• Anonym (Ger snart upp)
  Mon 23 Jan 08:30
  12638 visningar
  163 svar
  163
  12638

  Tonåring, hur ska man orka?

  Jag vill inte vara mamma längre, jag HATAR på riktigt att vara det. Jag vill bara ge upp för det spelar ingen roll hur jag är eller vad jag gör så blir det fel. 
  Situationen och bakgrunden är så invecklad att jag kan inte förklara allt. Hon har periodvis mått väldigt dåligt psykiskt och skolan har fallerat.
  Hon är snart 14 år och jag undrar vem hon är? Vart tog min dotter vägen? Henne som jag fick prata med, som jag fick hjälpa och stötta? Som jag åtminstone emellanåt nådde genom att finnas där. 
  Nu går liksom knappt nånting, hon orkar inte skolan, hon vrider på dygnet, hon stänger in sig eller är med kompisar.
  Straff hjälper inte, belöning hjälper ibland, tjat hjälper inte och förståelse hjälper inte. 
  Jag vet att hon innerst inne vill göra rätt men hon har misslyckats så många gånger så hon tror inte längre att hon kan. Vad gör man?

 • Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?
 • Mon 23 Jan 09:25
  #12
  +1

  Har du hamnat riktigt snett så kan det vara svårt att få barn på rätt köl.

  Så länge hon inte börjar knarka eller något annat "systemhotande" så växer det nog bort. Se bara till att inte jaga bort henne så att hon börjar bo hos äventyrliga pojkvänner och liknande saker.

  Skola och sådant går att ta igen i efterhand.

 • Anonym (´´´)
  Mon 23 Jan 09:25
  #13

  Det är inte ovanligt att tonåringar blir som små monster plötsligen. Det där gå över så småningom. Sedan är det förstås mer komplext med er bakgrund. 

  Jag har barn med NPF, psykisk ohälsa/sjukskrivning redan i högstadiet. Också skilda (dock inget problem med relationer till oss föräldrar), bonusfamilj som funkar väldigt bra, men även bonusbarnen har issues med sin mamma som förlorade vårdnaden om dem. Så, läser man om vår situation på papperet så tror jag inte någon skulle fatta hur vi överlever (sanningen är ändå den att det går bra, men det är väldigt jobbigt med barn med depression tex)
  Man mår dåligt när ens barn mår dåligt, men man måste hantera det med viss distans. Det går inte att tänka att man ska hitta lösningar hela tiden utan man måste våga inse att det tar tid. 

  Man ska vara där, lyssna, finnas, visa att man älskar dem. Skriker de att de hatar en och drämmer igen dörren så får man bara låta det passera. Prata med dem vid annat tillfälle när det inte är lika jobbigt. 

  Skolan ska hon däremot inte skita i. Märkligt förslag när all forskning visar att det är så otroligt viktigt att ha ett sammanhang och inte bara stanna hemma (Believe me, jag har haft hemmasittande son, samt jobbar själv inom skolan). 

  Skolan måste ju fortsätta jobba med sin del här även om det är svårt. Dottern går på högstadiet, någon form av skola måste hon fortsätta att ha. Gymnasiet är sedan frivilligt och går det inte då, kan man läsa på folkhögskola från man är 18. Det gjorde min son. 
  BUP kan absolut vara bra, men det beror på vilka insatser de kan erbjuda samt vad dottern tar emot. Många ungdomar tackar nej till samtal för de "orkar inte", eller är misstänksamma mot alla vuxna osv. 
  Soc kan också vara bra, men inte som i orosanmälan för er del, utan för ansökan, då föräldrar kan ansöka om stöd för egen del i hur de ska hantera sin tonåring. Det behöver inte tonåringen ens veta om. En ansökan får inte soc lägga ner (som de ibland gör med anmälningar), utan de ska då erbjuda stöd. Jag vet flera som använt sig av detta som just tonårsföräldrar. 

