• Anonym (är)

    Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?

    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 15:49:37 följande:
    Varför det? Tänkte att deras kommunikation är ju ställd till oss där våra namn och personnummer anges. Om jag då svarar dem, då borde jag väl ange deras namn och personnummer så kommunikationen hamnar rätt? Det är väl därför man anger namn och nummer? 
    Försöker du vara ironisk eller fattar du på riktigt inte?

    Socialsekreteraren har hand om ert fall i egenskap av myndighetsperson, inte privatperson. Och att hen har era personuppgifter beror ju på att det är ni som är under utredning, eller erhåller stöd eller vad nu orsaken till kontakt med socialtjänsten är. 

    Exakt detsamma som kontakt med läkare - läkaren använder ditt personnummer i dokumentation om ditt ärende, men du har inte läkarens personnummer bara för det. 

    Namn på personen som är er handläggare är väl bra när de sorterar posten så att det kommer rätt, men skulle säkert fungera ändå. 
  • Anonym (är)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 10:08:49 följande:
    Jag tvivlar starkt på att Sveriges myndigheter rutinmässigt skickar sekretessbelagda handlingar med vanlig post. Det skulle betecknas som tjänstefel. Jag har själv jobbat med strikt sekretess och vi fick inte ens använda våra vanliga datorer, eller skriva ut handlingar på den vanliga skrivaren då det kan lagras i minnet. Efter avslutat arbete låstes såväl dator, som skrivare, pärmar etc in i ett säkerhetsskåp i ett larmat rum med skyddsdörr. Datorn destrueras när den är färdig för att bytas ut. Att skicka dessa handlingar med vanlig snigelpost hade varit totalt uteslutet. Det var en statlig myndighet. 
    Det var ju väldigt stark sekretess. Jag arbetar i vården, och sådär håller vi inte på. Vi skickar kallelser, intyg, provsvar etc med vanlig post, trots att det innehåller både personnummer och kan innehålla känsliga uppgifter.

    Papper, även från journalen, skrivs ut på en helt vanlig skrivare, som visserligen står inne i personalutrymmen som inte nås av patienter och andra utomstående, men inte specifikt inlåst. 

    Vi låser inte in papper och sånt i specifikt låsta rum. Men allt som ska slängas läggs i en sekretessbehållare som är låst. 

    Vi får inte maila personuppgifter, men fax och vanlig post används dagligen.
  • Anonym (är)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 11:18:38 följande:
    Jag är ingen expert på svensk sekretesslagstiftning, så lagrummet kan jag inte ge dig och orkar inte leta heller. 

    Själva innebörden av sekretess är ju dock att enbart de som är behöriga ska ha tillgång till informationen. 

    En socialutredning är inte en allmän handling som vem som helst har rätt att ta del av. Informationen ska behandlas med försiktighet, då den kan innehålla mycket känslig information. Att sända den med vanlig snigelpost, där det föreligger en icke oansenlig risk att handlingarna slarvas bort, inte når mottagaren, eller kommer till fel mottagare. Ja, då har man inte tagit sekretessen på allvar. Huruvida det är straffbart eller bara olämpligt ska jag låta vara osagt. Är ingen jurist, men uppsåtet till brottet har säkerligen viss inverkan. De som åkt dit för detta tror jag åker på brottsrubriceringen "ovarsam hantering av hemlig uppgift" eller liknande. Varför det skulle vara så svårt att posta REK förstår jag faktiskt inte. Det om något låter som direkt trots. En socialutredning kostar lätt tiotusentals kronor. Tyngre utredningar säkert över 100 tusen. Varför det då ska vara så svårt att skydda den färdiga produkten för en hundralapp är bara totalt obegripligt. Det visar på något vis att man skiter i den som utretts. Att man inte tar tillvara på mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Man ska komma ihåg att den som drabbas oftast också är vårdnadshavare till ett barn. Ett barn som man säger sig vilja skydda. Om den föräldern oskyldigt blir utpekad som pedofil, för att brevbäraren lagt hemliga handlingar i fel postlåda och uppgifterna får spridning så kan det knappast vara till gagn för barnet och familjen. 

    Jag finner det på något vis fascinerande att ett röntgenutlåtande från ett sjukhus går med REK, men en utredning från socialtjänsten gör det inte. 
    Om det inte är lagtvång på att skicka med REK så finns det ju ingen anledning att de ska göra det heller. Är ju massor av post som skickas från socialtjänsten hela tiden och att använda REK om man inte måste är ju bara onödigt. Du kan ju roa dig med att kolla upp lagrummet innan du ondgör dig. Och om en ändrig av lagen behövs så går det ju utmärkt att lägga in en motion till regeringen om detta. 

    Snarare är det väl posten som åker dit om de delar fel, eller den nyfikna grannen som öppnar post som är till någon annan (det är ju ett brott!). 

    Röntgenutlåtanden från sjukhuset går inte alls med REK, var har du fått det ifrån? 
  • Anonym (är)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 11:47:17 följande:
    Det är inget lagkrav att delta i soc-utredningar heller så det är bara onödigt att göra så enligt dig? För dig finns ingen gradskillnad mellan olämpligt och olagligt? tolkar dig så. 

    Att grannen skulle bli åtalad för att av misstag sprättat upp någon annans post som sorterats fel kan du ju försöka intala någon annan. Det kommer inte gå att bevisa vare sig handlingen eller uppsåtet så det kan du helt glömma.

