• Anonym (en)
  Wed 25 Jan 09:44
  11519 visningar
  122 svar
  +2
  122
  11519

  Har alla minst två par vinterskor?

  Anonym (Li) skrev 2023-01-25 06:19:39 följande:
  Har alla minst två par vinterskor?

  Fick samtal från dotterns lärare igår om att det inte är okej att de kommer till skolan i sneakers i det här vädret (pendlar mellan snö och slask) och att "hon måste ha ordentliga vinterskor i morgon (idag)" eftersom de ska vara ute i skogen hela dagen. Jag förklarade att skorna gått sönder och att vi inte haft möjlighet att fixa nya än och då fick jag istället lyssna på vikten av att ha extra och att man måste räkna med sånt.

  Alltså jag fattar att hon inte kan vara en heldag i skogen med sneakers, men jag kan inte göra något åt det! Överväger tom att sjukanmäla henne.


  En 12-åring klarar ju att bara lite kall om fötterna en dag eller två i nödfall om man inte bor där det är superkallt. Min dotter i den åldern skulle kunnat välja sneakers även om hon har vinterskor, hela förra vintern hade hon en tunn kappa istället för en varm jacka. hennes kropp, hennes val, inga bestående köldskador. Jag tycker att läraren överreagerade och det hade räckt att hon informerade allmänt att bra kläder och skor rekommenderas till skogsutflykten.

  Även jag hade gärna dåliga skor och tunna kläder när jag var pre-teen och tonåring, det var mycket viktigare att jag kände mig fin än varm, och gjorde inte som mina föräldrar sa heller. Minns en skogsutflykt i högstadiet när en tjej i min klass kom med typ stövletter med liten klack och hade matsäcken i en plastpåse :) Rejält blöta fötter hade hon mot slutet av dagen efter att vi vandrat runt i våtmark hela dagen. Men ingen fara, hon lever och mår bra, nästan 50 år gammal, inte heller tog fötterna skada, hon har dem kvar.

  Tycker många föräldrar idag är så överdrivet präktiga och om sig och kring sig även för ganska stora barn som kan lära sig av sina misstag om fel kläder, frysa en dag, välja själv att gå utan mössa eller ha den tunna jackan trots att den varma jackan skulle varit bättre. Och de som förmår tvinga sina stora barn att ha varma kläder eller har barn som självmant väljer de varma kläderna är nog så snabba att läxa upp föräldrar som låter ungarna få lite frihet under ansvar under uppväxten. Så får man handlingsförlamade ungar som inte klarar att nåt på egen hand. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 09:46
  #45

  Exakt, nästan alla barn/ungdomar gör ju så!


  Anonym (Tonåringar) skrev 2023-01-25 09:35:28 följande:

  Hehe vänta bara tills era barn börjar på högstadiet. 

  Jag jobbar på högstadiet. Typ alla går i sneakers/converse eller liknande när det är regn och snö och slask. Typ alla går i hoodies med luvan på, när det ösregnar. Nästan ingen tar på en regnjacka. 

  Det handlar då inte om att föräldrarna inte köper vinterskor- regnjackor., utan ungdomarnas vilja.


  Och då hade det ju räckt med allmän info till alla föräldrar om det. Samt info att man inte kommer att avsluta utflykten i förtid för att några barn inte har eller valt bort vettiga kläder, utan då få de stå ut med det liksom. Ringa hem känns totalt överdrivet.
  Anonym (Tonåringar) skrev 2023-01-25 09:37:47 följande:
  Jag gissar att några lärare tröttnade på att många barn inte är rätt klädda för väder, gnäller på utflykter, och de ville ändra på det och klagade till rektorn. 

  Det var säkert flera som fick samtal. 