 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Mon 23 Jan 09:28
  #14
  Anonym (Mia) skrev 2023-01-23 09:12:32 följande:

  Alla ungdomar behöver olika. Att helt ge upp som någon föreslog tycker jag är fel. Men att gå över huvudet o blanda in bup och soc kommer troligtvis bli än mer fel. Kan du på något sätt muta dottern? Får hon E i alla ämnen i nian så får hon? Att helt stoppa och ta alla konflikter leder också till en känsla av övergivenhet. Många bråka för att bli sedda och testa gränser. Strunt i iaf 8/10 konflikter men ta de som är viktigast. Fråga dottern vad hon tycker att du ska göra? 


  I så fall, strunta i 8/10 av konflikter och ta inte resterande 2/10 som konflikter, utan bara försök muta, men tjata inte. De är så känsliga till tjat i den åldern. Deras närstående behöver silkeshandskar och en stor förmåga att vara chill.

  Det är för hårt att önska alla E i nian. Önska (och erbjud muta), att i så fall få E i Ma, En, Sv och några till. Men det får inte vara sådan känslig muta, som gör henne arg om hon inte får det. Utan något extra, som hon inte ens tänkt sig. Men tjata inte. Nej hon kastar inte bort sitt liv.

  Tänk att de flesta gymnasieskolor har förberedande kurser där man kan läsa upp kärnämnen så man blir behörig. När hon har växt upp, fått styr på sina hormoner och fått tjockare hud efter några år. 

  Gå själv en mindfullness kurs. Nej hon testar inte gränser. Hon är I gen treåring. Hon har viktigare saker för sig. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Mon 23 Jan 09:30
  #15
  +1
  Friger skrev 2023-01-23 09:22:53 följande:
  Beklagar, jag hoppas att det löser sig... :(

  Jag var själv den här struliga ungen. Det gick bra till sist ändå. Jag hoppas att det blir samma för din dotter.
  Tack! Hjärta
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 09:35
  #16
  TvillingmammaVästgöte skrev 2023-01-23 09:20:54 följande:

  Sorgligt och tråkigt. Vet inte vad jag skall ge för råd. Svårt. Hon är så ung. Jag vet två flickor som mådde dåligt i gymnasiet, en hoppade av skolanoch praktiserade ett år, sen gick hela livet bra för henne. Den andra höll det på att gå riktigt illa för men hon hamnade på ett SIS hem som fick rätsida på henne. Detta var femton år sen, idag är nog SIS hemmen fulla med djupt kriminella ungdomar så det är nog inte ett alternativ nu?
  I vår stad har Waldorfskolan visat sig fungera för barn med stora svårigheter, det kanske är något? Även Kunskapsskolan är toppen för barn med problem, de gör mycket anpassningar och man kan till stor del få läsa hemifrån om man har problem med att vara i skolan. 


  Tyvärr måste man ju gå högstadiet. 


  Svenska kyrkan erbjuder samtalsbehandling för både enskilda och familjer, ni kanske kan gå tillsammans eller hon ensam om hon så önskar?


  Hon går på Kunskapsskolan men de är inte så bemötande, hon bad en lärare att inte sitta och titta på henne och fick till svar att "det är inte dina egna regler här". Vi upplever mest bara som skolan ser henne som ett problem och de säger att hon måste göra si och så och visa respekt osv medans de tydligen kan göra som de vill. Hon har tidigare varit i mycket konflikter i skolan med elever och lärare men det lugnade sig under hösten. I 6:an hade hon 80% frånvaro för att minska i höstas men nu ökar det igen. Måndagar är nog värst, sen brukar hon ofta gå till skolan även om hon sen inte går på alla lektioner. Hon vill heller inte lämna in mobilen för hon är inte trygg med det och det är skolans största problem tydligen. 
  Jag tänker ju att komma till och vara i skolan först och främst, att vara trygg för osv och sen kan man prestera. Men skolan ser det inte så mer än på möten, sen kommer pressen ändå. 
  Hon vill inte ha samtal längre efter att BUP svek henne, de satte press och vägrade ge henne tid. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Mon 23 Jan 09:39
  #17

  vi har olika erfarenheter med våra barn.

  Jag har också haft ett hemmasittande barn och har jobbat på högstadiet i över tio år (och jobbar fortfarande). 


