• mari123

    Spädbarn på dagis, anknytning?

    Det finns ju rimligtvis många som är vuxna idag OCH som blev lämnade på förskola som spädbarn!? Hade det varit ngt alarmerande kring det så hade man väl hört om det vid det här laget? Jag tänker på hur det kan ha sett ut på grott-tiden! ANTAGLIGEN så var det några få som stannade i grottan med spädbarnen medan de andra samlade mat!? 

  • mari123
    Anonym (Sarah) skrev 2022-12-28 02:23:26 följande:
    Sverige har så vitt jag vet aldrig haft traditionen med spädbarn på förskola.   Tack vare den (jämfört med andra länder) generösa föräldraförsäkringen vi har här. 
    Så jag tror inte att det finns särskilt många vuxna svenskar som blivit lämnade på förskola när de var spädbarn.
    Hur grottmänniskorna gjorde vet jag inte, men jag misstänker att de inte lämnade bort sina diande spädbarn till utomstående hela dagarna i alla fall....
    Nä vi har ju generösa regler men om det inte finns svensk forskning så borde det ju finnas NÅGON? 
  • mari123

    Jag tänker att barn som föds välkomna av älskande föräldrar har ALLT på sin sida. Även om det blir tidig förskola eller annat som inte är optimalt *typ* så landar detta barn ALLTID mjukt. Barn från "dåliga" hem blir sedda  på förskolan och kan hjälpas och barn från "goda" hem klarar sig bra.

  • mari123
    Anonym (jo) skrev 2022-12-28 09:21:24 följande:

    Jo på 60 och 70talet lämnades spådbarn  vid 6 månaders ålder på förskola . dagis i Sverige.Där jag jobbade hade vi 10 spädbarn och tre anställda.Det var lugn miljö men vissa barn grät konstant hela dagen.Tur att barnen är äldre nu när de börjar men tyvärr alldeles för stora grupper och få personal.


    Låter gräsligt. Tre bebisar per anställd! och inte så konstigt att ngn stackare grinade hela dagen. Man kan ju tänka hur det skulle vara för en mamma att ensam ta hand om trillingar. Det skulle jag ALDRIG klara och jag undrar om det finns ngn som gör det. 
  • mari123

    OT kanske men en tanke. MÄNGDER med unga mammor idag lämnar ju sitt/sina barn på en förskola för att åka till nästa och ta hand om andras barn! Rätt knepigt egentligen(?) Hur skulle man kunna omfördela pengarna......? MEN vuxna behöver ju kontakt med andra och ha ett socialt arbetsliv! Minns tidigt 80-tal när jag hade beredskapsjobb under ett år på en förskola. Tjejerna som jobbade där sa att de inte skulle stå ut med att vara hemma på heltid. Jag hade inga barn då och bara hörde vad de sa utan att tycka vare sig bu eller bä men minns det nu. Vad är bäst för ett litet barn? Hemma med en rastlös frustrerad mamma eller på en förskola med aktiviteter och omväxling....................! Det är mkt nu

Svar på tråden Spädbarn på dagis, anknytning?