• Anonym (min)

    Någon som är högpresterande och har ADHD?

    Anonym (Diagnos?) skrev 2023-02-01 16:20:23 följande:
    Någon som är högpresterande och har ADHD?

    Finns det någon med diagnosen ADHD som samtidigt definierar sig som ?högpresterande? tex genomgått universitetsutbildning, haft högt kvalificerade jobb, driver företag etc etc? 


    Jag tänker ibland att jag nog har adhd men tycker sen ändå inte att jag riktigt stämmer in på den allmänna beskrivningen av någon med adhd. Många beskrivningar handlar om barn och deras svårigheter att klara skolan tex. själv hade jag lätt för mig i skolan. Har också fixat universitetsutbildning och jobb. Men sen är det annat där jag känner att jag inte är som genomsnittet och får mig att ändå misstänka adhd? 


    Ni som fått diagnos och skulle beskriva er som högpresterande (ni får tolka ordet själva) vore intressant att höra era beskrivningar av hur ni märker att ni har ADHD!
    Min son, som nu är vuxen har ADHD.

    Han är supersmart, men har en massa andra svårigheter kopplade till sin ADHD. När han var liten, i låg- och mellanstadiet så var skolgången en enda cirkus, han gjorde inte många knop, ägnade tiden åt att bråka och härja. Under högstadiet blev han lugnare, men orkade knappt få nåt skolarbete gjort. Det var verkligen på hanken att han ens kom in på gymnasiet.

    Men så kom han in på en linje han verkligen kände för på gymnasiet, och plötsligt lättade allt. Vet inte om det var allmän mognad och utveckling eller om han bara hamnade rätt och blev sedd som smart och bra istället för som ett problem i skolan, men han lyckades riktigt bra med studierna på gymnasiet. Sen vidare till en krävande utbildning på universitet och även de studierna gick väldigt bra, i alla fall helt normalt bra.

    Han är närmare 30 år nu och troligen skulle ingen utomstående ens märka att han har ADHD längre. Han själv märker det och tar medicin när han behöver extra hjälp att koncentrera sig, men klarar sig ofta utan. Han klarar livet i stort också helt hyfsat, men har inte sambo och barn som tar tid och uppmärksamhet utan ägnar sig främst åt jobbet och sig själv liksom. Det är nog så han mäktar med, och att han har skapat ganska mycket struktur i vardagen som hjälper honom att hålla tider, göra färdigt arbete osv. 
Svar på tråden Någon som är högpresterande och har ADHD?