• Anonym (M)

    Är våld i samband med sex bland unga vanligt idag? Chockerande läsning.

    Postman skrev 2023-03-02 07:32:28 följande:

    Njaee jag är lite skeptisk till undersökningen. Det förekommer säkert men jag är skeptisk till hur vanligt förekommande det egentligen är. I sedvanlig ordning så är killar förövare och tjejerna oskyldiga offer. Det får mig att misstänka en annan bakomliggande agenda.


    Killar och män är också offer för detta, det är inte alla killar som eg är bekväma i rollen som våldsutövande, men genom den porren lär man sig vad som förväntas av en, att män ska strypa, piska, slå, dunka på och tjejen ska ta emot.

    Man kan tydligt se trender inom sex, för x antal år sedan var analsex det nya heta, det är nu mer vanilj, nu är det strypsex på agendan.

    Undersökningar i ämnet har gjorts, tidigare på sätt som man inte får göra idag då det anses oetiskt (exponera barn för hårdporr etc), resultaten skiljer sig därav. Vilken undersökning som stämmer kan man fundera på - den som faktiskt utsätter barn och unga för det som undersöks eller den som inte gör det. Den som utsatts visar på påverkan.
  • Anonym (M)
    Anonym (Mickey) skrev 2023-03-02 12:40:22 följande:

    Om ni avser programmet på SVT i går så har jag mina tvivel om sanningshalten
    Man gjorde ju allt för att få fram hur hemskt och fruktansvärt det blivit, det var ju
    deras agenda.  Annars blir det ju inget bra program.
    Samt den enkäten som dom fick fylla i.  Ge samma uppdrag till någon som vill
    påvisa motsatsen och ställ frågorna så att det vinklas åt det hållet så får du en helt
    annan slutsats och av den går det inte göra något TV program.

    Samt. Tjejgruppen "studenterna" var fan hade dom hittat det gänget ?
    Ung vänster eller Grön Ungdom ?

    Knappast representativt !

    Bland unga i den kategorin som undersökt är följade ett etablerat faktum:
    Väldigt få killar står för den absoluta majoriteten av sexuella kontakter.
    Den stora massan av killar i gynmasiet och några år uppåt har noll eller
    få sexuella kontakter.
    Så även om undersökningen skulle vara representativ så är underlaget av
    killar som står för det "hårda" sexet en liten klick av den stora massan.

    Uppmanar alla till kritiskt tänkande och inte köpa allt rakt av som fakta.


    Då såg du nog inte dolumentären för de lyfte att många har ett fint och sunt sexliv som de är nöjda med, dokumentären var tydlig att de ville lyfta den procent som upplever detta problem. Är det 34% som upplever sexuellt våld är fortfarande majoriteten sådan att den inte upplever det, men likförbannat är dessa 34% viktiga att lyfta.

    Sen är det en mångfacetterad problematik. 

    1. Varför är "hårdporren" på förstasidorna på alla porrsighter? Varför måste man leta för att hitta det mjuka och hitta det under kategorier som "massage"?

    2. Alla kan falla offer för våld oavsätt kön, etnicitet, ålder etc men en individ i utsatt läge (dysfunktionell uppväxt tex) löper större risk. En jag-stark individ med bra självkänsla kanske sätter tydliga gränser direkt, förhoppningsvis respekteras dom. Liksom att en jag-stark person inte lika lätt faller för grupptryck och försöker utöva något på andra som inte känns bra för att de tror att det är rätt.

    Sedan är vi flockdjur som har det inbyggt att vi vill passa in, särskillt i unga år är vi sökande som prövar olika saker vi ser omkring oss, allt ifrån klädstilar till hobbys etc.

    I sex är man också i en utsatt position och våld utan att man hintat om att man skulle gilla den typen av sex blir ganska chockerande så det är en svår situation att bara avbryta.

    3. Diskusionen om porr är jätteviktig, nu ser barn porr i unga år. Detta bör lyftas som ett öppet diskussionsämne i skolan där man utan att döma håller dialog med barn och unga. 