 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 09:58
  #48
  Mrs Moneybags skrev 2023-01-25 09:51:53 följande:
  Så är min kille som är 11. Det är därför jag har köpt ett par vintersneakers till honom. Men även tonåringar vill väl ha ett par vattentäta skor om de ska vara i skogen en hel dag? 
  Vill dom? Vem vet, alla tonåringar är ju egna individer och kan ha olika uppfattning om lika saker. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 10:00
  #49
  TvillingmammaVästgöte skrev 2023-01-25 09:48:54 följande:

  På högstadiet får man väl vara i uppehållsrummet på rasten, det fick vi i alla fall vara på åttiotalet.
  Jag var med mina egn barn ett flertal dagar i skolan på både lågstadiet och mellanstadiet. Alla barn var tvungna att vara ute alla raster oavsett väder. Det fanns ingen möjlighet att vara inne , alla skulle ut. 


  Om det var snöslask var många barns kläder genomblöta efter tiorasten. Det fanns två torkskåp på 45 barn, där fick de bara torka mössor och vantar. Sen skulle de ut hela lunchrasten, många i redan blöta kläder.
  Efter det var jag väldigt noga med att se till att mina barn hade bra skor och kläder .


  Är nog många föräldrar som ser till att barnen har både det ena och det andra, men där barnen sen gör helt annorlunda när de får chansen att välja själva. Och en del står ut med att vara blöta och kalla hellre än ha skorna och jackan de inte gillar, och andra accepterar de varma kläderna och väljer dem. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 10:30
  #53
  TvillingmammaVästgöte skrev 2023-01-25 10:26:59 följande:

  På våra barns högstadieskola fick barnen sänkt betyg i idrott och hälsa om de inte hade ändamålsenliga kläder när det var hajk. Enligt läraren var det ett kunskapskrav, att välja ändamålsenliga kläder. 


  Misstänker att många lärare ser detta med dåliga ytterkläder som ett stort problem i skolan idag, därav telefonsamtalet till TS.


  Fanns det lånekläder då för dem som inte hade tillgång till ändamålsenliga kläder för alla aktiviteter? Tänker att många har ansträngd ekonomi och inte kläder för en hel massa olika ändamål som skulle kunna förekomma. 

  Och om det är allmän info om kläder för en utflykt så behöver ju inte läraren ringa enskilda föräldrar. Och att ringa föräldern för att en unge EN dag haft icke ändamålsenliga skor känns också en smula överdrivet. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 11:01
  #57
  TvillingmammaVästgöte skrev 2023-01-25 10:51:01 följande:
  Jag har ingen aning om det fanns lånekläder, frågade aldrig om det. Min dotter är en friluftsmänniska och hade redan bra kläder. Min son är en gamer som i och för sig gillar att gymma men ut i skogen går han inte frivilligt. Jag funderade på att säga till idrottsläraren att han inte hade kläder för detta ändamål, men vi har ingen dålig ekonomi som jag kunde skylla på, så då hade jag varit tvungen att berätta för den hurtfriske och  friluftsälskande idrottsläraren att min son inte gillade att vara i naturen, och det kände jag var onödigt. Jag köpte rejäla kläder, bla friluftsbyxor och kängor, det var dyrt , men de skulle vara ute 24 h och vandra långt med packning och sova i tält, så det kändes nödvändigt. sovsäck och liggunderlag hade vi hemma. Hyfsad jacka hade han redan innan. Detta var en friskola, skulle knappast ha fungerat på en kommunal skola antar jag. Det var en nyttig upplevelse för sonen. 
  Skolan måste ju tänka lite bredare än du som förälder. Ser det som lite märkligt att ha ett sånt krav som inte alla kan ha ekonomi att uppfylla bara. Kan friskolor ställa egna krav för betygsunderlag alltså, det kände jag inte till innan.

