• Anonym (Npf)
    Thu 24 Nov 2022 11:51
    4092 visningar
    29 svar
    29
    4092

    Arbetsliv och diagnos

    Är det någon här som har tex Adhd eller autism eller känner någon som upplever svårigheter i arbetslivet? Både att hitta ett jobb Men även prestera bra på arbetet
    vad jobbar ni isåfall med och har ni fått någon hjälp eller stöd?

  • Svar på tråden Arbetsliv och diagnos
  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Thu 24 Nov 2022 20:00
    #7
    Anonym (F) skrev 2022-11-24 12:28:09 följande:

    Har autism
    fick hjälp av en arbetsspecialist via kommunen att hitta och få jobb. Detta var dock extremt svårt att få då jag var med i arbetsförmedlingen i väldigt Många år innan. Jag fick själv leta upp hjälpen och kämpa med att få den. Det var inte lätt.. 


    Vad jobbar du med nu och arbetar du som alla andra eller har något extra stöd?
  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Fri 25 Nov 2022 13:16
    #13

    Fast nu undrar jag andras erfarenheter med diagnos i arbetslivet och inte tips till mig

  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Fri 9 Dec 2022 14:30
    #17

    Någon mer?

  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Fri 9 Dec 2022 17:56
    #19
    Anonym (Uu) skrev 2022-12-09 14:58:21 följande:

    Har en på jobbet med det som förr hette Aspergers. Hur han upplever jobbet vet jag så klart inte men han är en del av arbetslaget och ger intryck av att trivas. Får lönebidrag. Kan fastna i vissa uppgifter och bli ineffektiv, men det är ju det bidraget ska täcka upp för. Det jobb han utför blir bra (Bokföring). 


    Vi har några på jobbet som är svåra att samarbeta med. Med dem funkar han inte alls. Både han och de behöver fingertoppskänsla och ingen av dem har det. Vad jag vet fick han jobbet med hjälp av kommunen. 


    Jobbade på ett annat ställe med en annan med Asperger och lönebidrag. Känns taskigt att säga, men den intelligens som killen på mitt nuvarande jobb har, som gör att han funkar, fanns inte riktigt hos den här andra. Det krävdes ganska mycket ledning och anpassningar för att han skulle funka på jobbet, även med ganska enkla praktiska uppgifter. Han kunde göra det men hade svårt att förstå och komma ihåg instruktioner. Men jag tror att han hade andra diagnoser också och hade svårt att ha ett fungerande privatliv också. Han blev anställd genom att han kände en på det stället.


    Jobbade dem kvar länge och var det något ni andra stördeS av i ert arbete eller accepterade ni bara det?
  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Sat 10 Dec 2022 12:51
    #24
    Anonym (Astrid) skrev 2022-12-10 06:40:05 följande:

    Det är så individuellt beroende på grad. Bara för att personen har autism eller adhd innebär inte per automatik att personen har stora svårigheter och inte är självgående kapabel till att jobba. En vän till mig har autism dyslexi med två barn och ska börja plugga till polis utan stöd från samhället, visserligen får kämpa lite extra hårdare än andra blod svett och tårar. En annan väninna har autism adhd jobbar inom bilbranschen men har stöd via kommunen och vill helst jobba ensam och det funkar fin fint. En annan adhd med koncentrationssvårigheter praktiserat som målare fått stöttning via arbetsförmedlingen och är nu färdigutbildad målare med fast tjänst. De som behöver stöttning får det om de är i behov av det. Frågar du av egen orsak? Varför jag frågar är för att folk måste sluta googla sig fram för att sluta dra alla över en och samma kam pga etiketter. 


    Har själv flera kompisar med diagnos autism då och vi alla tog studenten i somras och dem har inte haft jobb på hela hösten och tar hjälp av arbetsförmedlingen. Jag själv har också en diagnos men har ett jobb inom det jag är utbildad i Utan stöd.  har tagit längre tid för mig att komma in i arbetet men nu går det okej
  • Anonym (Npf) Trådstartaren
    Sat 10 Dec 2022 12:57
    #25

    Vill bara veta om folk med diagnos brukar ha problem 

Svar på tråden Arbetsliv och diagnos