Inlägg från: Anonym (Maria) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maria)

    Spädbarn på dagis, anknytning?

    Anonym (Sarah) skrev 2022-12-28 02:23:26 följande:
    Sverige har så vitt jag vet aldrig haft traditionen med spädbarn på förskola.   Tack vare den (jämfört med andra länder) generösa föräldraförsäkringen vi har här. 
    Så jag tror inte att det finns särskilt många vuxna svenskar som blivit lämnade på förskola när de var spädbarn.
    Hur grottmänniskorna gjorde vet jag inte, men jag misstänker att de inte lämnade bort sina diande spädbarn till utomstående hela dagarna i alla fall....
    Alltså bra föräldraförsäkringar finns också i andra länder. Du kan inte bara jämföra med USA som inte har ngn direkt. Där också en större del ju faktiskt är hemma med sina mindre barn. Det är ju helt olika system. 
    En sak i vissa länder om man är tvungen att lämna tidigare kanske vid 6 mån så ofta går barnen långt ifrån heltid. Sedan finns typ dagmamma systemet kvar i vissa länder och barnet går några timmar ibland. Medans i Sverige är det heltid på Fsk och mer än så som är normen. Även om många försöker fixa och trixa och förlänga såklart. 
    Sedan finns länder i EU där man kan vara hemma i upp till 3 år. Med en lägre men ändå pensionsgrundande inkomst sista året. Kan tro att många väljer att börja arbeta deltid tidigare men man har iallafall möjlighet att vara hemma längre med sitt barn.
    I USA är det kanske mer beroende på vad enskilda arbetsgivare är villiga att gå med på. Vet ej. Känner ingen som har små barn där.
  • Anonym (Maria)
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-12-29 01:25:43 följande:
    I Norden och i Tyskland är det generöst med detta, men i de flesta länder i EU är det typ 4 månader. Har inte koll på alla länder, men vilka är de länder där det är så bra? Själv bor jag utomlands, inom EU, och lyckades spara ihop semesterdagar etc så jag kunde vara hemma i 6 månader med min baby, vilket ansågs som länge där.

    Här jobbar många mödrar deltid och barnet är kanske på dagis 3 dagar, plus 1 dag med farmor och 1 dag med mamma, men många mödrar jobbar förstås heltid och barnet är på dagis från 3-4 månaders ålder kl 8-18.  

    Dessa barn blir inte alla traumatiserade och utan anknytning till föräldrarna.
    De jag känner till nu är Österrike, Italien, Ungern förutom de du nämnt. Där främst Österrike står ut som ett föregångsland tycker jag. 
    Men sedan är det ju ofta samhällssystemen som är lite annorlunda där det dels ses som ok att vara hemma med barn ngr år samtidigt som man  oftare just har äldre släkt närmre sig som kan hjälpa till. Det ses som mer naturligt att man är flera runt barnen iaf mer än Sverige där man alltid kan allt bäst själv... El fsk då. 
    I Italien får inte blöjbarn lämnas t ex. Men detta kan även variera också mellan olika regioner eller kanske främst storstäder/landsbygd. Mellan privat och offentlig förskoleverksamhet. 
    Sedan finns ju t ex Grekland vars jag känner familjer från som flyttade till norden för att kunna få ihop familjeliv/yrkesliv.
    Sedan tror inte jag heller att barn måste bli traumatiserade av tidig fsk om den är välfungerande. Känner ngr som gått på en såkallad nunneförskola i Italien de hade en enormt hög personaltäthet, trygga vuxna + detta få barn. Det blir som en extra familj. 
    Men motsatsen kan vara katastrofalt. Gapiga barn, stor omsättning på personal och låg personaltäthet och princip bara ren överlevnad. Inte så bra. 
Svar på tråden Spädbarn på dagis, anknytning?