  Att du köper rejäla saker till dina barn var liksom inte frågeställningen. Men det fanns kanske fler barn i skolan, inte bara just dina?
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 12:02
  #70
  fjanten skrev 2023-01-25 11:56:22 följande:
  Men dåså. Första bästa ica och köpa ett par vattentäta skor eller stövlar i rätt storlek. Kan ju t.o.m. 12-åringen lösa på egen hand. Klart.
  Skönt att saker bara går att lösa sådär enkelt för dig. Du kanske inser att alla inte har exakt samma förutsättningar som just du?
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 12:40
  #75
  Anonym (Alternativ) skrev 2023-01-25 12:36:52 följande:
  Om man bor och jobbar så pass off grid att man inte kan ta sig till en affär vare sig på lunch eller efter jobb kanske det ändå är klokt att ha tänkt på reservkläder. Det behöver ju inte innebära två dyra skor - utan ett par som just är en backup eller finns om huvudskorna blivit genomblöta tex. 
  Eller så klarar en 12-åring att gå med tunna skor i skolan nån dag, och kanske tom på en utflyktsdag. Och en lärare kan se att det får vara så utan att ringa hem och läxa upp föräldern. Om ungen själv klagar och fryser skulle jag prioritera att köpa in de nya skorna snarast möjligt, men inte för att läraren ska bli nöjd. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:08
  #80
  Mrs Moneybags skrev 2023-01-25 12:53:54 följande:
  Då är det ju ännu viktigare att ha ett extra par någonstans i sina gömmor. Som någon skrev kan man köpa ett par second hand eller ärvda av någon bekant eller liknande, ett par man kan ha när de vanliga skorna är blöta eller kanske går sönder som i det här fallet. 

  Bor man i Stockholm går det ju att köpa när som helst i princip. Gallerior kan ha öppet till 21.00 mm. Lite skillnad, förstås. Man får anpassa sig efter sina förutsättningar. 
  Eller så går det bra ändå, med tunna skor en dag och kanske tom på en utflykt för en 12-åring. Inget att hetsa upp sig över och hålla på och läxa upp föräldrar för. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:11
  #81
  Anonym (Alternativ) skrev 2023-01-25 12:44:13 följande:
  Och nästa gång kommer en elev till vinterdagen utan jacka, mössa och vantar. Men det är ju okej, kyla härdar. De skulöe ha en heldag i skogen - vad händer om barnet blir så pass kallt att det halkar pga att fötterna blivit för kalla? Då blir det skolans fel. Eller om de måste åka hem med barnet pga att det fryser om fötterna för mkt, och avbryta dagen för alla?

  En dag i skolan är ju enklare att lösa genom att barnet får gå in på rasten om det blir för kallt.
  Ja, kanske det, det förekommer säkert. De flesta 12-åringar klarar nog en utflykt i skogen med för tunna skor utan att skadas allvarligt eller förfrysa. Man behöver inte dra på så stora växlar för nåt som egentligen är en rätt liten sak. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:13
  #82
  Anonym (Fbbf) skrev 2023-01-25 12:41:44 följande:
  Hunnit? Skit i att gör något annat då och köp de kläder/skor den behöver. Be någon annan köpa. Finns liksom lösningar om man bara vill. Usch vad irriterad jag blir. Stackars barn. Trodde det var pengarna som var problemet men om det inte ens är det borde väl stackaren iallafall ha två olika. Nu kan ni ju köpa två nya då. När ni har tid då. 
  Ja, skit i allt annat. Skorna är det viktigaste i hela livet. Inget annat kan någonsin vara viktigare än skorna till en 12-åring. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:29
  #86
  -1
  Anonym (P) skrev 2023-01-25 13:20:58 följande:

  Jag hoppas verkligen att svaren i tråden baseras på att folk tror att barnet är fyra år gammalt och går på förskola...

  Jag bor granne med en F-6-skola. Av de äldre barn jag möter och ser på skolan, är det ett ytterst, ytterst fåtal som har vinterkläder på sig. I övrigt är det helt vanliga gympaskor och i bästa fall en öppen jacka. I många fall är det en tunn jacka. Mössa? Hahahaha. Vantar? Gud nej. Halsduk? Absolut icke. Skolväska då? Nejnej, tjejerna har en nätt handväska och släpar resten i händerna. 


  Haha, ja man kan ju undra :) 

  Föräldrar som har småbarn eller präktiga föräldrar som tror att varma skor och mössa på är det viktigaste i livet. Och lyckas tvinga på barnen de varma kläderna, eller kanske tror att de lyckas. 

