• Anonym (S)
  Mon 30 Jan 19:00
  4928 visningar
  59 svar
  +2
  59
  4928

  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Anonym (Queen) skrev 2023-01-30 18:17:32 följande:
  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Läste igår att det finns en verksamhet/förening som driver frågan om att mor och farföräldrar ska få juridisk umgängesrätt med sina barnbarn.

  Jag tycker det är så sjukt orimligt. Varför erbjuder man inte dessa människor vård eller något eftersom dom verkar sakna all form av självinsikt. 


  Vilka barn utesluter sina vuxna föräldrar ur sitt liv helt utan orsak? 


  Allt är ju inte så enkelt.
  Behöver ju inte alltid handla om att mor/farföräldrarna har gjort nåt fel...

  Finns gott om föräldrar som inte har sina barns bästa i främsta rummet och som utestänger dem från andra viktiga vuxna av egoistiska skäl.
  Min mamma t.ex isolerade oss under vår uppväxt förbjöd oss att ha kontakt med all släkt. 
  Jag har konfronterat henne om det i vuxen ålder och hon sa rätt ut att hon gjorde det för att hon hade ingen lust att hålla på att ge oss massa kontakter, vi skulle vara tacksamma att hon hade orkat med oss....
  Hon misshandlade oss hela uppväxten...kontakt med andra vuxna hade gjort stor skillnad...

  Sen finns det ju förhållanden där partnern tvingar den andre att helt säga upp sina vänner och släktingar och förbjuder även barnen att ha kontakt... Relationer med både psykiskt och fysiskt våld...
 • Anonym (S)
  Mon 30 Jan 21:04
  #8
  +1
  Anonym skrev 2023-01-30 20:54:36 följande:

  Mor och farföräldrar får väl anstränga sig och ha goda relationer till barn och barnbarn.
  De ska inte ha rättigheter till barnbarnen.


  Fast det handlar ju mer om barnens rätt till far och morföräldrarna och att få behålla kontakter.
  Låt oss säga att ett barn haft kontakt i hela sitt liv med den äldre generationen och plötsligt mister dessa för att de vuxna blir ovänner...
 • Anonym (S)
  Tue 31 Jan 10:48
  #17
  Citronella skrev 2023-01-31 10:29:25 följande:

  Det är en liten intresseorganisation inte något en majoritet tycker frågan bedrivs inte politiskt med andra ord de kommer inte få igenom det. Jag skakade också på huvudet första gången jag hörde det precis som du tror jag de lider stor brist på självinsikt. Om en sådan lag skulle finnas tror jag det skulle göra livet ännu surare för de som inte har vettiga föräldrar många skulle nog fundera på om de vågade skaffa barn om de visste att deras alkoholiserade föräldrar hade laglig rätt till umgänge.  


  Nu är detta ju verklighet i de andra nordiska länderna och även i andra länder som tex USA där det i dessa länder redan finns lagar på plats.
  Ser inte att det påverkat barnafödandet nämnvärt...

  Det handlar åter om barnets rätt till viktiga vuxna och relationer...inte om den alkoholiserade morfarns rätt till att tvinga till sig umgänge...
 • Anonym (S)
  Tue 31 Jan 15:03
  #24
  Lönnsirap skrev 2023-01-31 14:59:43 följande:

  Jag tycker inte att man ska förutsätta att det absolut är fel få mor/far-föräldrar som inte har umgänge och tycker det borde finnas mer möjlighet att ha umgänge än det finns idag.

  Det har funnits en tid då det var orimligt att barn inte skulle slås, eller att barn skulle ha de rättigheter vi ser som självklara idag. Nuvarande lagstiftning låter ju socialnämnden driva frågan, men det är väl inte sagt att lagen alltid måste se ut som den gör idag. Hur många far- och morföräldrar vill dra in socialtjänsten i frågan och begära umgänge?

  Jag förstår faktiskt inte varför människor som typ slagit ihjäl sin partner får lov att träffa sina barn, medan andra vuxna faktiskt helt kan stängas ute av föräldrar som vill isolera sina barn.

  Jag tycker barn har rätt till umgänge med vuxna och rent krasst, så tycker jag att samhället ska stötta barn vars vuxna har svårt att komma överens. För i min värld är det barnen som har rätt till umgänge.

   


  Exakt så tänker jag med...
 • Anonym (S)
  Tue 31 Jan 16:39
  #33
  +1
  Citronella skrev 2023-01-31 16:23:43 följande:
  Att bryta med sina föräldrar är väldigt tabubelagt och inget man gör utan riktigt goda skäl. Det finns ingen som inte skulle önska att deras barn kunde ha bra kontakt med mor- och farföräldrar men ibland går det inte det. Barnbarnet kan själv fatta beslut om kontakt när de är vuxna. 
  Fast det där är ju inte sant. 

  Precis som att det finns föräldrar som medvetet försvårar umgänget med den andre föräldern så finns det ju de som gör det mot mor/farföräldrarna och använder barn som maktmedel för egna syften.
  Alla föräldrar är ju inte änglar och har sina barns bästa i främsta rummet.

  Jag har jobbat med våld i relation, där det dessvärre även är en vanligt strategi från våldspersonen att få sin partner att bryta med sin familj och denne gör det för husfridens skull och för att undvika våld....

  Du har en väldigt enkel och svartvit bild tycker jag.
Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?