• Fri 20 Jan 2023 09:30
    8088 visningar
    21 svar
    21
    8088

    Hur mycket har du som husägare i buffert?

    VillaVillerkulla skrev 2023-01-20 07:49:39 följande:

    Nu är frågan: hur lite buffert törs man ha för oförutsedda händelser?
    Jag är i allmänhet en överförsiktig person när det kommer till pengar, så jag tänkte sondera läget lite.

    Vad kan vara normalt?
    Vad har ni eller anser ni vara vettigt?
    Är särskilt intresserade av svar från er som bor i _gamla_ hus. 


    Bor inte i ett riktigt gammalt hus, men jag tänker att man inte behöver ha pengar liggande för att laga staket, bygga altan, köpa grill... Utan det är just tak, avlopp, värmesystem, vattensystem och nödvändiga vitvaror.

    Sen beror det väldigt mycket på hur snabbt ens sparande kan fyllas på. Har man förmåga att relativt snabbt fylla på är det väl rimligt att faktiskt amortera en något högre summa, än om det "bara" är någon tusenlapp över varje månad.

    Vi har med jämna mellanrum gått en runda i huset och tittat på grejerna. Skrivit en lista på vad som kan gå sönder. Sen har vi googlat ungefärliga kostnader. Kyl, frys, tvättmaskin kan gå sönder och behövs.... Men torktumlare kan vänta. Likaså kan man leva med en trasig bil om man har två.... Men funkar inte det behöver man ju lite pengar till den också.

    Sen är det väl rimligt att också ha en plan för löpande underhåll. Inte bara bufferten. Vi har pytsat in en klumpsumma för att lösa billån när det kändes rimligt.... För att en period ha runt 80 ' 000 i buffert. Risken att det skulle hända något där och då som skulle tömma dessa pengar just då kändes inte så stor och rent krasst så räknade vi med att man ev. kanske skulle behöva låna om många viktiga saker skulle hända akut, men perioden skulle vara så väldigt kort... Och då kändes det som att vi ändå hade tillräckligt. 

    Nu, i ett annat läge med räntor, el, högre matpriser så skulle jag kanske tänka annorlunda. Men jag tänker att ni måste titta på de risker som NI ser. 
Svar på tråden Hur mycket har du som husägare i buffert?