  Märkligt också att en lärare skulle ringa hem till enskilda föräldrar för att påpeka att en unge har i vuxenögon sett dåliga skor för en utedag. Borde ju inte vara första gången det händer, och allmän info borde ju räcka. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:32
  #88
  Mrs Moneybags skrev 2023-01-25 13:15:16 följande:
  Nja, det handlar ju inte om föräldrarna. Det är bara sjukt obekvämt att vara blöt och kall om fötterna en hel dag i skogen med stelfrusna tår. En sån utflykt skulle jag aldrig skicka ut mitt barn på. 
  Helt okej att du väljer som du gör. Men dina beslut behöver inte vara vägledande för hur alla andra ska agera. Det finns mycket som är sjukt obekvämt som lite större barn väljer, för att det är andra saker som är viktiga än att vara varm eller bekväm. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:35
  #92
  -1
  LFF skrev 2023-01-25 13:33:05 följande:
  Ja, jag blir ju mörkrädd när jag ser ungarna på barnens skola som går i mellanstadiet. Inte ett dugg praktiska kläder eller skor nånstans nästan.
  Varför blir du mörkrädd? Vad tror du ska hända med barnen? 

  Jag gick själv i tunna och opraktiska kläder och skor när jag var i mellanstadieålder. For inte ett dugg illa, frös absolut, men det gjorde jag hellre än tog på mig kläder som jag inte ville ha. Jag är i 50-årsåldern nu, mår alldeles utmärkt trots kalla kläder när jag var ungdom. Och mina ungar som nu väljer de här tunna kläderna verkar också må alldeles utmärkt. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 13:47
  #94
  Mrs Moneybags skrev 2023-01-25 13:37:49 följande:
  Nu hade ju inte 12-åringen bestämt att hon ville gå i skogen med blöta fötter utan det var så att hennes skor hade gått sönder. Hon verkar inte ha något emot att ha vinterskor på sig i vanliga fall. TS hade ju även tänkt hålla flickan hemma för att hon inte hade några vinterskor, så det fanns nog inte någon jättestor längtan hos flickan att gå i snön med tunna skor. 

  Alla beslut man tar måste utgå från ens egen situation och det barn man har. 
  Så är det ju. Och om TS unge klagat och påtalat att hon fryser, då är det en prioriterad fråga att fixa skorna inför utedagen, eller hålla barnet hemma. Men inte för att läraren påtalar det till en enskild förälder, och även påtalar till en enskild förälder att de borde ha dubbel uppsättning skor till barnet. 

  Uppenbarligen klarade 12-åringen att gå i skolan med de tunna skorna, troligen skulle även utflykten gå bra, om än obekväm, med tunna skor. Men nu har ju TS fått bassning av läraren pga detta och då blir ju situationen större än bara skorna. 

  Ja, ens beslut tas utifrån ens egen situation, och i TS situation har de inte kunnat lösa att ersätta de trasiga skorna ännu. Och det går säkert bra för barnet även om inte nya skor finns på plats ännu på ett par dar eller så. oavsett om barnet får gå på utflykten i tunna skor eller får stanna hemma pga tunna skor. Men det borde få vara barnets och TS beslut. 
 • Anonym (en)
  Wed 25 Jan 14:14
  #97
  +1
  Anonym (Alternativ) skrev 2023-01-25 14:09:31 följande:
  Hur vet du att TS dotter tycker det var behagligt att gå med frusna kalla fötter?
  Jag har ingen aning, tror inte jag har påstått nåt om det heller. Hur vet du att TS dotter hade frusna kalla fötter? 

  Men diskussionen om skorna och vad som funkade eller inte och hur och när det kunde lösas borde vara främst mellan dottern och föräldern. Läraren kunde ha nöjt sig med allmän info om lämpliga skor till utedagen. 
Svar på tråden Har alla minst två par vinterskor?
Logga in
Bli medlem