• Anonym (Mamma­17)
    Wed 25 Jan 2023 10:07
    2641 visningar
    25 svar
    25
    2641

    Hur klara sömnbrist med bebis, jag går under!

    Jag håller med, dra ner på precis allt annat. Och sen försök att skifta mindset.
    Skit i allt som du tror att man gör (att "alla andra gör") med en nyfödd bebis. Tänk att din säng och hörnet på er vardagsrumssoffa är var du kommer spendera de kommande veckorna, kanske ett par månader.
    Drar man ner förväntningarna så brukar man av erfarenhet inte må lika dåligt.
    Även om det i sig kan vara jobbigt för en som är van att prestera så mår man ännu sämre om man förväntar sig att få ännu mer gjort. 
    Och sen utgå från det. Du har en liten bebis som du behöver lära känna och ni i familjen måste hitta era nya roller. 

  • Anonym (Mamma­17)
    Wed 25 Jan 2023 10:15
    #6
    Anonym (A) skrev 2023-01-25 10:10:10 följande:

    Som alla ovan, jag sov på dagen.
    Amningen gjorde ont som satan i början. Hade jag fått fler barn skulle jag nog kört på ersättning istället för att genomlida det en gång till.


    Håller med. Jag hade också stora problem med det. Nu gick det liiiite bättre med syskonet men det som gjorde störst skillnad var nog att mina förväntningar var lägre. Jag visste att det inte är något som kommer av sig själv, det är sällan bara att lägga ungen vid bröstet och sen är det frid och fröjd. 
  • Anonym (Mamma­17)
    Wed 25 Jan 2023 12:50
    #15
    Anonym (Sov) skrev 2023-01-25 12:32:35 följande:

    Är hemma med en 3 månaders (och en 2åring) och för oss funkar det med att samsova i ett svalt nedsläckt rum med white noise på + att jag går och lägger mig samtidigt som liten, vilket innebär att jag går och lägger mig vid 18-19-tiden. För oss så sover liten bäst i början av natten och jag kan lätt få in 4-5 timmars sammanhängande sömn. Efter det så vaknar hon oftare, då magen börjar knorra och ha sig och hade jag gått och lagt mig normal vuxentid (22-tiden?) så hade jag fått max 1-2h sömn och därefter blivit väckt varannan timme innan jag måste upp, vid 6-tiden då pappan åker till jobbet. 

    Så mitt tips, likt alla andra, är att sova när ditt barn sover. Gå och lägg dig när hon går och lägger sig på kvällen. Optimera sömnen och lägg ALLT annat på hyllan. Det viktigaste är att du får så mycket sömn som möjligt och då får kvalitetstid med partner, babysim, Öppna förskolan, städning och allt annat vänta. Sover hon bäst på dig? Bulla upp massa kuddar i soffan, luta dig tillbaka och sov halvsittandes.


    Igenkänning från när vi fick första barnet! Han var dessutom sjukt morgonpigg i många år så när han hade somnat hade vi max 1 h tid tillsammans innan både jag och hans pappa gick och lade oss SENAST 20-20:15. Inte jättekul som vuxen att leva så men ska man orka gå upp 04:30-05 varje morgon så måste man få sina timmar sammanhängande.
    Man gör det man måste. 
  • Anonym (Mamma­17)
    Wed 25 Jan 2023 13:43
    #18
    Anonym (Sov) skrev 2023-01-25 13:07:13 följande:
    Verkligen. Vi började med detta när vi fick vårt första barn, som likt ditt barn, var och fortfarande är väldigt morgonpigg. För oss är sovmorgon 6.30 och det är världens lyx känns det som. Han var dessutom en sådan som i ca. 9 månader hade krångel med magen och vi vaknade flera gånger per natt. Hade vi lagt oss senare så hade vi gått under...

    Jag har en släkting som alltid gnäller om sömnbrist och att småbarnsåren är tuffa på grund av att sömnen blir lidande. När jag sedan frågade om sovtider så visar det sig att hennes barn lägger sig vid 19-tiden medan hon och hennes man är uppe till 23-tiden. Sedan klagar de på att de blir väckta vid 1-tiden och måste gå upp vid 6-tiden när deras barn vaknar för dagen...

    Om sömn är ett problem; prioritera det.
    Verkligen!
    Äldsta började sova bättre när han började skolan. Yngsta är bara 5 år än och får vi sova till 0630 säger jag som du, det är sovmorgon
    Men det blir bättre, oftast. Det blir det!
Svar på tråden Hur klara sömnbrist med bebis, jag går under!