  Anonym (´´´) skrev 2023-01-23 09:25:40 följande:

  (Believe me, jag har haft hemmasittande son, samt jobbar själv inom skolan). 


 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 09:41
  #18
  Anonym (Mia) skrev 2023-01-23 09:12:32 följande:

  Alla ungdomar behöver olika. Att helt ge upp som någon föreslog tycker jag är fel. Men att gå över huvudet o blanda in bup och soc kommer troligtvis bli än mer fel. Kan du på något sätt muta dottern? Får hon E i alla ämnen i nian så får hon? Att helt stoppa och ta alla konflikter leder också till en känsla av övergivenhet. Många bråka för att bli sedda och testa gränser. Strunt i iaf 8/10 konflikter men ta de som är viktigast. Fråga dottern vad hon tycker att du ska göra? 


  Har försökt med mutor, belöning osv men hon vill inte, orkar inte, får ångest av pressen säger hon. 
  Jag väljer ju mina strider men det är svårt. Jag tänker må bra först och sen skola. Men när hon stänger ute mig mer och mer blir jag orolig. När jag frågar va hon vill att jag ska göra så säger hon att hon inte vill att jag ska säga nåt, hon ber mig gå, prata inte nu osv osv. Hon säger att hon vet att jag finns där, är det nåt så säger hon till, sluta fråga hela tiden. 
  AndreaBD skrev 2023-01-23 09:20:24 följande:

  Stå ut! Efter puberteten blir det så mycket bättre igen. Tonåringar kan vara ganska knäppa. Försök göra något positivt med henne ibland och ta det inte så personligt om hon beter sig helt tokigt när hon har en dålig dag. 

  Jag har dock aldrig accepterat att bli kallat för något grovt. Det hände en gång, eller snarare två gånger (de testar oftast en gång till). Då blev det ett himla liv, och då förstod hon att man inte gör så. Sedan får man ignorera det ibland om det kommer lite taskiga kommentarer. Hormonerna spökar. Det är mycket viktigt att du finns där för henne ändå. Du kan gärna backa lite ibland, huvudsak är att du inte ger upp helt.  Jag erbjuder att göra saker men hon vill inte så ofta. 
  Jag säger ofta att jag vill umgås med henne osv för att hon ska känna att jag finns där. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Mon 23 Jan 09:48
  #19
  -1

  En till viktig sak, Ts. 

  Gå till vårdcentralen och be om högsta dosen antidepressiva, och även stämningsstabiliserande. 

  Beskriv situationen och alla dina känslor att inte orka, förklara att soc och BUP är inblandade sedan länge. 

  Jag tar dem nu, men det är försent. Gråter  jag borde tagit dem när jag var i din situation. 

  Läkare är pigga på att erbjuda antihistaminer, typ atarax,  men det var bara skit för mig. Jag blev konstig och sömnig. 

  Mediciner funkar olika på olika personer, men jag behövde prova olika och hitta rätt för att orka. Jag var ju emot psykofarmaka för mig, men jag kom ditt ändå. Nu, istället för då, när det fortfarande inte var försent.  Jag ångrar det så.....

 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 09:51
  #20
  Anonym (´´´) skrev 2023-01-23 09:25:40 följande:

  Det är inte ovanligt att tonåringar blir som små monster plötsligen. Det där gå över så småningom. Sedan är det förstås mer komplext med er bakgrund. 

  Jag har barn med NPF, psykisk ohälsa/sjukskrivning redan i högstadiet. Också skilda (dock inget problem med relationer till oss föräldrar), bonusfamilj som funkar väldigt bra, men även bonusbarnen har issues med sin mamma som förlorade vårdnaden om dem. Så, läser man om vår situation på papperet så tror jag inte någon skulle fatta hur vi överlever (sanningen är ändå den att det går bra, men det är väldigt jobbigt med barn med depression tex)
  Man mår dåligt när ens barn mår dåligt, men man måste hantera det med viss distans. Det går inte att tänka att man ska hitta lösningar hela tiden utan man måste våga inse att det tar tid. 

