• Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 15:06
  13741 visningar
  163 svar
  163
  13741

  Tonåring, hur ska man orka?

  AndreaBD skrev 2023-01-23 14:13:06 följande:
  Det låter lite som om de på bup inte riktigt har tagit reda på vad som är problemet. Ingen utredning utan bara mediciner? Visserligen, kanske vill man ha någon slags misstanke om man ska utreda. 

  Jag jobbar själv som lärare med hemmasittare. Har också (haft) såna tjejer. Ibland måste man t.o.m. prata med dem via datorn på distans. Och de har egentligen så gott som alltid en autism-diagnos. Det är inte helt osannolikt att din dotter också ligger på den sidan. Man kan tycka att det är konstigt eller onödigt att diagnosticera dessa tonårstjejer som är så rädda och oroliga och behöver rutiner med autism. Men tyvärr så har de ju svårt att få hjälp annars. Om du känner att det kan ligga något i det, så kan du ju ta upp det med BUP. Det kan ju ge tillgång till vissa hjälpinsatser, och framför allt så skulle folk som vet sånt ta det lite försiktigare med henne. 
  Jag förklarade och de tittade också igenom utredningen som gjordes när hon va 9-10 och på bedömningssidan sa en som också jobbat med utredningar att hade de fått gjort den utredningen med de resultaten så hade de satt en diagnos, så visst finns tecken på diagnos och det var väl bla vissa autistiska drag.

  När vi nu kom till behandlingssidan på BUP så var det bara fokus på hennes ångest, bygga stenhårda rutiner och att jag som mamma skulle ha "mandat att bestämma" allt och stenhårda regler. Men det resulterade i mycket stora konflikter och bråk hemma, när jag sen tillsammans med soc arbetade med att bygga förtroende och skapa gränser så istället så gick det bättre periodvis. Och eftersom BUP sen ansåg att min dotter inte ville prata för att hon hade svårt att få förtroende, så bröt de. Jag vet inte hur många gånger jag berättade hennes erfarenhet och svårighet att lita på och öppna sig. Men det hjälpte inte. 

  Hade precis nu samtal med soc på telefon och de kan inte heller hjälpa så mycket mer, inga föräldrautbildningar eller något mer än de familjebehandlare som finns som vi redan haft samtal med. De som fungerade och som vi hittade ett bra flow med har tyvärr slutat.
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 16:03
  #56
  Anonym (en till) skrev 2023-01-23 15:53:32 följande:

  Det här med utredning är lite lurigt och många missuppfattar både syftet och själva diagnoserna, särskilt inom autism spektrat (kanske även ADHD).


  I princip ska det inte behövas nån diagnos för att göra nödvändiga anpassningar i skolan, tex. Tyvärr är det nog regel snarare än undantag att skolan gör väldigt lite om det inte finns nån diagnos. Det är synd.


  Inte alla barn är mottagliga för en utredning, man förstår inte riktigt syftet och kanske får de inte så bra stöd i processen. Det allra viktigaste med utredningen är att barnet får hjälp med att förstå sig själv, förstå hur man fungerar och vad man behöver. Kanske också förstå vad det är som varit orsaken till att man inte mått så bra, tex. socialt eller i skolan.
  Det kan också vara ett bra stöd för föräldrar och andra i omgivningen, inte minst de som tror att allt löser sig bara man 'ställer tuffare krav'.

  Som sagt, skolan kan också vända och öppna sig för att hitta lösningar, speciella anpassningar på olika sätt. Man får tillgång till habiliteringen, utbildningar och annat.


  Ur barnets perspektiv skulle jag säga att det allra viktigaste argumentet är att få hjälp med att förstå sig själv bättre. Helt klart finns det en massa frågor runt detta, en oro för att man känner sig annorlunda.


  I mötet med omvärlden kan det vara lite knepigt med diagnoser. Även barn med diagnoser är individer med stora skillnader trots samma diagnos (på pappret). Två barn som båda har 'diagnos inom autismspektrat' kan vara lika olika som två personer som 'håller på med skidåkning'. Visst det finns några tydliga beröringspunkter men man behöver beskriva och fördjupa sig lite (mycket) för att förstå personens behov.


