Inlägg från: Anonym (herre je) |Visa alla inlägg
  • Anonym (herre je)

    Tonåring, hur ska man orka?

    Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-23 12:10:21 följande:
    Tack, tack och åter tack.
    Så skönt att inte bli dömd, så skönt att få förståelse.

    Jag jobbar just nu mycket med mitt eget mående, att ta min tid, sätta gränser och ta hand om mig själv för att jag vill. Mindfulness, meditation, träna, älska mig själv osv. 

    Försöker tänka att det kommer bli bra, det är en period, tänka på de små sakerna som faktiskt fungerar osv. Men så kommer ju andras ord, skolans press, trots att vi på möten pratar om att de ska peppa det som fungerar, att hon faktiskt är där mer, att hon ändå säger att hon vill försöka lämna in mobilen osv, men så kommer hon till skolan, fixar inte att lämna in mobilen för den läraren hon ville lämna den till var inte där just då, eller så glömmer hon, eller så bara vill hon inte och då upplever hon som att hon bara får skit, ingen annan blir ju tillsagd osv. 

    Sen alla andra som tycker att "sätt gränser", "du ska ha mandat som förälder att sätta gränser" "Hon borde komma hem tidigare" " hon måste gå och lägga sig när du bestämmer" osv osv. 

    Så känner jag mig kass igen, men samtidigt vill jag inte att hon ska hoppa för att jag säger hoppa, men jag vill heller inte att hon ska bestämma allt. Men så tänker jag att hade hon fått bestämma allt och göra som hon vill så hade hon bott hos kompisar, aldrig varit hemma, aldrig gått till skolan, aldrig någonsin duschat eller nåt. 
    Eller tänker jag fel?

    Det är så svårt med denna balans. 
    Öh? jag reagerade lite när jag läste att dottern inte vill lämna in mobilen för att hon "inte kände sig trygg" med det. jag hade aaaaaaldrig köpt det som förälder, att använda ordet "trygg" på så vridet sätt. Låter som en ramsa barnet lärt sig fungerar bra för att få som hon vill.

    Mitt barn skulle i samma situation få tre konkreta val:

    1) lämna in mobilen till läraren som är där., precis som alla andra gör. Barnet får acceptera att det är skolans regel, och det finns inget i den handlingen som hotar hennes "trygghet", det är ren manipulation att säga sådana saker. Barnet är mobilberoende och gillar att klånga på sin mobil, det är vad problemet handlar om

    2) lämna mobilen hemma när hon går till skolan. Där är den nog trygg! (LOL)

    3) byte sker till en icke-smartphone, som bara går att ringa och sms:a med. Inga fler iphones eller samsungs!

    Val tre infaller sig automatiskt (!) om det går mer än två dagar utan att val 1 eller 2 sköts felfritt.

    Straff? Nej, omtanke. Barnet är för ung för att klara av saker själv, uppenbarligen, och då måste vuxna vägleda - ibland på väldigt konkret sätt! 
  • Anonym (herre je)
    Anonym (Jag har sabbat det) skrev 2023-01-26 11:02:32 följande:
    Väljer och väljer. 

    VARJE tonåring/tweeny/barn vill vara omtyckt, känna att lärare gillar dem, vill få beröm från vuxna, vara "som alla andra" och vara accepterade.

    Ingen VILL känna och höra att hen gör fel hela tiden, att hen är otrevlig och jobbig.  Särskilt inte ungdomar, so. är extra känsliga till omgivningens attityder mot dem.

    Så hade de kunnat VÄLJA,  skulle de VALT att vara glada och trevliga. 

    De garanterat lider av att inte klara av det. De går hela tiden med känslan av skam och skuld. 

    Jag är ganska säker att de kommer lära sig detta till slut. Om ingen hinner slå sönder deras självkänsla för alltid. För att de blir mer och mer sköra. 
    Jag tror de kan välja? Fake it til you make it? Har de testat? 

    Har ni testat sådana där positivitetsdagböcker? Man ska skriva tre saker man är tacksam för varje dag, till exempel
  • Anonym (herre je)
    Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-26 12:43:44 följande:
    Jag jobbar själv med positivitetstänk osv och har under flera år försökt få med min dotter, föreslagit avslappning, mindfulness osv osv 

    Ibland tar hon till sig men sen att göra det är en annan sak, jag kämpar själv väldigt mycket för att få detta till rutin. 
    En tonårings hjärna är upptagen med allt hormonkaos som man förstår om man löser om detta inte är att man väljer utan det bara kommer. 

    En tonårings hjärna är långt ifrån fullt utvecklad och har man då dessutom svårigheter inom vissa områden så blir det än värre. 

    Det är som att säga till någon som har svårt att gå pga nervskador att "det ör bara ställa sig upp och gå, fake it til you make it"
    Nej, det håller jag inte med om.

    Att säga till någon som inte KAN gå att "fake it" är ju absurdt.

    Att säga till någon som SJÄLVKLART kan använda trevlig respektful eller iallafall lugn ton, att  det är något de borde anstränga sig för att göra, är en heeeelt annan sak.

    Det är tillåtet att känna sig besviken, arg osv, men alla människor måste veta att det finns en gräns till hur mycket man kan agera utåt (straffa andra genom sitt beteende). 

    Så har jag ibland sagt till mina barn. "Jag anstränger mig mycket för er skull (nämner saker jag gjort för dem; valt mat de ska tycka om, kört dem hit eller dit, lagt ner timmar på att hitta exakt rätt julklappar, whatever som faller mig in för stunden men som barnen kan känna igen och tänka "visst fan, det var ju rätt najs att mamma ansträngde sig!) - jag skulle uppskatta om du också kunde anstränga dig lite för mig och hela familjens trevnad. Det är itne alltid lätt, men om alla anstränger sig lite så blir livet bättre."
  • Anonym (herre je)
    Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-27 12:29:05 följande:
    Har du läst alla inlägg om hur min dotter har haft det och att det inte bara är vanligt tonårstrots? (Vi är dessutom två i tråden som beskrivit två olika barns historia)
    Om du inte läst så gör det INNAN du påstår att man misslyckats.
    Har du läst och ändå skriver som du gör så är det nog snarare du som misslyckats i att förstå. 
    Det är nämligen så här också att jag har en dotter till som uppfostrats på samma sätt men som inte har de svårigheter som storasyster.
    Inte för att väcka den tiger som sover, men ser ni itne själva på situationen som ett sorts misslyckande? säger itne det för att vara elak, men jag reagerade lite på att du slog ifrån dig detta så raskt - medans jag hela tiden trott att du lider av att detta är en form av misslyckande - och ruskigt svårt att få bukt på när det gått för långt åt fel håll
Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?