• Anonym (Andra­vuxna)
  Mon 30 Jan 18:27
  4932 visningar
  59 svar
  59
  4932

  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Har det inte varit nåt förslag om det att mor och farföräldrar och även andra nära som styvföräldrar och styvsyskon som redan har en relation med barnet ska kunna kräva umgänge vid t ex separation ifalll de varit en stor del av barnets liv. I så fall kanske inte orimligt. Ponera att ena föräldern har missbruks eller psykiska problem och tappar umgängesrätt så kanske mormor och morfar är jätteviktiga. Är väl bra att barnet även har andra vuxna i sitt liv eller? 

 • Anonym (Andra­vuxna)
  Tue 31 Jan 10:42
  #16

  Tror ni inte att umgängesrätt endast ges efter lämplighetsprövning och där barnet redan haft en fin relation? 

 • Anonym (Andra­vuxna)
  Tue 31 Jan 12:54
  #20
  Anonym (Förälder) skrev 2023-01-31 11:35:49 följande:
  Men det är ju också helt koko.
  Vem ska då bestämma vilken relation som är giltig?
  Snart har 3åringen umgänge med 7 personer...
  Och är det någ negativt tycker du? Ifall du själv skulle dö i en bilolycka exempelvis?
 • Anonym (Andra­vuxna)
  Tue 31 Jan 18:10
  #39
  +1
  Lönnsirap skrev 2023-01-31 16:01:00 följande:
  Jag tänker att vi definitivt inte är där än, där barn faktiskt får rätt till sitt ursprung på riktigt, men att det definitivt finns ett behov av att driva frågan. Bland annat för vad jag läst på familjeliv. En del mammor verkar bli maktfullkomliga och tro att barnet är någon sorts ägodel som tillhör dem. Inte sunt någonstans.

  Jorå det är bara att leta runt lite här i trådarna så ser man lätt att många mammor ser ut att ha ett lite osunt ägarskap gällande sina barn. Som om de inte är en egen individ.


  Pappan är en otrogen ansvarslös jävel som sårat mig och jag får enskild vårdnad. Och jag tänker verkligen inte tillåta att MIN dotter har nån kontakt med nån i pappans familj farmor/farfar/faster mm. Det är MITT barn jag bestämmer vad som är bäst för MITT barn. Lite så. Fastän de kanske är helt vettiga och normala människor som barnet gillar att umgås  med. Och kommer ha glädje av i livet.


  Man fråntar ju en sån gång en massa relationer från barnet. Sen om farfar är en snuskgubbe och farmor med i en fanatisk sekt så är de kanske inte lämpliga ens att umgås  m ed barnet men sånt går ju att lämplighetspröva. Och kan ju även förekomma redan innan dessutom. Eller så visade det sig att det var morfar som var snuskgubben som mamman låter barnet träffa. 

Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?