  TS: Jag tror det skulle finnas ett värde för dottern att göra en utredning och få hjälp att förstå sig själv. Om hon sedan tänker att den informationen kan användas även till annat (få tillgång till resurser etc.) får hon vara med och bestämma.


  min erfarenhet är att det inte hade kunnat utvecklas lika bra för mitt barn utan utredning även om det inte varit helt okomplicerat.


  Även som förälder kan en diagnos vara en viss lättnad i relation till omvärlden (som tycker man curlar och är för slapp) men det är sekundärt. Får barnet en diagnos så får man tillgång till ett gemensamt språk, förklaringar och vissa verktyg för att komma vidare.


  Efter puberteten så blir det förhoppningsvis allt lättare och i vuxen ålder är det inte alls säker att diagnosen behöver vara något större hinder eller ens märkbart. Det beror på, som sagt, eftersom det är individuellt.


  Just nu är hon som  jag upplever det öppen för någon typ av stöd, än mindre en utredning. Men jag är helt med i hur du tänker och därför har jag ju försökt att få dem göra en utredning när hon faktiskt va inställd på det efter att jag pratat med henne och förklarat syftet med det. Men vad hjälpte det när de sen inte gav henne en chans. Alla instanser utom BUP ska tilläggas såg behovet av utredning.
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 16:16
  #57
  Anonym (Anonym) skrev 2023-01-23 15:56:49 följande:
  Hej. Förstår din oro men respektera din dotter i det hon säger. Hon vet du finns där. Fortsätt bara älska henne trots att hon är avig. Du gör rätt som erbjuder henne göra saker ihop.. det är bara det ..att hon låter som hon  är deprimerad och som du säger hon mår mycket dåligt. Var själv jätteorolig för mitt barn en längre period då han mådde mycket dåligt och isolerade sig. Han sa detsamma som din dotter Gå ut ! Prata inte.. osv jag lät honom äta på sitt rum ifred då han inte klarade äta med oss vid middagsbordet. Idag mår han bra. Han bytte bland annat skola.  Det är jättetufft psykiskt att se sitt barn må dåligt men stå ut är mitt råd. Har hon pratat om alla känslor angående din o hennes pappas skilsmässa och allt annat som fått henne att känna sig osedd och i vägen? Hon är också tonåring och det är tuff press i skolan med alla krav, läsning och läxor +hormoner och allt som sker i kroppen. Har hon svårt för att förstå ämnena? Eller är det värre med den sociala miljön? Vad är det som gör att hon inte vill/klarar gå till skolan? Hon kanske också saknar sin lillasyster.. 
  Detta handlar först och främst om din dotter. Men jag vet att det gör ont för det blir fel oavsett vad man gör eller säger i det kortsiktiga loppet. Fokusera på något som är bra varje dag eller i veckan. Tänk långsiktigt. Investera i din dotter ge henne tid o kärlek även när det ser ut som att hon inte vill ha din omtanke o kärlek. Hon längtar efter det innerst inne det är jag säker på. 
  Styrkekram
  Vet inte om du läst hela tråden, hon isolerar sig inte mot vänner osv, hon är mer än gärna med vänner och hittar på saker så depression är nog inte riktigt vad hon har. Att hon har mindre energi nu i mörkret är tydligt däremot, men hon är glad med sina vänner och även hemma till och från. Hon "isolerar" sig däremot från mig kan man väl säga och vill vara ifred, men inne på sitt rum sitter och pratar med vänner i telefon och skrattar osv.
  Hon har i många år haft svårt att sitta och äta med andra och vi är ingen familj som sitter uppradade och äter middag samma tid varje dag heller så hon äter med oss om hon vill eller så äter hon själv på sitt rum eller vid tv:n osv.
  Jag kan själv tycka det är jobbigt med sociala "måsten" och skulle inte drömma om att tvinga henne. Jag är glad att hon äter med oss ibland och att hon äter för det gjorde hon inte för ett år sedan. Hon har heller inga jättestora problem att äta med sina vänner.

