• EpicF

    Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?

    Spontant så får hon betala sina egna kostnader; kläder, mobil, middag/fika med kompisar, nöjen etc. Men föräldrarna kan stå för ex hamva fritidskortet och vinter/sommar-vår jacka (två jackor per år), vinter/vår- sommarskor (två par skor per år) och aktiviteter om hon har. 

  • EpicF
    FuckGoggleAskMe skrev 2023-01-24 20:40:27 följande:

    Först hade jag och tonåringen någon slags halvdan överenskommelse där han fick månadspeng som inte var så stor, och jag gav honom en extra slant när det var dags att köpa tex kläder.

    Men nu är han 16år och vi har satt oss ner och gjort en budget för utgiftsposter och ungefärlig summa per månad. Vissa poster står jag för och andra får han stå för.
    Då blev det en rejäl höjning av månadspengen, som inte har något att göra med barnbidraget han får (vi bor föresten utomlands så fungerar inte som i Sverige) utan med vilka kostnader han faktiskt har för sakerna på sin lista. 
    Bara för att vänja honom vid allt som kostar listade jag utgiftsposter på min sida som tex mat, boendekostnader, försäkring, Netflix, hushållsprylar, möbler, semester etc. 

    Det var inte så länge sen vi började med denna strategi. Nyligen köpte han sportskor och tyckte allt var för dyrt, så jag fick styra upp det lite och ge ett bidrag i julklapp så han valde lite dyrare skor, för jag visste att som sportfåne skulle han verkligen uppskatta skillnaden i kvalitet när han väl använde dem till sin favoritsport. De dyrare skorna hade säkert passat i hans budget, men detta är ju så nytt än.

    Vi får se hur det går, men det verkar som om han håller hårt i pengarna. Han går inte så ofta till frisören nu som tidigare, men ja, han vill väl pröva hur budgeten fungerar med den långa lista han måste betala själv nu. Hans närmsta kompisar är hårt hållna och måste jobba för sina fickpengar (vet inte exakt vad de måste betala själva) så han har också börjat kolla efter jobb, men skolan är så krävande nu så han får väl börja med något roligt jobb på ett par timmar på helgen. Vi har alltså tillsammans hittat något jobb som har med sport att göra, som kanske passar ihop med skola och allt. 


    Förstod jag dig rätt att han får både barnbidraget och månadspeng? Plus att du även betalar när han tycker saker är för dyrt? 

    Bortskämt unge 
  • EpicF
    Anonym (Abc) skrev 2023-01-27 19:09:16 följande:
    Fast det låter ju som att han betalar väldigt mycket själv också så det kan nog vara rimligt. Och de tillskjutna pengarna var ju dessutom julklapp, så tycker inte alls det låter bortskämt. 
    Att ha både barnbidraget och månadspeng plus att få bidrag till "dyrare" saker är i mina ögon att vara bortskämd.
  • EpicF

    FuckGoggleAskMe: Nu bar det faktiskt så att jag läste ditt inlägg och tolkade att han fick barnbidrag + månadspeng, och i tillägg lite bidrag från dig. Därav min fråga. 

    Om det hade varit korrekt hade det i mina ögon varit bortskämt. 

    Nu fick bara din son månadspeng, vilket inte på något sätt är bortskämt utan fullt normalt. 

    Här är meningen du skrev som kan tolkas art han får både månadspeng och barnbidraget. Att barnbidraget inte är som i Svergie är helt irrelevant förövrigt. 

    "Då blev det en rejäl höjning av månadspengen, som inte har något att göra med barnbidraget han får"

Svar på tråden Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?