• Anonym (släkt­ing)
  Tue 31 Jan 18:07
  4922 visningar
  59 svar
  59
  4922

  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Det handlar väl oftast inte om att man utesluter sina föräldrar från att träffa barnet utan andra sidan av barnets släktingar. Ett exempel från verkligheten:

  Ett par får tre barn två med NFP-diagnoser medan den yngsta är helt utan problem. Nu blir det säkert fel med diagnoser eftersom jag använder ord som jag lärt mig en gång. Den äldsta har aspberger, är välfungerande men känner sig hela tiden annorlunda mot alla andra och behöver därför mycket tid med sina föräldrar då det är vuxna han känner sig mest hemma med. Den andra har grav autism med en ettårings intellekt fast han nu är nio år och behöver ständig passning då han bara vandrar iväg om man inte har 100% uppsikt. 


  Familjen flyttar många mil från släkten när de hittar ett hus som ligger så lugnt att omgivningen inte stressar lillkillen och det finns en stor trädgård där han kan röra sig fritt. Mamman kan inte fullt ut acceptera lillkillen och orkar inte med honom. Farfar, farmor med ny man, farfars mamma och farmors mamma samt barnens farbröder är där ofta och hjälper pappan med barnen när mamman tillbringar mer och mer tid i hemstaden med sina föräldrar och sedan i en egen lägenhet ett par mil ifrån familjens hus. Hon har ofta det problemfria barnet hos sig men de andra träffar hon bara i huset och tar aldrig med sig någonstans.


  Efter något år bestämmer hon sig för att flytta hem till sina föräldrar och ta det problemfria barnet med sig och lämnar de andra två till pappan. Han får hälsa på hos henne så mycket han vill bara han kommer ensam utan de övriga barnen. Eftersom varken pappan eller hans sida av släkten är villiga att avstå att umgås med de övriga tv barnen när de är på besök i hemstaden så får de nu aldrig träffa det tredje barnet. Inte heller barnet får träffa sin älskade lillebror och förstår inte riktigt varför. 


  I detta fall hade jag verligen önskat att det fanns en umgängesrätt för de övriga släktingarna som nu enligt mamman måste välja mellan det ena eller det andra barnet, inte få träffa bägge två.

Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?