• Anonym (Kärring?)

    Var tog hänsyn och hyfs vägen?

    Jag blir ständigt förvånad över hur lite hyfs och hänsyn folk visar. Regler kanske gäller andra, men de gäller inte just de här personerna. I barnets skola står stora anslag om att man ombeds ta av sig skorna innan man går in. Barnen har skoställ precis vid dörren. Intill står stora lådor med skoskydd. Ändå har folk mage att kliva hela vägen in i klassrummet med vinterskorna på. Eller så tar de av sig, men låter syskon kliva in med skorna på. Det är ständigt smutsigt och grusigt i korridoren vid hämtning.

    Ett annat exempel var i morse när jag skulle ta hissen hemma. Vi väntar länge och hör hur hissen står på våningen ovanför och hur dörren öppnas och stängs. Till slut tjuter hissen för att dörren inte stängs. Hissen kommer till oss och då visar det sig att det står en granne som hållit dörren när hon letat efter sin telefon. Utan en tanke på att det finns andra som gärna vill använda hissen i morgonrusningen.

    I min värld är det här vanlig hyfs och hänsyn. Är jag "ensam" om att tycka det? Är hyfs och hänsyn omodernt?

  • Svar på tråden Var tog hänsyn och hyfs vägen?
  • Fröken Allvar

    Inte omodernt, men det är säkerligen färre som ser mening i att iaktta det än tidigare. Jag bor i ett hus där många är gamla och därmed artiga, andra är unga och hälsar knappt.

    Jag brukar säga att jag använder don efter person. Min artighet reserverar jag för den som är hederlig. Andra får annat. 

  • Anonym (Evilina)

    Då hade jag förklarat, väldigt långsamt och pedagogiskt vänligt som om jag talade med en med begåvningshinder, att

    "man inte kan hålla hissen mitt i morgontimmen när alla ska ut, för att det stör ens grannar, och vissa kanske inte ens kan ta sig ut då om de är gamla, och det vore väl otroligt tråkigt om lilla Ingegerd missar sin tid hos den stressade vårdcentralsläkaren och inte får sin remiss till ögonläkaren för att du är en tanklös person som inte kan hålla reda på dina saker.

    Lägg mobilen på samma ställe varje kväll så löser det sig nog, ska du se."

  • Fröken Allvar

    Evilina, fast det där hade ju direkt lett till att personen tryckte på stoppknappen varje gång hen använt hissen så att föreningens kostnad för hissjour blivit mer astronomisk än en elräkning på ett mindre gods i södra Sverige. Men visst, det är väl din efter person på ett vis. 

  • Anonym (Hopplös)

    Det försvann i takt med allt fler ouppfostrade ungar som ni blivit vuxna. Folk kan inte bete sig längre. En sak som stör mig enormt är folk som står i vägen och inte flyttar sig. 

  • Anonym (Q)

    Jag jobbar i butik. Jag märker att hyfs inte finns längre. Jag hittar smält glass nertryckt bland kläderna. Vi säljer inte ens glass mer än ca 3 månader om året. Jag hittar äppelskruttar, tomma muggar från snabbkedjor, varmkorv på golvet och snytpapper lite här och där. Saker som inte kommer från vår butik. Sen är det alla föräldrar som tror att affären är en lekpark för deras små. Hej, tack och snälla är inga ord som finns hos många. Där emot kan man bli idiotförklarad bara för att varan i reklambladet inte finns inne. En vara som inte säljs hos oss utan i en annan affär. Det är nämligen så att kunden själv har sett att det är hos oss varan säljs. När jag googlar upp varan och visar var den säljs, så är det bara ?Jaha?. Jag tror att människan har blivit mer blind för sin omgivning. Om man går i valfri affär är det nästan alltid någon som parkerar sin kundvagn mitt i gången och sen nästan blir irriterad om man ber om att få komma fram. Det är som om vissa människor blir förvånade av att det finns fler människor som också känner och tänker.

  • Tukt

    De egenskaperna försvann med jantelagen och att en inte längre får vara kränkt över något.

  • Anonym (Kärring?)
    Tukt skrev 2023-02-01 22:33:11 följande:

    De egenskaperna försvann med jantelagen och att en inte längre får vara kränkt över något.


    Jag tycker att folk blir kränkta av lite vad som helst. Häromdan hade en annan granne (gud jag måste flytta) ställt sin vagn precis utanför hissen på entréplan. Den var så effektivt placerad, precis i mitten, att man inte kom förbi när man skulle ut ur hissen. Modern befann sig på andra sidan trapphuset där hon långsamt hämtade sin post. När min man sköt undan vagnen en decimeter för att vi skulle komma ut, blev hon mycket upprörd. I hennes värld var det tydligen bara hon som existerade. 
  • TvillingmammaVästgöte

    Folk är mer och mer ohyfsade tycker jag generellt. Igår var jag på närbutiken för att hämta ett paket. Då kom en kvinna på cykel , hon hade så bråttom så hon parkerade cykeln på trottoaren direkt framför ingången till butiken! Inte en tanke på att andra skulle vilja besöka butiken. Detta var det värsta exemplet jag har sett på ohyfsat beteende på sista tiden. 

  • TvillingmammaVästgöte

    Ett annat exempel var när jag motionssimmade i helgen och i simhallen har vi en lugn slinga för motionssim. Då kom två flickor, 8-9 år, och de började hoppa i bassängen och skvätta och göra svallvågor, sen sprang de upp och hoppade i igen. Jag simmade fram till dem och sa att den här delen är bara för motionssim, det finns en särskild lekbassäng berättade jag och visade var den var. Då gick de och hämtade sin pappa, som motionssimmade bredvid mig, och han klev surt upp och följde flickorna till lekbassängen. Han tyckte visst att det var smidigt att han kunde motionssimma och samtidigt ha lite uppsikt över sina döttrar. Smidigt ja, men inte särskilt hänsynsfullt. Det fanns jättestora skyltar om att det var avsett för lugnt motionssim. 

Svar på tråden Var tog hänsyn och hyfs vägen?