Inlägg från: Anonym (Lea) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    I vilken ålder fick din dotter mens? (tidig pubertet)

    Mens före 9 år verkar räknas som för tidig pubertet och bör utredas av läkare. 


    Du säger att du frågat vården, vad menar du med det? Har du bokat tid hos läkare, gått dit med flickan och sagt att hon behöver utredas för för tidig pubertet? Om du har det är det ju fruktansvärt dåligt av läkaren att vifta bort det. Ni borde, vad jag har förstått, remitterats till specialist. 


    Vad jag läste mig till lite snabbt är den absolut vanligaste orsaken till för tidig pubertet bara naturlig variation, men i enstaka fall kan annat ligga bakom, så det bör kollas upp! 


    Det är tufft för flickor som kommer i puberteten tidigt, tyvärr. Det är nog bra om ni föröldrar läser in er på de problem som tråkigt nog kan komma. Ingen kul läsning, är jag rädd, men bättre att ni alla är förberedda. 


    Och jag tror också på menstrosor, som någon skrev om. Har inte provat själv men de ser praktiska och lättanvända ut. 

  • Anonym (Kaffedraken)

    Googlade lite och glädjande nog har de dystra rapporterna om tidigt utvecklade flickor nyanserats sedan jag senast läste om det (på stenåldern...)! 


    Från: https://www.forskning.se/2008/05/29/tidig-pubertet-ingen-anledning-till-oro/#


    -Visst spelar det en roll vid vilken ålder tjejer utvecklas jämfört med sina jämnåriga, men det är långt ifrån allt. Det är bara under särskilda omständigheter som en tidig pubertetsutveckling verkar få negativa konsekvenser. I vissa fall är tidigt utvecklade tjejer i stället bland dem som har minst problem i tonåren.


    Hennes undersökning visar att det som kan skapa problem är när de tidigt utvecklade flickorna även uppfattar sig som mentalt mer mogna än sin jämnåriga och därför söker sig till äldre kamrater och pojkvänner tidigt i tonåren och hamnar i relationer som de kanske inte riktigt kan hantera. När det gäller övervikt, är det bara de som har en stor aptit som riskerar att få problem


    ? När vi vet vilka omständigheter vi ska vara vaksamma för, är det också i förlängningen möjligt att förebygga problemen innan de uppstår, och det kommer att vara till hjälp för alla som arbetar med ungdomar, och inte minst tonårsföräldrar, säger Therése Skoog.

  • Anonym (Kaffedraken)

    ...och min dotter på 11 visar inga tecken på pubertet alls. Själv fick jag mens som 14-15-åring nånting. 

Svar på tråden I vilken ålder fick din dotter mens? (tidig pubertet)