    4. För ngr år sedan fick vi följa komikern i non grata dokumentären som blivit anmäld för flera våldtäkter. Han stod för att han hade kallat flertalet onenight stands för hora, och utövat div saker (kommer inte ihåg exakt men det var typ spottat dom i ansiktet, slag etc). Han verkade på riktigt totalt oförstående hur detta hade kunnat leda till våldtäktsanmälningar. 

    Detta fick mig att undra, är män(niskor) på riktigt så indoktrinerade att de utövar den här typen av sex med one night stans utan att över huvudtaget kolla av om den typen av sex är uppskattat. Är det så så är problemet av annan art än att män förgriper sig på kvinnor utan att bry sig.

    Då är dessa män offer för en felaktig bild om vad som är normalt uppskattat, och saknar både social kompetens/ förmåga till komunikation och saknar förmåga att empatiskt kunna känna av läget i sängen. varför har vi hamnat där isf?

    Och nej inte alla män, men problemet är tillräckligt stort och utbrett för att det är extremt viktigt att tas tag i. Detta borde inte dela oss i ett kvinnor emot män utan det borde ena oss och ligga i allas vårt intresse att arbeta för att minska den här typen av brott. Män o pojkar ska inte behöva bli förövare mot sin vilja och tjejer och kvinnor ska inte behöva bli utsatta för sexuellt våld (och viceversa).

    100% av alla tjejer, kvinnor jag pratat med har blivit utsatta för sexuellt våld i olika utsträckning. Det är skrämmande.
  • Anonym (M)
    KimLinnefeldt skrev 2023-03-02 16:25:57 följande:
    Det är vidrigt med alla övergrepp på kvinnor som sker hela tiden. Och för mig är det lätt att utbrista "inte alla män". En klyscha.

    Men ibland fördöms brotten under etiketten "män". Visst är mansrollerna ibland sjuka, men jag vet bara inte vad jag ska göra åt det. Jag har aldrig misshandlat eller våldtagit. Jag har tjatat ibland, när jag var i tonåren, försökt få någon tjej att gå med på sex, men det har inte lyckats och jag har gett upp ganska fort.

    Frågan är: Vad ska vi sunda män göra åt saken? Är vi alls skyldiga att bry oss bara på grund av att vi har samma kön som brottslingarna?

    Lite OT kanske. Jag smiskar och nyps och bits gärna, men bara om jag tror att hon gillar det.
    För mig handlar det inte om kön, kvinna/man, det handlar om att vara medmänniska och att det är vi, alla, du och jag som utgör samhället. Där alla är viktiga.

    Vilket samhälle vill jag presentera till min blivande barn, där dom ska växa upp? Vilket samhälle vill jag att mina småsyskon ska leva i, osv.

    Lite OT: på kvinnojour var jag med om att endast kvinnor fick vistas, kvinnor som hade en son över 14år fick inte bo på kvinnojouren utan blev då placerade i en skyddad lägenhet utanför boendet. Detta är galet! Är det någon stans det behövs sunda, trygga män så är det där.

    Vad ger det för bild till barnen som kommer dit, traumatiserade av EN man får de också bilden upptryckt av att det nu är alla män, och sönerna över 14 år får en bild av att "jag ingår i alla män".... det är förkrossande. Med detta OT vill jag fråga om du ser hur viktiga män är i detta arbete?

    Det handlar heller inte om att fetish-shamea, folk får göra precis vad dom vill (utan att skada andra mot deras vilja), jag hade önskat en sådan enkel sak som att låta förstasidorna va vanilj, och låta hårdare porr ligga under kategorier, jag önskar också införa en trigger warning innan klipp med våldsam karaktär. Människor är nyfikna och kommer hitta dit endå men att ha det på fösta sidan skapar bilden av en norm.

    Åldersgränser är en annan väg, dock svår att få till. Men idag är det mkt små barn som får tillgång till material de inte har hjärnkapacitet nog att bearbeta.

    Och hela den här internetgenerationen är ny, det är något annat än som förr ha tillgång till porrtidningar eller enstaka filmer, vi vet inte effekterna fullt ut av detta då det är relativt nytt. 

