• Anonym (Jag har sabbat det)
  Wed 25 Jan 15:56
  12955 visningar
  163 svar
  +1
  163
  12955

  Tonåring, hur ska man orka?

  olof 45 skrev 2023-01-25 15:26:03 följande:
  Jag är ledsen, men jag tycker det låter helt befängt. Vad lärde sig eran dotter annat än att hon kan hota och slå och skrika - och tills sist ger ni er? Vilken makt barnet har!

  Att BUP inte sa något annat angående självmordshot än att "sätt på internet" låter osannolikt. När min mor en gång hade ett liknande sammanbrott hamnade hon på en stängd avdelning på sjukhus - varför hade ni eran dotter kvar hemma? 

  Ett annat tips för att se om det är riktig ångest är att se hur snabbt det 'avtar' när hon får som hon vill. Lärde mig det av sjukhuspersonalen när en närstående person hade jätteångest utomlands och hade slut på ångestdämpande medicin, och sökte sig till akuten och krävde medicin. Den personen lugnade sig när läkaren sa 'ja, jag kommer skriva ut medicin'. Lugnade sig alltså INNAN hen fått medicinen... Läkarna påpekade då till en anhörig att detta var beroendeproblematik, och "ångesten" självframkallad.

  I ert fall ahde jag inte stängt av internetet utan helt enkelt sagt till dottern att ni sagt upp abonnemanget. När dotern skrek och hotade och hade sönder saker hade jag antagligen kört henne till akuten - men kanske också testat att säga "jag emailar nu internetbolaget så får vi så hur lång tid det tar för dem att ge oss internet igen. Kan du vara lugn tills dess?". Skulle dottern då plötsligt klara av att vara lugn skulle jag ta det som ren manipulation från hennes sida, och ha en diskusion med henne om det. 
  Du verkar vara extremt oempatisk  där du inte alls blir berörd av barn som försöker begå självmord, slår huvudet I väggen och skriker nätterna igenom. Allt detta är skådespeleri för att slippa skolan: att inte sova flera nätter i sträck, riva sönder ansiktet, bli fångad på väg att hoppa från balkongen... 

  Är du lika hård mot dig själv?

  Dessutom verkar du inte läsa så mycket av det jag skrivit. 

  Akutläkaren har varit hos oss två gånger under internet avstängning, på nätterna. 

  Läkaren kom med avsikt att köra henne till BUP akuten. Men när hon kontaktade bup via telefon från oss och beskrev situationen, då tipsade bup varje gång att låta henne ha internet och att lämna henne ifred så hon får känna sig trygg och accepterad och lugna ner sig.

  En gång hamnade hon på BUP akuten ja och fick övernatta där. Det var när vi försökte köra henne till BUP (soc tvingade oss, de trodde också att vi daltar), så hoppade hon ur bilen som körde (inte jättefort men ändå) och sprang iväg och gömde sig i skogen. 

  Polisen hittade henne efter flera timmar och körde till BUP akuten.

  Vill du dela någon länk angående det där att "blir man lugn när man får det man vill - då har man fejkat ångesten".

  Men jag tycker att det vore ologiskt om en person som mår jättedåligt på grund av ett problem inte börjat må bättre när problemet försvinner. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Wed 25 Jan 16:39
  Anonym (Jag har sabbat det) skrev 2023-01-25 15:56:59 följande:
  Allt detta är skådespeleri för att slippa skolan: att inte sova flera nätter i sträck, riva sönder ansiktet, bli fångad på väg att hoppa från balkongen... 
  Jag menar, att allt detta är skådespeleri för att de är bara lata och det är skönare att chilla hemma.... 

  Alltså hallå, ser du proportionerna!?
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 10:01
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:36:32 följande:
  Sedan har du itne förstått det jag skrev. Såklart blir man lugnare när problemet försvinner. Det är fejt om man blir lugn bara baserat på löfte om att problemet SKA försvinna... Tex personen som ville ha ångestmedicin för hon hade sån ångest - men hennes anfall gick över långt innan hon fick medicin - den gick över när hon övertalat läkarna att skriva ut medicin åt henne.

  Ser du skillnaden?
  Jag tror faktiskt att det var du som missuppfattat det som läkare sa. 
  Du kan inte blanda ihop PSYKISK ångest med FYSISK abstinens. 

  Din mammas läkare menade, att hon verkar inte ha fått fysisk abstinens, utan psykisk ångest.

  Psykisk ångest ger fysiska symptom: (citat från 1177):

  Så kan PSYKISK ångest kännas i kroppen:

  Du kan känna dig yr, rastlös, darrig, skakig eller svag i musklerna.

