• Jbn
  Thu 22 Dec 2022 12:05
  3199 visningar
  21 svar
  21
  3199

  Ville välja namnet Nils

  Mjuka vet jag inte med med Oliver tycker jag dessa passar - William, Charlie, Andreas, Oscar? 

  Välj Nils som mellannamn så kan ni känna på det och bara byta tilltalsnamn om ni får ordning på släkten.

 • Jbn
  Tue 27 Dec 2022 20:09
  #13
  -1
  Tooja skrev 2022-12-27 19:48:43 följande:

  Det är klart att ni skall välja Nils! Ni kan kalla honom Nils, men tyvärr håller jag med de häröver som säger att man inte kan ?tvinga? någon att inte använda smeknamn. Nisse kommer nog att komma, om inte inom släkten, så på förskola, skola eller bland kompisar, så om Nisse stör er såpass mycket så välj kanske bort. 


  Jag håller inte med om att man inte kan få de närmsta att hålla sig till ett namn. Vi har några bekanta som döpt sin sitt barn till ett vanligt namn både i Sverige och engelsktalande länder och familjen och föräldrarna ville ha det engelska uttalet och det är vad hen kallas än idag. Tänk tex Sophie (istället för Sofie) som uttalas på engelska av alla bekanta för att föräldrarna ville det. 
 • Jbn
  Wed 28 Dec 2022 06:02
  #18
  Tooja skrev 2022-12-27 20:59:04 följande:

  Det kräver ju att även barnet själv vill som föräldrarna, i skolan eller bland kompisar exempelvis är ju inte föräldrarna med och ?styr? och blir Alexander en Alex och barnet tycker om det, så har ju föräldrarna inte så mycket att säga till om längre. Har själv en kompis med just en Nils (absolut inte Nisse inom familjen), men bland kompisarna är han nu Nisse. Hade även en kompis som barn (Jonathan) som kallades Jonte, vilket jag vet att mamman avskydde, men barnet var helt okej med det. 


  I fallet ovan har ju föräldrarna bett släkten att använda Nils vid ett flertal tillfällen utan att bli hörsammade. Känns lite som en lost cause, och även om de till slut skulle gå med på Nils, så är det ju så som jag skrev i mitt första inlägg att det ändå kan bli Nisse sedan i skolan / bland kompisarna och man bör därför fundera noga på hur mycket man avskyr namnet Nisse. ?Risken? är ju relativt hög att barnet själv börjar kalla sig för Nisse och det känns som att barnets rätt att bestämma trumfar föräldrarnas i det fallet.  


   


  För mig är det ju en annan sak om barnet accepterar det. Vårat barn heter något som väldigt ofta kallas smeknamn istället men ingen kallar honom smeknamnet. Och på vår förskola tror jag absolut pedagogerna hade sett till att det blev det namnet vi ville om vi bad om det. Eftersom det oftast är samma kompisar man flyttas upp med i klasser så tror jag det går satt påverka. Visst att enstaka Kanske använder smeknamnet men oftast går det att hålla sig till det man vill? 
Svar på tråden Ville välja namnet Nils
Logga in
Bli medlem