  Jag vet också att detta handlar om min dotter i första hand, men det handlar också om oss runt omkring för att vi ska orka.
  Klart att hon saknar sin syster och även sin pappa såklart, men när de ses så är de inte med varandra ändå. När lillasyster var här på jullovet så va stora dottern mer eller mindre med vänner 24/7 och va hon hemma så va inte lillasyster så intressant utan mest bara i vägen och lillasyster blev ledsen såklart. Men självklart saknar de varandra. 
  Hon har inte direkt bearbetat saker hon gått igenom, när hon bodde hos sin pappa så fick hon inte ens vara ledsen och sakna mig, hon fick inte vara arg osv. När hon flyttade till mig så har jag försökt få henne öppna sig på olika sätt, men det är svårt. Hon har berättat mycket för mig om tankar och känslor genom åren och hon vet som sagt att jag finns där. Hon säger också ibland att hon är så glad att hon har mig.

  Jag försöker så gott det går att se de positiva delarna och sakerna som finns. Men vissa dagar är det svårare än andra. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 20:54
  #61
  Deeru skrev 2023-01-23 17:29:06 följande:

  Jag tänker att det är mer synd om henne än om dig. Försök att minnas hur det var i den åldern, vad hade du behövt? Fråga henne vad hon behöver för att må bra?


  Nu handlar ju inte mitt inlägg om vem det är mest synd om, jag lider med min dotter och har lagt så mycket av mitt åt sidan för hennes skull. Som jag skrev i TS så är det väldigt mycket som hänt och jag kan omöjligt skriva allt här. 
  Men om du läser mina svar i tråden så kan du få en liten bild av hur vi haft det. Jag är inte mer än människa och vissa dagar orkar jag inte. 
  Tror du inte att jag pratar med min dotter? Frågar vad hon vill, vad hon känner och hur hon mår osv?
  Hade detta bara varit tonår hade det varit en helt annan sak. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 21:08
  #62
  +1
  Anonym (Mia) skrev 2023-01-23 18:23:15 följande:
  Har läst dina inlägg och det låter onekligen som ni haft det tufft. Men att låta dottern träffa kompisar när hon skippar skolan tycker jag är att svika henne. Jag är inte insatt i din dotters psykiska hälsa och så vidare men generellt vill vi föräldrar så väl här i stunden, vi vill lindra och trösta att det kanske blir fel i långa loppet. Skolan ska man till, punkt. Umgås med vänner gör man när skolan och läxor är klara. Sluta älta hennes mående och allt som gått fel. Fokus på det som funkar. Ge beröm när dottern går till skolan. Ge beröm när hon skrivit prov lämnat in läxan etc. Hon fattar säkert inte ens själv varför hon mår dåligt och då är det sjukt jobbigt med någon som frågar varför och kan jag hjälpa. Man vet ju inte själv. Ta kommandot. Din dotter måste kunna lita på att du står för ramarna och att du bestämt att nu gäller det här. Hur arg hon än blir och vad hon än säger. 
  Lätt att säga när man inte är i vår vardag. Gör si gör så, det är väl bara att...
  Det är inte varje gång hon träffar vänner när hon är hemma från skolan, men emellanåt så gör hon det. 
  Jag tror inte på straff, utegångsförbud osv. Hennes vänner får utegångsförbud och vad gör de? De drar ut i alla fall. De får inte umgås med vissa för då j-lar, vad gör de? Jo de umgås med den förbjudna bakom ryggen och ljuger.
  Jag talar om för min dotter vad jag tycker och önskar, att jag helst vill att hon är hemma om hon är hemma från skolan, att jag inte tycker om att hon umgås med någon viss person men jag kan inte förbjuda, det medför att vi ändå har en dialog och en öppenhet, hon talar också om att hon är med dem som jag helst ser att hon inte är med istället för att ljuga och gå bakom ryggen. 

  Jag har själv varit sjukskriven för utmattning, depression osv, jag orkade inte arbeta men ibland ville jag ändå umgås med vänner. Jag har dagar emellanåt än idag som jag inte orkar jobba, då skiter jag faktiskt i det en dag men jag isolerar mig inte. 
  Tror du och jag tänker helt olika och har olika erfarenheter från livet. 

  Detta är dessutom beslut som jag diskuterat fram med familjebehandlare. Så att hon kan få träffa vänner trots att hon varit hemma för hon inte orkat skolan är ett val jag gjort. Och jag väljer våra strider. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 21:14
  #63
  AndreaBD skrev 2023-01-23 18:29:18 följande:
  Så de satte inte någon diagnos när hon var 9- 10, trots att det fanns mycket som hade uppfyllt kriterierna för diagnos? 