  Ditt hjärta slår hårdare och fortare än vanligt.

  Du får ont i magen eller känner ett tryck över bröstet.

  Du börjar svettas eller känner dig varm eller kall inuti.

  Du kan känna stickningar eller domningar i händerna eller fötterna. 

  Det kan kännas som att du ska svimma, tappa kontrollen eller till och med dö.  Det är inget man fejkar, utan kroppen reagerar på riktigt. Fast av psykiska anledningar, inte av fysiska.
  Som i din exempel:
  En person har ångest med svåra fysiska reaktioner i kroppen. Psykiska ångesten triggades av det att hon inte fått sin medicin. Inte av abstinens. Utan kanske av RÄDSLAN att få abstinens snart.

  Rädslan försvann när hon blev lovad medicin. Då försvann ångesten. 

  Info från ångestförbundets hemsida:

  De symtom du upplever när du har ångest beror på att kroppen reagerar på att något verkar hotfullt. Kroppen gör sig då redo att hantera situationen genom att öka mängden adrenalin och andra stresshormoner i blodet. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och andningen blir intensivare.

  Alltså, något VERKAR hotfullt. Inte ÄR hotfullt. 

  Förstår du skillnaden? 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 10:10
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:36:32 följande:
  Jag har ingen länk eftersom det var berättat för mig. Svårt att länka till muntlig information.
  Det finns mycket information om ångest på alla möjliga officiella hemsidor, som 1177 osv.
  Det skulle stå något liknande om "fejkad ångest", om det vore sant.
  Men det finns inte ett ord om det. Eftersom du har missupfattat läkarens ord. 
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:36:32 följande:
  . Du har gjort mig lite förvirrad med dina inlägg, känns lite som du kapat tråden. Tog ett tag att inse att du itne var TS.

  Hmm du kanske har rätt här. TS, förlåt, jag tar nog för mycket plats i din tråd. Var inte meningen, utan ville visa mitt stöd, och sedan blev upprörd och kände stark impuls att visa att flera var i samma sits.
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 10:24
  Anonym (Mia) skrev 2023-01-26 08:50:24 följande:
  Problem som du tar upp är så extrema så det är få personer som upplevt liknande. Jag tycker därför du ska vara försiktig med att ge tips om hur andra tonårsföräldrar ska hantera sitt barn. Att du gjort den lärdomen vad som fungerar för er och vanliga uppfostringsmetoder har sabbat allt totalt är extremt ovanligt. Jag lider med dig och din familj som har det så här extremt. Hoppas ert barn tillslut finner lugn och eller får den hjälp som är rätt för henne.
  Tack för snälla ord, det värmer. 

  Men jag förstod det så att jag och TS har väldigt liknande extrema situationer:
  Våra döttrar skar sig

  Våra döttrar försökte begå självmord genom att hoppa ner från balkongen 

  Våra döttrar hade depression runt 7års ålder

  Både jag och TS kände sig så desperata att någon gång funderat på självmord   Så mina tips gäller såklart  BARA sådana "extrema" fall, inte fall där det räcker med att sätta hårdare gränser.

  Det som gör mig upprörd och triggar att skriva så mycket här, att vissa (olaf45 t.ex.) verkar bara strunta i hur extremt det är med våra barn och hur hårt vi kämpar, utan bara fortsätta ge oss skulden för att vi föräldrar är för mjäkiga, och att våra barn fejkar ångest. 

  Jag vill också varna TS att i sådana extrema fall är det jättefarligt att sätta hårt mot hårt. Jag tjatar om det, för att jag ÖNSKAR att något med liknande erfarenhet hade tjatat på mig om det, när jag var i samma situation,  INNAN  det blev försent. 

  Det gör mig också arg att komma ihåg hur soc resonerade PRECIS som olaf45. Tills de själva fick uppleva detta. Och då ändrare de sin uppfattning TOTALT, och började curling min dotter in i absurdum. Närr jag frågade, men hur är det nu med deras krav att "sätta ner foten", "visa vem som bestämmer ", "låt inte henne ta över makten", "sätt tydliga gränser" osv,  viljet de krävde av oss, så fick jag en upprörd svar: "vi prioriterar barnets nästa och tänker inte förvärra situationen. Hon är väldigt tydlig med var hon vill och inte vill, och ingen kan tvinga henne ".
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 10:31
  +1
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:29:21 följande:
  Jag tycker du borde fundera på hur din "ork" påverkat ditt barn - hen behöver en stark förälder.

