Inlägg från: Anonym (förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (förälder)

    Hur motiverar man lärande?

    Jag vet inte riktigt vad ni andra menar med lärande när ni svarar här. Men, jag tror starkt på att ta tillvara barns medfödda nyfikenhet. Barn upp till tonåren vill lära sig. Jag såg en intressant dokumentär en gång om hur hjärnan fungerar och barns hjärna är verkligen inställd på att lära och processa ny kunskap. Det är såklart omvärlden som presenterar smörgåsbordet av kunskap för barnens hjärnor...och där är vi föräldrar en nyckel tänker jag.

    Min erfarenhet är att om man engagerar sig i barnets intressen och nyfikenhet så kommer barnet lära sig massor. Internet är en guldgruva, men det är också viktigt att leta böcker på biblioteket om barnets intresseområde, hjälpa till med praktiska förutsättningar osv. T ex om barnet är intresserat av kemi - köp hem material och låt barnet experimentera, dokumentera sina experiment osv (med ofarliga ämnen såklart). Diskutera experimenten med barnet, både planering och resultat. (Utan att lägga in något krav på prestation - viktigt.)

    Jag tror också på att föregå med gott exempel - visa att man som vuxen är nyfiken och intresserad av att lära sig nytt och att visa att man anstränger sig för att lära nytt. Vi har alltid googlat en massa här hemma. Vi pratar runt bordet vid middagen och plötsligt kommer en fråga som vi har olika svar på eller ingen vet svaret på: då googlar vi efter middagen. Det är roligt! 

    Men ni kanske enbart menar lärande som i skolämnena. Där tänker jag som mamma till en fd hemmasittare att det man lär sig i grundskolan är till 99% sådant som barn snappar upp själva om de har en miljö hemma som ger förutsättningar för lärande. Mitt barn var hemma större delen av högstadiet och tentade av ämnena sista året - fick A i nästan alla ämnen utan att ha deltagit i undervisning. Jag tror faktiskt inte att hen är extremt udda egentligen.

  • Anonym (förälder)
    Stooler skrev 2023-01-06 19:24:59 följande:
    Ditt barn är helt unikt enl. statistik som av tagits fram av en arbetsgrupp av speciallärare. Det är ca 3% av alla "hemmasittare" som blir godkända i grundskolan överhuvudtaget.
    OJ!!!! Nu känner jag mig ändå tacksam ändå trots de helvetesåren vi har genomlidit.
Svar på tråden Hur motiverar man lärande?