  Grejen är ju - även om det förstås är sant som (en till) skriver om diagnoser, så kan det bli ganska fel om de har fel intryck. Det som BUP gör skulle INTE passa en tjej med autism. Det skulle vara förödande. Och jag tror det är det som händer där. Det är fel sätt att hantera det hela. 

  Men vet du vad - kan du gå till en annan BUP istället? Visa de alla papper igen och be dem göra en ny utredning/bedömning?
  Det va en annan BUP som gjorde utredningen som inte satte diagnos. Vi blev sen remitterade hit när dottern flyttade till mig.
  Men det är säkert som du säger att de inte förstod hela bilden, jag tror för stort fokus blev på hennes ångest, självskadebeteende och skolfrånvaro så de missade många bitar.
  Har tänkt att söka annan BUP, men eftersom dottern inte är så mottaglig och inte vill längre så kan det bli svårt för de kommer inte göra något och enligt barnkonventionen så får man inte tvinga barn till sånt enligt BUP. 

  Intressant dock hur man enligt vissa ändå ska få tvinga barn till skolan, eller tvinga dem stanna inne osv osv
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 21:57
  #66
  Alltid42 skrev 2023-01-23 21:42:40 följande:
  Vill bara säga att jag förstår dig fullt ut. Är i en liknande situation, något värre skulle jag vilja påstå. Är vid vägs ände. Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag ALDRIG skaffat barn.

  Men jag visste inte och jag får förlåta mig själv för det. Så jobbigt att se sitt barn lida och inte kunna hjälpa vad man än gör. Vi har också fått massa hjälpa från myndigheter och vård. INGET har hjälp vår svåra situation. Har man inte upplevt detta går det inte förstå.

  Det som hjälpt mig mest är en fantastisk förstående chef som stöttar och anpassar mitt arbete så jag ska orka jobba. Vilket jag egentligen inte gör. Spontana gråtattacker och jag gör minsta möjliga på jobbet för spara energi. Är sjukskriven periodvis men det är också jobbigt med press från försäkringskassan och allt jävla skit. Är så tacksam för min chef....

  Såhär får jag min vardag att funka...

  En dag i taget

  Alla känslor och tankar tillåtna 

  Om jag har bättre dagar så "föstör" jag inte dom genom att aktivt dra igång oro genom att påminna mig genom att "leta" efter jobbiga tankar kring situationen. Idag har jag en sådan dag. Som att monstret tagit ett steg bort från mig och jag följer inte efter. Jag andas av distansen.

  Så lite skuldkänslor som möjligt. Jag vet att jag gjort ALLT jag kan med den kunskap och förmåga jag haft i varje stund. Det har du också gjort <3

  Igen...En dag i taget.

  Hittar du ibland nån som orkar lyssna på allt elände? Passa på! Ibland hjälper det att älta och vräka ur sig.

  Det är ok att vara bitter

  Det är ok att ångra sitt föräldraskap. Både du och jag vet att sådan tankar och känslor har man av en anledning och det önskar man inte någon att uppleva. Jag har haft MYCKET mörka tankar och det är ok. Tankar är inte statiska och dom går över. Vi vet att vi älskar våra barn.

  Fortsätt söka hjälp....När du orkar...själv fick jag precis höra m personliga ombud och vi kanske får hjälp med det.

  Skriv av dig på familjeliv! Det har jag också gjort några gånger och det hjälper faktiskt att sätta lite ord på det man upplever och är i  :)

  Detta kan låta konstigt men vetskapen om att det framförallt  är TANKARNA kring situationen man mår dåligt av kan ge perspektiv. Tankar är bara fluff och inte statiska. Det är jobbigt när man får problemet upptryckt ansiktet varje dag att förstå detta men det är faktiskt så. Därför...har du lite lättsammare tankar i stunden så bråka inte med dom utan låt dom vara kvar och tillåt dig själv att få må bättre en stund. Om än så för ett kort ögonblick.
  Ja man kämpar varje dag och jag ÄLSKAR mina barn över allt annat och göra allt för dem, men vissa dagar vill man bara vara!

  Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan och jag kämpar. Jag försöker se de ljusa sidorna och det som faktiskt fungerar även om det vissa dagar är omöjligt.

