En del kvinnor får vid enstaka tillfälle, men dessvärre i bland även återkommande, problem med infektion i Bartholinis körtlar. Infektionen orsakar svullnad till följd av ansamling av var, smärta och kan behöva behandling. 

    Det är ingenting som är farligt och ingenting du behöver söka akutvård för, men skulle den åter öka i storlek och skapa svår smärta så skall du söka. Vart du söker beror på lokala rutiner och hur akut smärta du har, men din fysiska vårdcentral bör kunna hjälpa dig. 

    Hoppas det är sista gången du behöver uppleva Bartolinit. 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (Anonym) skrev 2022-11-10 11:07:13 följande:

    hej,
    Jag har i flera år kämpat med Bartolonit.. den är återkommande i olika intervall. Nu senast bara 1 månad efter varandra. Mitt senaste ingrepp gick inte att göra under lokal bedövning utan läkaren ville hellre tömma bölden under sövning. Då jag nu är gravid i v. 32 togs beslutet att istället göra det under spinal. Jag har just nu en word-kateter som gör superont. Den ska sitta i 10 dagar.
    - kommer min kropp någonsin läka från det här?
    - hur är mina chanser att det inte ska komma tillbaka innan förlossningen om ca 8 veckor? Livrädd för detta. 
    - vad kan jag själv göra för att hjälpa kroppen/undvika liknande utfall?
    - Nu när man skurit i området, sytt, etc kommer kroppen själv någonsin skapa en egen utväg för körteln? Jag tänker på om man nu förstört den 'naturliga' utvägen för ansamlingarna genom dem tidigare ingreppen som gjorts.
    Tacksam för ditt svar.


    Hej! 

    Du har varit med om något både smärtsamt och tufft, så väl fysiskt som psykiskt. Dessutom under en period i livet när du väntar barn. Förstår att det kan skapa både oro och väcka många frågor för vad som väntar. 

    Just nu befinner du dig mitt i det och av erfarenhet från mitt arbete vid kvinnoklinikens akutmottagning, är att kvinnor som har varit med om liknande, med långdragen läkning och återkommande problem, många gånger utrycker sig uppgivna inför problemet. Glädjande nog är min erfarenhet att de operativa åtgärder man gjort i ditt fall brukar vara effektiva. 

    Jag tänker att det skulle kunna vara värdefullt  att du får ett samtal vid specialistmödravården gällande förlossningsplanering. Där kan du och en eventuell partner tillsammans med en obstetriker samtala kring risker, förlossning och tiden efter. Göra en tydlig plan inför förlossningen om infektionen i körteln trots de åtgärder man gjort skulle komma tillbaka eller orsaka svår smärta i nära anslutning till väntad förlossning. Din Barnmorska vid BMM kan skicka en remiss för ett sådant samtal. 

    Stort lycka till! 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (Ida) skrev 2022-11-09 15:30:27 följande:

    Hej!
    Jag har väldigt länge (sedan 25-års åldern, är 35 idag) börjat känna att jag luktar otroligt mycket mellan benen. Har haft BV för 15 år sedan och doften påminner inte om det, utan det luktar mer STARKT. Mina flytningar är rätt tjocka och vita och luktar typ stark filmjölk. Har ingen klåda, och tvättar mig en gång om dagen. Måste använda intimtvål, intimolja tar inte bort doften. Har gått perioder där jag bara tvättat mig med ljummet vatten men har inte hjälpt utan bara gjort att doften aldrig försvunnit. Har testat lactal balans i perioder men hjälper inte, för jag förstår heller inte vad som är fel. Det luktar inte fisk utan mer en stark doft av kön och underliv, så pass att luktar igenom byxorna. och att byxorna luktar illa efteråt. Snälla, jag börjar bli desperat för jag skäms ju. Vad kan vara fel?


    Ida! 

    Sluta tvätta. 

    När vi tvättar oss med intimprodukter och vatten så tvättar vi bort de gynsamma flytningarna som är till för att återfukta slemhinnorna och skydda livmodern mot  bakterier. Det blir en rubbning av bakteriekulturen och orsakar en obalans. 

    Kroppen är smart och vill ju säkerställa att du slipper infektion i livmodern och producerar därmed större mängd flytningar för att kunna transportera ut de mindre gynnsamma bakterierna och hålla slemhinnorna återfuktade. Vid rubbat Ph-värde så påverkas doften negativt eftersom miljön blir sur i slidan.

    Du är inte ensam, detta är ett väldigt vanligt besvär bland kvinnor jag träffar vid BMM i alla åldrar, den gemensamma nämnaren är att de försöker lösa problemet genom att tvätta rent. 

