• Anonym (88888­)
    Fri 2 Dec 2022 20:48
    3273 visningar
    15 svar
    15
    3273

    Spruckna tänder

    Vad är mest troligt att bli utkomsten om ens tand har en spricka? Jag fattar att det beror på hur tanden har spruckit men vad händer och vad görs om en spricka hittas? Man måste göra någon speciell röntgen för att se en spricka väl eller kanske tom öppna upp tanden för att se om den är sprucken? Vad gör tandläkarna när dom misstänker spricka? Hur brukar man själv veta att man har en spricka innan diagnos? 

  • Svar på tråden Spruckna tänder
  • Anonym (88888­) Trådstartaren
    Sat 3 Dec 2022 22:53
    #7
    Tow2Mater skrev 2022-12-02 21:10:20 följande:
    Google:

    www.tandcity.se/sv/symptom-och-behandling-vid.../
    Thanks. 
    Anonym (Beror på) skrev 2022-12-02 22:17:44 följande:

    Det beror på hur sprickan går i tanden. Är det en spricka som går ner i tanden, ner i roten, går det inte att göra något. Då drar man ut tanden. 


    Sprickor syns ibland på röntgen, inte alltid. Ibland öppnar man upp tanden för att se hur sprickan löper. Ibland får man ont i tanden och då upptäcks sprickan. 


    Vet du om det är en specialist av något slag som öppnar tanden? Vanliga tandläkare har ju inte tillräckligt starka mikroskåp för att kunna se sprickan. 

    Om sprickan går ner i roten så gör det så ont att man måste ha akut hjälp gissar jag?
    Anonym (En gång till ) skrev 2022-12-03 22:06:54 följande:
    Det var en tråd helt nyligen på samma tema, så jag klistrar in mitt svar därifrån:

    För mig började det med ilningar i en kindtand som såsmåningom övergick i mer och mer smärta för att en dag bli fullständigt outhärdligt. Ringde 1177 på natten då jag inte visste vad jag skulle ta mig till och de ordnade så att jag kunde komma till sjukhuset under natten och få en liten påse Tradolan i handen av en läkare. Det tog snabbt ner smärtan och på förmiddagen fick jag en akuttid där de helt sonika drog ut den spruckna tanden; fanns inget annat att göra åt eländet.

    Mitt råd är alltså att inte vänta utan se till att få hjälp snarast. En sprucken tand kan, om det vill sig illa, göra något så fasansfullt ont, att det vill man inte vara med om.
    Hoppas det löser sig till det bästa för dig! 
    Du måste ha haft en spricka ner i roten då som "beror på" skrev om? Hur länge höll dina ilningar på innan du sökte hjälp?
    Anonym (A) skrev 2022-12-03 22:11:16 följande:
    Sök hjälp.
    Anonym (En gång till ) skrev 2022-12-03 22:21:27 följande:
    Ja, bättre att inte vänta tills det blir outhärdligt utan få det undanstökat så snabbt som möjligt.
    Tandläkaren kan inte hjälpa mig och remissen som har skickats till specialisten kommer det att ta 2-3 månader innan jag får en tid för undersökning. Efter det vet jag inte hur länge det tar innan specialisten också gör något åt problemet som att öppna tanden, rotfylla eller vad som nu behövs göras. 
    Räkan77 skrev 2022-12-03 22:27:50 följande:
    Jag har haft sprickor i tänder som lagats med amalgam, väldigt vanligt tydligen. En har jag tvingats rotfylla, för en räckte det med att ersätta amalganet med komposit (iaf än så länge) och en har fortfarande en sån liten spricka att den inte påverkar mig än och tandläkaren anser att vi ska vänta med att åtgärda den tills jag får problem med ilningar och tandvärk. 
    Amalgan var ingen hit i tänderna minsann. Vad hade du för symptom i den rotfyllda tanden innan den rotfylldes och hur länge gick du med problemen? 




  • Anonym (88888­) Trådstartaren
    Sun 4 Dec 2022 14:11
    #11
    Anonym (Beror på) skrev 2022-12-04 00:30:56 följande:

    Det är ingen specialist , det är en helt vanlig behandling som alla allmäntandläkare gör hela tiden. 


    Sprickor syns oftast med blotta ögat om de är lite större så det används inte mikroskop. 


    Är sprickan ytlig eller inte går ner i tanden kan man laga eller rotfylla - också en rutinbehandling. Går den ner i rötterna eller djupt drar man ut tanden - också rutinbehandling. 


    Det där är ingen allmän sanning som gäller rakt av. Jag har haft ett flertal tandläkare som har tittat på just den här tanden och samtliga har sagt att sprickor- alltså inte kluven i två delar- syns så gott som aldrig på vanlig röntgen och att det är otroligt svårt för dom att se exakt vad problemet är just för att dom inte har starka mikroskåp och andra tricks som specialister har. Samtliga tandläkare har även haft konsensus i att jag måste till en specialist för att det här går ovanför deras egen expertis så jag tycker inte att du kan säga att sprickor är "helt vanlig behandling och rutinbehandling". 
  • Anonym (88888­) Trådstartaren
    Sun 4 Dec 2022 14:25
    #12
    Räkan77 skrev 2022-12-04 12:53:03 följande:
    För mig började besvären med ilande tand när jag åt varm mat, detr tydligen ett vanligt tecken på sprickor. Så hade jag det i någon månad innan tandvärken kom. Jag gick till vanlig tandläkare som först gjorde en vanlig fyllning, men ilandet och värken försvann inte så då blev det rotfyllning. Efter det har jag inte haft nåt problem med dem tanden.