  Jag jobbar just nu med mig själv och att älska mig själv och förlåta mig själv och det börjar ge resultat. 

  Jag över lever också genom att jag alltid lyckas göra saker flexibelt, först genom skolan och sen genom jobbet jag har nu som ekonomiansvarig där jag visserligen har mycket ansvar och mycket deadlines och det blir stressigt, men jag växer i det också och det ger en trygg ekonomi.
  Vissa dagar orkar jag inte, då jobbar jag helgen istället. Jag ta mig lättare tid för mig själv numer och försöker att inte älta. Men de där kommentarerna man får från många utomstående "sätt gränser" " det är väl bara att få iväg henne till skolan, skolan först sen livet" "du ska ha mandat över dina barn" osv osv. Jag SPYR på dem!
  Vad hjälper utegångsförbud? Vad hjälper stress och press och tjat?
  Jag vill hellre att min dotter ska vara trygg och vilja komma till mig, jag vill kunna visa att jag kan lita på henne osv. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 21:58
  #67
  Anonym (gg) skrev 2023-01-23 21:49:04 följande:
  Min son fick i alla fall utredning privat, men vi kollade ju upp så kliniken hade ett gott rykte osv. Våran klinik kostar samma som vanliga sjukvården.
  De kliniker jag hittat tar upp emot 40-50000 kr för utredning och sånt litar inte jag på. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 22:04
  #70
  Alltid42 skrev 2023-01-23 22:00:34 följande:
  Vill lägga till en sak.

  Det där skijobbiga med att få vård och myndighetspersonal att förstå helheten! Att hitta rätt ord som speglar verkligheten! Ångesten när man glömt viktiga saker och nästa möte/läkarbesök är om flera månader ! Sitta och hitta ord och formuleringar för att skriva på 1177 i efterhand i hopp om att berörd personal ska journalföra för att få rätt skrivna intyg till skola och myndigheter! Vet inte om du upplevt allt detta man kan tänka mig att du kanske har. Blä säger jag. 
  Till viss del har jag upplevt det, inte att sitta och skriva på 1177 i efterhand men det där med att kunna förklara och få dem att förstå, bemöta deras dömande blickar och ord och alla tårar på dessa möten. 
  Värsta nu är alla möten med skolan och känna sig så ensam. De är nog de som jag känner mig mest dömd av. 
 • Anonym (Ger snart upp) Trådstartaren
  Mon 23 Jan 22:17
  #73
  Anonym (lyssna) skrev 2023-01-23 22:03:54 följande:

  Varje situation är unik, men jag vill verkligen upprepa att det som hjälpte oss var när jag slutade söka hjälp och lät min son vila från allt. Den så kallade hjälpen från Bup och andra förstörde bara. De var inte schyssta mot sonen och placerade in honom i enkla, felaktiga fack. Jag kan se det i efterhand. Det är som att de har olika fack där de ska placera in barn och ungdomar och de kan bara inte ta in en situation som inte passar in i något av facken. Eller en situation som överlappar de olika facken...eller passar in i flera!

  Jag hade eget samtalsstöd hos Soc en period och det var bra. Jag betalade också egen terapi, det hjälpte mycket. Tror att det förhindrade att jag blev totalt vilsen och tokig. För man känner sig helt knäpp när man gör allt man kan men det inte fungerar så som andra säger att det borde fungera. Jag tvivlade på mig själv som förälder så många gånger.   

  Tänkte många, många gånger att jag verkligen inte orkade mer. Men bara en dag till...och så fortsatte jag en dag till...och ännu en. 

  Nej, jag minns inte särskilt mycket från de åren. Så allt jag skriver i efterhand är säkerligen rensat från alla möjliga händelser och omständigheter.  


  Jag skulle säga att BUP är fantastiskt i teorin men inte i verkligheten.

  Jag har varit så nära att ge upp, bara dra och lämna allt, tänkt lämna min sambo för att skona honom, tänkt köra in i en bergvägg, bett socialtjänsten att ta min dotter osv osv. Men jag orkar så mycket mer och kämpar. Och även om jag är så fruktansvärt trött ibland så skulle jag inte vilja byta mina barn mot nånting annat i hela världen för jag älskar dem så obeskrivligt mycket. Jag önskar bara att jag hade haft mer ork, mer energi osv.
Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?