    Tjejer, sluta tvätta! Tvätta kroppen, håret, låt vatten rinna ner men spola inte och rengör inte med intimprodukter. Om flytningarna fortsätter besvära dig efter några veckor eller börjar lukta rutten fisk så behöver kontakt med vården etableras. 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    MagganTop skrev 2022-11-09 15:28:35 följande:

    Jag födde mitt första barn (vaginalt) i oktober 2021. En drömförlossning som gick fort och utan smärtlindring eller komplikationer. nu väntar jag mitt andra barn som är beräknad i januari. 

    jag har mer oro denna gång och är rädd för hur kroppen klarar en ny förlossning såpass tätt inpå. vilka risker finns med att föda tätt? 


     


    Först och främst, stort grattis till en drömförlossning! 

    Det är naturligt att känna viss oro inför en förlossningen och fyller säkert en viktig funktion för den mentala förberedelse man gör som blivande mamma. Den förberedelsen ingår i varje graviditet och även om man har en positiv upplevelse med sig sedan tidigare så väcks andra frågor.

    Klarar jag det igen? Kommer förlossningen bli liknande eller något helt annorlunda? Kommer den ta lika lång tid eller gå fortare? Man bär med sig tidigare erfarenheter som skapar viss trygghet men också nya frågor och kanske till viss del oro. 

    Varje förlossning är unik och så även barnet som gör entré. Men, med säkerhet. Kroppen är helt fantastisk och i förlossningssammanhang är det sällan en nackdel att förlossningarna sker relativt tätt inpå varandra. Kroppen har nyligen gått igenom ett effektivt förlossningsarbete och vet precis vad som krävs för att få ditt barn säkert till världen. 

    Statistiskt sett är förlossning nummer två förknippat med lägst risker kopplat till så väl mor som barn. Den största risken, utan att veta något om din sjukdomshistoria eller andra kända riskfaktorer, så är det att förlossningen kan tendera att gå snabbt när barn nummer två bestämmer sig för att komma till jorden. Ring därför in i god tid till förlossningen när värkarna blivit etablerade så de vet att ni är på gång.

    Stort lycka till! 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (Jag) skrev 2022-11-09 11:41:39 följande:

    Har kopparspiral sen två år men vill ta ut den, kan jag göra det själv?


    Hej! 

    Jag kan förstå att det känns lockande att själv dra ut sin spiral. Garanterat har du säkert hört från någon vän eller bekant att "den kan man själv dra ut". Även om det är väldigt okomplicerat i de allra flesta fall att dra ut en spiral så är det inte ett jobb för hemmafixaren. Min starkaste rekommendation är att alltid låta en Barnmorska eller läkare göra det. 

    Livmodertappen är otroligt nerv-rik vilket bland annat orsakar smärta vid förlossning och mens. Koppens största nerv "nervus vagus" når till livmodertappen. Det händer att man får en reaktion vid kontakt med den nerven som orsakar svimning och illamående. Det kan ske både i samband med införandet av spiralen men också vid uttagandet. Detta är naturligtvis väldigt obehagligt och kan vara farligt om man trillar i samband med detta. Föreställ dig då att vara ensam i hemmet? Inte helt optimalt. 

    En annan aspekt är att du kanske blir rädd precis när du gett dig på att försöka dra i trådarna och ångrar dig halvvägs, eller kanske rent av har svårt att få ut den. Då är risken att den orsakar kraftig smärta och att du i stället behöver uppsöka akutvård och förklara vad du hittat på. 

    Boka tid till Barnmorska så slipper du oroa dig över något av ovanstående! 
  • Olga Stevens Barnmorska Kry
    Anonym (Kvinnafödd85) skrev 2022-11-09 12:59:30 följande:

    Jag har haft fast förhållande sedan snart 15 år. Vi har haft ett bra sexliv hela tiden medans nu snart ett år har vi inte kunnat ha vaginalsex utan att det gör ont. Dom senaste månaderna har det inte gått alls och inte iheller med fingrarna trots att jag är upphetsad och våt eller att jag kan få in en tampong. Vad skall vi göra. Jag börjar bli frustrerad att det inte fungerar.


    Vad bra att du skriver! Ett år är på tok för lång tid att ha problem med smärta i samband med sex.  

    Det låter som att du kanske har problem med torra och sköra slemhinnor. Detta baserar jag på att du skriver att det även är svårt även med tamponganvändning. Receptfri behandling finns att tillgå, men, först. Mer information behövs!

    Torra slemhinnor kan bero på en rad olika faktorer. Preventivmedel med hormoner som p-piller (olika typer av progesteron) kan vara en, då kan ett byte behöva göras. De konstgjorda hormonerna i hormonella-preventivmedel påverkar sekretet i livmoderhalsen, men kan även påverka andra körtlar som minskar utsöndringen av sekret och gör slemhinnorna i slidan torra. 

    För att du/ni skall kunna få rätt hjälp behöver dock en gynekologisk undersökning göras för att utesluta andra orsaker till problemet. 

    Boka en tid till en Barnmorska vid BMM i första hand som kan göra en gynekologisk undersökning och diskutera olika tänkbara orsaker och även remittera till läkare vid behov. 
Svar på tråden Kvinnans underliv - barnmorskan Olga svarar på alla dina frågor fram till 9/12 2022.