  !
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:36:32 följande:
   - jag skriver mest för att få TS att morska upp sig
  Du har goda avsikter, men du har aldrig varit i en sådan situation, som dessutom pågår i flera år.

  Jag lovar dig, att dina inlägg bara suger ut orken från TS istället för att ge "extra kraft", som du hoppas. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 10:33
  olof 45 skrev 2023-01-26 10:25:08 följande:
   barn växer upp i tron om att alla kommer lystra till deras önskemål och vilja vara dem till lags, precis som deras föräldrar... Men så är itne fallet
  Jättekonstigt att du fortfarande tror att mitt och ts barn fick alltid direkt precis som de ville.
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:02
  olof 45 skrev 2023-01-26 09:49:06 följande:
  Det är många människor som kommer bemöta ditt barn på detta sätt, för 99% av oss vet att vi själva VÄLJEr hur vi beter oss. 
  Väljer och väljer. 

  VARJE tonåring/tweeny/barn vill vara omtyckt, känna att lärare gillar dem, vill få beröm från vuxna, vara "som alla andra" och vara accepterade.

  Ingen VILL känna och höra att hen gör fel hela tiden, att hen är otrevlig och jobbig.  Särskilt inte ungdomar, so. är extra känsliga till omgivningens attityder mot dem.

  Så hade de kunnat VÄLJA,  skulle de VALT att vara glada och trevliga. 

  De garanterat lider av att inte klara av det. De går hela tiden med känslan av skam och skuld. 

  Jag är ganska säker att de kommer lära sig detta till slut. Om ingen hinner slå sönder deras självkänsla för alltid. För att de blir mer och mer sköra. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:04
  +1
  Jemp skrev 2023-01-26 10:58:11 följande:
  Man ser till att få hjälp för både sig och sin dotter. Kurator tex.
  Asså.

  Läs hela tråden.

  Vi och TS har försökt ta ALL hjälp sim finns.

  Herregud, kurator. Såg du att BUP, SOS och psykoloker är inblandade sedan länge?
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:05

  Nu känner jag att jag har nog för mycket ledig tid idag.

  Ts, skriv direkt om du vill att jag dämpar mig lite, det är ju faktiskt din tråd. 

 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:46
  Anonym (herre je) skrev 2023-01-26 11:34:25 följande:
  Jag tror de kan välja? Fake it til you make it? Har de testat? 
  Ja, något sådant skulle jag också tipsa ett sådant barn.
  Att försöka "komma ihåg" att låtsas, och bara koncentrera sig på det som verkligen är viktigt. 
  T.ex, att det inte lönar att säga "du är dum I huvet" till någon som kanske ÄR dum i huvudet (antagligen inte dum, men där behöver man inte gå in i en diskussion med tonåring). Den blir liksom inte "smart i huvet" av att höra "du är dum", utan antagligen blir bara arg på dig.

  Vill du att läraren slutar stirra - säg "jag känner mig obekväm när du tittar på mig så intensivt, kan du sluta med det tack. Det är liksom Google Translate från Impulsiviska språket "Sluta stirra din idiot ", och då får man mycket lättare sin vilja igenom.

  Men det krävs mycket träning tills man behärskar den konsten.
  Extra svårt för tonåringar (hormoner, för lite erfarenhet, för mycket energi osv).
  Extra svårt för "explosiva " barn (det är mycket lättare för flegmatiska långsamma barn att låtsas vara trevliga tills de blir så mogna att de inte behöver låtsas).

  Kom ihåg, diplomati är en stor konst, som långt ifrån alla vuxna behärskar  trots att de själva lider av det.

  Så man ska, som du säger, lägga Extra uppmärksamhet på fall där de lyckats och inte lägga vikt vid fall där de misslyckats. 
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:48
  Anonym (gg) skrev 2023-01-26 11:31:39 följande:
  Jag hade kört ett barn som agerade så till psykakuten.
  Var det till mig?
 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 11:59

  Tack Ts!

  Hur gick det idag?

  Hur blev väckningen? Gick hon till skolan?

 • Anonym (Jag har sabbat det)
  Thu 26 Jan 23:13

  Lite trist men ingen fara.
  Du vet såklart att man får räkna med bakslag. 

  Det blev ändå väldigt bra senaste dagarna.

  Lycka till imorgon!

  Angående barn som är arga på morgonen. 

  Om du frågar henne typ, vill du spela spel med mig/se på Youtube/äta pannkakor/något annat hon älskar eller sova en extra halvtimme?

  Det blir då hennes medvetna val att slappa och gå upp om en halvtimme (hehe, det är ju bättre än 2 timmar senare).

Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.