• Wed 25 Jan 2023 15:39
    13039 visningar
    37 svar
    37
    13039

    Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?

    Anonym (Johanna) skrev 2023-01-24 18:25:28 följande:

    Mitt ex lät generös till en början med att ge vårt barn hela barnbidraget tills jag insåg att han i princip började ta betalt för sånt som faktiskt var hans ansvar som tex busskort, mobilräkningen, mat till katten etc. Summa summarum fanns det kanske möjligtvis en eller ett par hundralappar kvar till rena fickpengar om barnet hade tur.... Efter morrande från både mig och familjerätten så insåg han efter ca ett år att det där inte var särskilt smart tänkt. Vi är fortfarande osams om hur bidraget ska användas då han ännu anser att det främst ska betala nödvändiga utgifter och jag propsar på att det är enbart är fickpengar och vi inte kommer undan föräldraansvaret även om vissa pengar kan vara nödvändigt att betala själv förstås.
    Behöver jag säga att hos mig funkar barnets ekonomi men hos exet blöder det pengar åt alla håll..... 


    Du propsar på att barnbidraget är "fickpengar"? Om ditt ex betalar underhåll och barnet får hela barnbidraget så förstår jag hans reaktion till fullo.

    Även om ni har växelvis och inget underhåll så kan jag tycka att underhåll som enbart "fickpengar" låter vårdslöst. 

    Och hur menar du att det 'blöder pengar åt alla håll' hos pappan, medan ekonomin fungerar hos dig? Den delen förstår jag inte?
  • Thu 26 Jan 2023 09:55
    #28
    Anonym (Johanna) skrev 2023-01-25 18:49:36 följande:
    Fickpengar ur min synvinkel är att pengarna ska täcka hennes egna privata utgifter som är utöver de fasta kostnader vi föräldrar har. Bindor och egna hygienartiklar, prenumerationer och klubbmedlemskap, betalappar som tex Spotify och Netflix, extra surf i mobilen, sparande etc.. Dvs dom utgifter hon själv har valt att ha varje månad.. Pappan tycker dock att hon ska stå för alla sina utgifter även dom han står för utifrån att han är förälder. Vilket då i praktiken innebär att han får skjuta till pengar hela tiden och gnäller på att hon slösar. Hos mig har hon bara sina egna utgifter att tänka på och behöver inte be mig om pengar.

    Om pappaveckan inträffar så pass att hennes busskort går ut precis då är det hon som bekostar det. Han vägrar. Är hon hos mig i den skarven köper jag det. 
    "alla sina utgifter även dom han står för utifrån att han är förälder"

    vilka kostander måste hon stå för i hans hem, men itne i ditt?
Svar på tråden Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?