  Man ska vara där, lyssna, finnas, visa att man älskar dem. Skriker de att de hatar en och drämmer igen dörren så får man bara låta det passera. Prata med dem vid annat tillfälle när det inte är lika jobbigt. 

  Skolan ska hon däremot inte skita i. Märkligt förslag när all forskning visar att det är så otroligt viktigt att ha ett sammanhang och inte bara stanna hemma (Believe me, jag har haft hemmasittande son, samt jobbar själv inom skolan). 

  Skolan måste ju fortsätta jobba med sin del här även om det är svårt. Dottern går på högstadiet, någon form av skola måste hon fortsätta att ha. Gymnasiet är sedan frivilligt och går det inte då, kan man läsa på folkhögskola från man är 18. Det gjorde min son. 
  BUP kan absolut vara bra, men det beror på vilka insatser de kan erbjuda samt vad dottern tar emot. Många ungdomar tackar nej till samtal för de "orkar inte", eller är misstänksamma mot alla vuxna osv. 
  Soc kan också vara bra, men inte som i orosanmälan för er del, utan för ansökan, då föräldrar kan ansöka om stöd för egen del i hur de ska hantera sin tonåring. Det behöver inte tonåringen ens veta om. En ansökan får inte soc lägga ner (som de ibland gör med anmälningar), utan de ska då erbjuda stöd. Jag vet flera som använt sig av detta som just tonårsföräldrar. 


  Försöker få henne att åtminstone gå till skolan och det gör hon väl i alla fall minst 3-4 dagar i veckan. Men när hon sen är i skolan gör hon inte så mycket, men just nu så ser jag det som bra att hon kommer dit eftersom hon hade 8% frånvaro i 6:an. Fick mest streck och F i betyget i julas dock. 
  Jag försöker finnas där och stötta, det är många som nog undrar hur jag överlevt alla dessa år också och många som dömt mig för de tror att de vet vad som är rätt. 

  Hon umgås ju med vänner mycket och det funkar bra nu, men man är ju ständigt orolig att de ska hamna i dåligt sällskap. Flera av hennes vänner mår inte heller bra. Och då vi bor en bit utanför stan där hon går i skolan så är de sällan hos oss. De flesta vänner går på olika skolor.

  Jag har fått massor med hjälp från soc, men de som jag klickat med och vart trygg med har slutat, nu är det en familjebehandlare jag pratat med som tycker att om jag säger till dottern att hoppa så ska hon göra det om du förstår. Jag fixar inte sånt, jag vill att dottern ska få vara med och bestämma liksom, men emellanåt känns det som hon alltid får som hon vill, men jag tänker att hon innerst inne lyssnar på vad jag vill.

  Så svårt..
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 09:56
  #21
  Anonym (Jag har sabbat det) skrev 2023-01-23 09:28:09 följande:
  I så fall, strunta i 8/10 av konflikter och ta inte resterande 2/10 som konflikter, utan bara försök muta, men tjata inte. De är så känsliga till tjat i den åldern. Deras närstående behöver silkeshandskar och en stor förmåga att vara chill.

  Det är för hårt att önska alla E i nian. Önska (och erbjud muta), att i så fall få E i Ma, En, Sv och några till. Men det får inte vara sådan känslig muta, som gör henne arg om hon inte får det. Utan något extra, som hon inte ens tänkt sig. Men tjata inte. Nej hon kastar inte bort sitt liv.

  Tänk att de flesta gymnasieskolor har förberedande kurser där man kan läsa upp kärnämnen så man blir behörig. När hon har växt upp, fått styr på sina hormoner och fått tjockare hud efter några år. 

  Gå själv en mindfullness kurs. Nej hon testar inte gränser. Hon är I gen treåring. Hon har viktigare saker för sig. 
  Jag förstår hur du menar.
  Jag försöker också med så mycket mindfulness som möjligt. Önskar hon ville lära sig det med. 

  Men de dagar hon inte vill till skolan, tänker du att jag ska låta henne vara hemma då? Många tycker ju då att hon ska sitta hemma och inte alls få gå ut, men ibland så vill hon ändå vara med sina vänner och då brukar hon få vara det. 
Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?
Logga in
Bli medlem