• Tue 31 Jan 10:23
  4923 visningar
  59 svar
  -1
  59
  4923

  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Anonym (Mina) skrev 2023-01-30 21:11:44 följande:

  På sätt och vis finns redan sån rätt sen länge, men då handlar det inte om att mor/farföräldrar a har lust och föräldrarna inte utan oftast om att kontakt ska upprätthållas med biologisk släkt när föräldrarna inte hinns/inte är tillräknerliga och barnet bor ex i familjehem/fosterfamilj. Till exempel för mig för redan 20 år sedan. Min mamma gick bort, min pappa var för det mesta i alkodimman, senare blev han alkoholdement. Både mina mor- och farföräldrar begärde umgängesrätt när jag skickades till en fosterfamilj som inte var släkt, och båda fick umgänge fastställt i tingsrätten. Mormor och morfar två dagar i veckan då jag och mamma bodde hos dem från jag föddes tills mamma dog när jag var 4.5, och farmor och farfar fick var sjätte helg och två hela veckor på sommaren/vintern, dvs en sommarlovsvecka och en jullovsvecka, sen när jag började skolan. 


  Det där har ingenting med trådstarten att göra de flesta barn är inte familjehemsplacerade. 
 • Tue 31 Jan 10:29
  #15

  Det är en liten intresseorganisation inte något en majoritet tycker frågan bedrivs inte politiskt med andra ord de kommer inte få igenom det. Jag skakade också på huvudet första gången jag hörde det precis som du tror jag de lider stor brist på självinsikt. Om en sådan lag skulle finnas tror jag det skulle göra livet ännu surare för de som inte har vettiga föräldrar många skulle nog fundera på om de vågade skaffa barn om de visste att deras alkoholiserade föräldrar hade laglig rätt till umgänge.  

 • Tue 31 Jan 15:11
  #25
  Anonym (S) skrev 2023-01-31 10:48:40 följande:
  Nu är detta ju verklighet i de andra nordiska länderna och även i andra länder som tex USA där det i dessa länder redan finns lagar på plats.
  Ser inte att det påverkat barnafödandet nämnvärt...

  Det handlar åter om barnets rätt till viktiga vuxna och relationer...inte om den alkoholiserade morfarns rätt till att tvinga till sig umgänge...
  Det ligger aldrig i barnets intresse att bli misshandlad, våldtagen eller bevittna missbruk det handlar om vuxnas rätt till barn och saknar helt barnperspektiv.

  Lyckligtvis lär det inte vara så många som upplevt våld i hemmet att det påverkar statistiken om de avstår att skaffa barn. 
 • Tue 31 Jan 16:23
  #30
  Lönnsirap skrev 2023-01-31 16:01:00 följande:
  Fast att förutsätta att det bara är alkoholister och olämpliga släktingar som vill ha kontakt med barn är ju att förutsätta lite väl mycket. 

  Vårt samhälle är väldigt individualistiskt och föräldrar har stor makt över sina barn. Dock borde det finnas gränser för vilken makt som är okej. 

  Som det är nu tvingas ju en del släktingar att inte ha någon kontakt, eftersom de inte vill gå till socialtjänsten. 

  Jag tänker att vi definitivt inte är där än, där barn faktiskt får rätt till sitt ursprung på riktigt, men att det definitivt finns ett behov av att driva frågan. Bland annat för vad jag läst på familjeliv. En del mammor verkar bli maktfullkomliga och tro att barnet är någon sorts ägodel som tillhör dem. Inte sunt någonstans.
  Att bryta med sina föräldrar är väldigt tabubelagt och inget man gör utan riktigt goda skäl. Det finns ingen som inte skulle önska att deras barn kunde ha bra kontakt med mor- och farföräldrar men ibland går det inte det. Barnbarnet kan själv fatta beslut om kontakt när de är vuxna. 
Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?