• Anonym (gg)
  Mon 23 Jan 13:53
  12975 visningar
  163 svar
  163
  12975

  Tonåring, hur ska man orka?

  Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-23 13:43:09 följande:
  Hon har provat Atarax och Lergigan men fungerade inte ens när hon hade som värst ångest, men de fungerar inte på mig heller. 
  Jag upplever henne som HSP till viss del, men inte lika mycket som mig.
  BUP är just nu inte inkopplade så mycket då de sagt att de inte kan göra något när hon själv inte vill (läs andra svar om bakgrunden där)
  Så jag har inte så stort hopp eller förtroende för BUP. 
  Så mycket som jag kämpat, förklarat, bönat och bett till både skola och BUP och även soc, men systemet fallerar tyvärr i verkligheten. Det är köer, det saknas folk och pengar. 
  Har inte läst hela tråden, men har du möjlighet att få utredning privat?
 • Anonym (gg)
  Mon 23 Jan 21:49
  #65
  Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-23 14:58:35 följande:
  Har kollat lite på det, men dels är det ekonomiskt och sen låter det bättre än vad det är som jag hört. Om det nu inte är "solklara" fall på diagnos vilket det inte är i min dotters fall. 
  Min son fick i alla fall utredning privat, men vi kollade ju upp så kliniken hade ett gott rykte osv. Våran klinik kostar samma som vanliga sjukvården.
 • Anonym (gg)
  Tue 24 Jan 12:36
  #87
  Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-23 21:58:08 följande:
  De kliniker jag hittat tar upp emot 40-50000 kr för utredning och sånt litar inte jag på. 
  Det låter helt vansinnigt, men kanske kolla om det finns I en annan stad och om ni kan få den genom vårdgarantin/ fritt vårdval.
 • Anonym (gg)
  Thu 26 Jan 11:31
  olof 45 skrev 2023-01-25 15:26:03 följande:
  Jag är ledsen, men jag tycker det låter helt befängt. Vad lärde sig eran dotter annat än att hon kan hota och slå och skrika - och tills sist ger ni er? Vilken makt barnet har!

  Att BUP inte sa något annat angående självmordshot än att "sätt på internet" låter osannolikt. När min mor en gång hade ett liknande sammanbrott hamnade hon på en stängd avdelning på sjukhus - varför hade ni eran dotter kvar hemma? 

  Ett annat tips för att se om det är riktig ångest är att se hur snabbt det 'avtar' när hon får som hon vill. Lärde mig det av sjukhuspersonalen när en närstående person hade jätteångest utomlands och hade slut på ångestdämpande medicin, och sökte sig till akuten och krävde medicin. Den personen lugnade sig när läkaren sa 'ja, jag kommer skriva ut medicin'. Lugnade sig alltså INNAN hen fått medicinen... Läkarna påpekade då till en anhörig att detta var beroendeproblematik, och "ångesten" självframkallad.

  I ert fall ahde jag inte stängt av internetet utan helt enkelt sagt till dottern att ni sagt upp abonnemanget. När dotern skrek och hotade och hade sönder saker hade jag antagligen kört henne till akuten - men kanske också testat att säga "jag emailar nu internetbolaget så får vi så hur lång tid det tar för dem att ge oss internet igen. Kan du vara lugn tills dess?". Skulle dottern då plötsligt klara av att vara lugn skulle jag ta det som ren manipulation från hennes sida, och ha en diskusion med henne om det. 
  Fast det här håller inte jag med om. Det behöver inte alls handla om beroendeproblematik, det kan lika gärna vara att personen blir lättad för den vet att den kommer få någon form av lindring. Jag har levt med ångest i hela mitt liv, nästan utan uppehåll sedan jag var tonåring, det som kan hjälpa är medicin, att göra en annan aktivitet som får mig att lindra ångesten som att se en serie jag tycker om, att träna kan hjälpa lite, att någon verkligen pratar med mig och förstår mig. Det kan lika gärna vara att personen kände sig förstådd av läkaren.

  Jag hade kört ett barn som agerade så till psykakuten.
Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.