    Jag har nyligen genomgått en röntgen på ett av våra storsjukhus. Givetvis ville jag ju ta del av utlåtandet och ringde därför upp deras journalservice. Döm om min förvåning då tanten i andra änden förklarade att det måste sändas med REK då det innehöll personuppgifter. Blev förstås inte upprörd av det utan tänkte bara Nåväl. Jag får bege mig till postens utlämningsställe för att hämta ut det. Däremot tycker jag som sagt att det är mycket anmärkningsvärt hur soc-utredningar tillåts gå med vanlig post med all den känsliga information de kan tänkas innehålla. 

    Kanske är det så att synen skiljer sig på vad som är olämpligt helt enkelt? Kanske även tolkningen av om det är olagligt. Jag skulle kunna tänka mig att brottet uppstår den gången det går fel. Den gången brevet med sekretessbelagd information inte når rätt mottagare utan någon helt annan. Att avsändaren hanterat sekretessbelagd information på ett ovarsamt sätt helt enkelt. Du ser verkligen inget problem med att information kan tänkas falla i fel händer? Finns flera dimensioner, men en är ju faktiskt också förtroendet för myndigheten. Många tänker sig nog en extra gång, vilken typ av information de delar. Less is more helt enkelt. Till gagn för utredningen?
    Lagkrav = måste följas.
    Det andra du snackar om kan ju var och en tycka vad som helst om. Så ja, naturligtvis är det skillnad på olagligt och olämpligt. 

    Det är olagligt att öppna andras post, så jo, det kan man anmäla grannen för. Man måste alltid kolla noga innan man öppnar post, att den verkligen är ens egen post. Vad som kan bevisas eller åtalas får väl vara upp till varje fall.

    På det stora sjukhus där jag arbetar skickar vi journalkopior som omfattar en stor del av journalen i REK, men röntgenutlåtande, provsvar och annat som bara delges patienten skicka med vanlig post. Tex svar på mammografi, cellprov, kommer med vanliga posten. 
  • Anonym (är)
    Anonym (Kvinna) skrev 2023-02-22 13:10:21 följande:

    Tänkte direkt narcissist när jag läser TS frågeställning, svar och var fokus läggs.

    Avsaknad av att ta till sig något som kan uppfattas som kritik och försöker vända det till någon eller något annat... 

    Kan inte ta till sig något som inte gynnar henne och vill lägga skulden/fokus någon annan stans. 

    Känner sig felbehandlade av soc och ska därför visa sitt missnöje/"makt" genom att minsann skriva deras personnummer då dom pekar ut henne och hennes familj... Dom pekar ju ut henne och risk finns att dennes fasad kan få sprickor. 

    Det som tagits upp i utredningen är säkert enligt TS från någon som är avundsjuk och bara försöker förstöra för TS och då dom på soc reder i detta och har ifrågasatt TS eller tagit upp någon form av kritik mot henne så är det ju bara trams och för att fylla ut sidorna..

    Utredningen kan ju inte heller bero på TS, utan det är andra externa omständigheter som gjort att TS får genomlida detta, med någon slutsats från soc om att dom nu vill att TS nu ska jobba med sig själv då soc inte kan se eller uppfatta att TS är mottaglig för råd eller hjälp.. 


    Det är inte utan att man känner en viss medkänsla med socialsekreteraren som fått detta fall på sitt bord. 
  • Anonym (är)
    Anonym (M) skrev 2023-02-22 13:45:05 följande:
    Men vad tänker du att det spelar för roll om posten och grannen skulle åka dit för det? Skadan är ju ändå redan skedd.
    Så länge lagen inte kräver rek så är det vad man har att förhålla sig till. Och om olagligheter sker, då agerar man på det. Ingen skada har ju skett, hon har fått sin post, inte grannen, så vad är det TS gafflar om då?
  • Anonym (är)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 14:55:42 följande:
    Med samma resonemang är det okej att köra full (så länge ingen dör), för då har ju ingen skada skett. Ja, jag vet att det är olagligt att köra full, men det finns också ett brott som heter ovarsam hantering av sekretessbelagd information eller något liknande. På den tiden jag jobbade med en viss typ av sekretessbelagd information fick jag veta att det var upp till två års fängelse i straffskalan för att röja informationen, men då var det troligen sekretess av en annan definitionsart. Men det spelar ingen roll. Man skickar inte känslig information med vanlig post. Man gör bara inte så, om man inte skiter i att den röjs eller har väldigt låg IQ. Antingen eller. 
    Med samma resonemang så ändrar man lagen om den inte är tillräcklig och fyller sin funktion. Så istället för att sitta på FL och gnälla så skriver man debattinlägg, motioner till regeringen osv. 

    Vad tror du egentligen att du uppnår med den här diskussionen på FL? Mer än att det är roande för oss som läser dina inlägg och svarar lite ibland? Jag kan berätta för dig: du uppnår absolut ingen förändring på något enda plan. 
  • Anonym (är)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-27 14:47:12 följande:
    Vad dillar du om?

    Tycker du verkligen det är okej att ange personnummer på det vis som socialtjänsten gör. Därefter sprida utredningar och kommunikationer som konfetti till hela grannskapet. 

    Ser du inte att Socialtjänsten har något som helst ansvar för hur de hanterar sekretessbelagd information? Ser du inga problem med att sända sekretessbelagd information med vanlig post, som vem som helst kan komma att läsa?
    Varför gör du inte en anmälan om översyn av hanteringen istället? En motion till regeringen? Kanske en debattartikel i större medier, eller tips till journalist om hur hanteringen brister?

    Varför låtsas du att du hanterar ett generellt problem men sen ändå plockar ner det på en larvig personnivå som kommer sig av att du känner dig kränkt av att du är föremål för utredning?

    Allt du skriver här i tråden gör det ju solklart för alla som läser varför du är föremål för utredning. Man bara känner med de stackars socialarbetare som måste ha ditt ärende på sina bord. 
Svar på tråden Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?