    Men ja, klart att ni män t.o.m blir extra viktiga i detta så att det inte blir ett kvinnor mot män mot kvinnor.
  • Anonym (M)
    Anonym (Chockad!!) skrev 2023-03-02 19:34:59 följande:
    Kloka ord. Hårdporren som det finns i ändlös mängd av på internet har gjort att många unga killar tror att det är "så det ska vara". Redan på 90-talet, när jag var tonåring, tyckte en del killar att det var "självklart" att tjejen skulle ställa upp på analsex och att man skulle "sätta på dem brutalt", och det var ju under samma tid som porrfilmerna började bli mer brutala.
    Det väcker många frågor verkligen, tyvärr är ju naturen grym, t.o.m delfiner gruppvåldtar. Jag vill tro bättre om mänskligheten och även se männens offerskap i detta.

    Det är viktigt att se porren för vad den är - det är ingen barmhärtighetstjänst för att skänka njutning utan det är pengar som styr.

    Nakenhet och sex frisätter dopamin, män är mer visuellt styrda än kvinnor (varför materia som ska säljas till män marknadsförs med lättklädda kvinnor), kvinnor svarar bäst på oxytoccin (lugn o ro hormon) medan män blir hooked på vasopressin vilket utsöndras av viss stress, att då designa material med gränsöverstigande handling inom sex är ett framgångsrecept....

    Det finns även hjärnforskning där man sett att när man ser en man lyser delarna i hjärnan upp för en hel person, medan när man ser en kvinna lyser delarna i hjärnan upp som ser objekt..... Detta hoppas jag dock inte stämmer men kan förklara en del om så är fallet.
  • Anonym (M)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2023-03-02 19:51:27 följande:

    Problemet ska inte underskattas, men även jag ifrågasätter hur utbrett detta egentligen är. Hur representativa tonårskillar och unga män som förväntar sig "hårt sex" egentligen är.

    Jag misstänker att det handlar om en liten klick som eventuellt ligger med många tjejer, eller har lätt att få tjejer. Och som kanske, som någon påpekade, även har annan våldsproblematik. Jag tror inte att det alltid är så, men ofta.

    Jag tror inte att en 17-årig oskuld eller en 20-åring med begränsad erfarenhet, försöker övertala dejten eller flickvännen till strypsex.

    Visserligen är ungdomar i allmänhet, och unga män i synnerhet, mycket mer exponerade för porr idag, ofta från tidig ålder. Givetvis kan detta skada synen på sex, särskilt om det är hårdporr eller våldsporr de konsumerar.

    I kombination med mindre socialt umgänge, bristande socialt träning (ett växande antal killar som mest sitter framför datorn och knappt vet hur man umgås med tjejer?), kan det bli väldigt fel. Dessa killar och män kan (i värsta fall) få en väldigt snedvriden syn på både vänskap, kärlek, sex och annat.

    Men handen på hjärtat: Hur ofta ligger dessa halvt isolerade datasnubbar med bristfällig social kompetens? Hur många har ett aktivt sexliv före 20, eller ens alls? Hur många har en flickvän? Och om de har det, är de nog rädda om henne.


    Problemet är ju det att unga killar kanske (mest troligt) inte alls vill utöva sexuellt våld, men genom porren får bilden av att det är vad som förväntas av dom och försöker leva upp till det.

    Ur en ung oerfaren killes perspektiv är det inte konstigt om han får för sig detta, han ser sexuella handlingar med tjejer som deltar på olika sätt, stönar, ber om mer osv. Hur ska en outvecklad hjärna förstå att det i många fall är ett rent skådespel som inte alls går hem hos alla?

    Liksom att tjejer tror att det är vad som förväntas av dom och inte vill vara tråkiga och går med på saker dom eg skadas av, eller tom initierar sådant själva för att leva upp till bilden av bra sexpartner. Vilket blir ett övergrepp även mot sig sj i båda fallen.
Svar på tråden Är våld i samband med sex bland unga vanligt idag? Chockerande läsning.