    För tand nummer två räckte det med en vanlig lagning för att ilandet och tandvärken skulle försvinna. 
    Skönt att det har löst sig nu för dig. När du säger att du hade värk vilken sorts värk pratar vi om? Om du orkar svara igen.  
    Anonym (En gång till ) skrev 2022-12-04 13:23:19 följande:
    Det var länge sedan nu, men, ja, det måste väl ha varit en spricka ända ner i roten, då de var tvungna att dra ut den. Den där kindtanden hade dock redan under många år varit problematisk och därför lagats flera gånger. Det hade ilat i tanden rätt länge, kanske uppåt ett år, innan jag blev tvungen att söka akut hjälp. Med facit i hand borde jag förstås ha sökt hjälp tidigare och det kommer jag att göra om jag i framtiden skulle få liknande besvär i en annan tand.

    Vill också som ett svar från mig på dina övriga funderingar, lägga till att alltihop sköttes av vad jag vet helt vanliga tandläkare. De kunde snabbt konstatera att tandeländet spruckit och drog ut den. Ingen remiss, inga specialister således.

    Får jag fråga hur det känns i din tand? Har du mycket ont eller är det hanterbart?
    Man lär så länge man lever och att söka hjälp tidigt är förstås alltid bra. Tråkigt att du var tvungen att dra ut tanden för det suger ju alltid att förlora en tand.
    Jag har blivit undersökt säkert 10 gånger av olika tandläkare sen början av året men dom kan inte hitta felet så därför har jag nu fått en remiss till en specialist för något är ju knas. 

    För mig började det med smärta när jag tuggade på en nylagad tand tidigare i år och trots att lagningen är bytt så har jag värk "under/i" tanden av och till, ibland känns det inte så mycket alls men det är alltid något som "stör" och jag är konstant medveten om den. På sistone känner jag av och till ilningar vid dryck och/eller tuggande. Men det som stör mest nu är molvärken som liksom aldrig försvinner även om den är hanterbar nästan alla dagar. Det är bara ett par gånger jag har behövt ta smärtstillande och jag hoppas det håller sig så här tills jag får tid hos specialisten. 

    Tacksam till er båda för att ni har orkat berätta hur det var för er för personers egna erfarenheter är alltid lärorika.  
  • Anonym (88888­) Trådstartaren
    Sun 4 Dec 2022 17:47
    #14
    Anonym (Beror på) skrev 2022-12-04 16:29:54 följande:
    Jag jobbar i allmäntandvården:)

    Vi träffar på tänder med sprickor varenda vecka. Det är inget ovanligt eller utöver det vanliga. Sprickor är svåra att se på röntgen ja, det har jag inte ens diskuterat. Det är just därför tandläkare ofta öppnar upp tanden och tittar om det syns - alltså rent visuellt i munnen. Det finns hjälpmedel, man kan tex färga in områden mm.  

    Det finns sprickor som är svårare att se och är det en tand man gärna vill rotfylla kan det vara klurigt. Det är dock ändå något allmäntandvården gör hela tiden och oftast inget som remitteras till specialist.

    Har inte du gjort mängder av inlägg om detta under väldigt lång tid? Om rotfyllning och sprickor? 
    Ingen av tandläkarna har pratat om att öppna tanden utan samtliga har sagt att jag behöver en specialist nu när det som har testats som att byta lagning och fila ner tanden inte hjälper mig. Ingen har heller kunnat se något kliniskt fel på tanden på otaliga undersökningar och röntgen under många månader. Jag har haft ett par trådar förut eftersom att det här har pågått länge utan förbättring. 

    Eftersom att du jobbar hos tandläkare så passar jag på att fråga vad din bästa gissning är om det är rotproblem eller en spricka jag har? 

    Första 5 månaderna bara ont ibland när något hårt slog i tanden när jag tuggade.
    5-8 månader när tanden har filats ner, bytt lagning, bytt bettskena så var det först symptomfritt i en månad kanske och sen efter ett hygienistbesök så har det ömmat, värkt, gjort ont, gjort ont vid dryck ibland och ibland inte och samma  sak med mat. Det verkar även värka mer vissa dagar än andra och jag gissar att det beror på hur hårt jag har pressat tänderna på natten. Ibland klarar tanden inte bettskena och ibland klarar den inte att vara utan. 

    Om det var någon infektion i roten så borde det väl synas på mer än 6 månader så är det inte mer troligt en spricka? 

    Angående att jag misstänker att något hände vid hygienistbesöket var att hon använde en ultraljudsapparat som vibrerar och det har varit non stop problem sen dess och jag var ju symptomfri i några underbara veckor innan. Jag läste igår på facksidor att ultraljudet kan skada tänder som har sprickor och jag misstänker nu att jag hade någon mindre spricka som blev större pga vibrationerna och därav har jag värre problem än förut. Det är inget jag kan bevisa förstås eller vet till 100% men det verkar ju väldigt troligt och ett antal engelska facksidor backar upp den teorin. Eller det var där jag fick teorin när jag gjorde en djupdykning ännu en gång för tandläkaren säger att hygienisten inte kan skada tänderna men det stämmer inte. 
Svar på tråden Spruckna tänder