• Carola­tom07
    Thu 2 Mar 2023 21:07
    24506 visningar
    152 svar
    -4 +4
    152
    24506

    En attitydförändring måste ske angående förhållanden.

    Idag verkar sex vara det enda ett förhållande går ut på, och även att det ska funka rent praktiskt.

    Jag frågar mig ofta var kärleken tog vägen. Att älska sin partner för den person hIdag verkar främst yngre se sex soon är snarare än att bara se henne som någon som kan ge en bra sex. Visst är bra sex viktigt i ett förhållande, men idag verkar det som att det primära är att få utlopp för sin kåthet.

    Jag är född så sent som 1977, men har med tiden blivit lite bestört och ledsen över att sex är allt det verkar handla om idag. Att kärlek, ömhet, närhet och att älska varandra som personer är något som mer och mer blivit satt på undantag.

    Är det i det sammanhanget så konstigt att män blivit mer och mer sexfixerade? De kanske tänker att "Om jag inte kan bli älskad för den jag är, så kan jag åtminstone kanske få bra sex".

    Som jag ser det så påverkar vi människor varandra med vår inställning till olika saker och företeelser. Och när något blir trendigt så är det det som majoriteten följer och bejakar. Dokusåporna, såväl som porren, har väl gjort sitt till för att ge människor en snedvriden syn på relationer och vad de ska gå ut på.

    Någon mer som saknar tiden då man blev genuint förälskad i personen för den hon/ han  'r snarare än bara för kroppen?

  • Svar på tråden En attitydförändring måste ske angående förhållanden.
  • Carola­tom07
    Thu 2 Mar 2023 21:09
    #1

    Rättelse: Ser att mitt inlägg blev konstigt. Menar att idag verkar kärleken till personen satt på undantag till förmån för den rent sexuella njutningen.

  • Carola­tom07
    Thu 2 Mar 2023 21:46
    #4
    Anonym (Juckaren) skrev 2023-03-02 21:12:56 följande:

    Jag har aldrig haft ett förhållande, och det är 16 år sen jag låg senast. Har bara legat med en.
    Jag ser ofta kvinnor söka efter den sista kärleken, som de ska bli gamla tillsammans med.
    Så tänker inte jag. Det viktigaste för mig är att få ligga. Nu låter det som att det är allt jag vill. Nä, men det är det jag vill mest just nu. Jag vill inte tänka på hur det är sen när man är gammal.
    Jag längtar efter nån att krama, dela upplevelser, prata med och få se hennes glittrande ögon och höra hennes skratt. Men mest av allt så vill jag ligga med henne.


    Stärker min teori om att idag är många ute efter sex främst, för att det är lättare att få än att hitta någon som man vill inleda ett förhållande med.

    "Kan jag inte få det ena, kanske jag åtminstone kan få det andra", dvs sex.

  • Carola­tom07
    Thu 2 Mar 2023 21:48
    #5
    +2
    Anonym (nja) skrev 2023-03-02 21:20:06 följande:
    Du skriver det som om det är en sanning. Det är det inte, utan det är din reflektion, men som inte behöver stämma överens med hur andra ser på saken. 
    Däremot är sex en viktig pusselbit i en kärleksrelation. 
    Det är en viktig pusselbit. Men som jag ser det är sex en förlängning av kärleken, att man ger sin partner kroppslig bekräftelse. Men jag personligen får en känsla av att människor som ser sex som det absolut viktigaste i ett förhållande kanske saknar att bli älskade för dem de är, som personer.

  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 05:22
    #14
    Postman skrev 2023-03-02 21:54:36 följande:

    Allt är så sexualiserat idag. Allt ska också gå så snabbt nuförtiden. Ligga ska man göra omedelbart också verkar det som. Ingen har verkar vilja lägga någon större tid på att lära känna varandra och bara umgås. Jag tror internet, smartphones och alla appar har sabbat oss människor. Ingen verkar veta hur man umgås längre och allt ska vara av eller på.


    Ja, när man ser på olika datingsidor t.ex. så verkar både kvinnor och män se förhållanden som något som bara ska funka rent praktiskt och sexet ska vara bra. Det verkar som om man knappt ens behöver gilla varandra ibland.

    Jag tror också att digitaliseringen, internet och smartphones gjort oss mer socialt handikappade. Många blir så vana att socialisera endast via skärmen så de "glömmer bort" hur man umgås IRL.

  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 05:27
    #15
    Florali skrev 2023-03-03 02:51:24 följande:

    Jag har unga par runt mig och de har jättefina kärleksfulla relationer och är väldigt måna om varandra, så någon allmän sanning utifrån ts tror jag inte på.

    I min familj pratar vi mycket med ungdomarna om hur man ska vara mot varandra och både killarna och tjejerna  är empatiska och värnar om vänner och partners.

    Och vadå, dejtingappar som den kvinnliga varianten av pornografi?? Om jag är ute på en datingapp vill jag väl att det ska leda till att jag träffar folk! Jag blir knappast tillfredställd varken mentalt eller fysiskt av att random snubbar skriver att de blir kåta på mig på Tinder? Och det tror jag knappast att jag är ensam om. Nej, den teorin tror jag inte ett dugg på.
    Men jag är inte särskilt förtjust i datingappar nej, och det är ett hårt klimat i samhället idag, absolut. Men vi i föräldragenerationen har ett ansvar vad vi förmedlar till den yngre generationen. Så predika kärlekens kraft, hav tro och förtröstan, gott folk! 


    Kanske ingen sanning för alla, men tendenserna har länge varit väldigt tydliga. Ja jag vet att det finns unga som har fina relationer, men trenden har länge varit att man ser sex som det primära. Den traditionella tvåsamheten är något som fler och fler börjar ifrågasätta, och när tidigare normer splittras leder det till att folk blir förvirrade och undrar om de känner rätt eller fel när de verkligen blir förälskade i en person och vill leva med denne. För enligt rådande "norm" är ju sex viktigast och kärleken mindre viktig, även om en del undantag finns.

  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 06:06
    #17
    Anonym (Petra) skrev 2023-03-03 05:38:53 följande:

    Väldigt många män älskar inte sina partners, utan vill bara "ha" en kvinna för sex och service. De utövar kontroll när kvinnan försöker få till ett bättre förhållande. Många män är trasiga varelser och kvinnor bryts ner i deras sällskap.


    Så är det nog tyvärr. Men även en hel del kvinnor lär leva i förhållanden av andra orsaker än kärlek. Jag har under 2000-talet upplevt hur fler och fler blir mer ytliga, känslokalla och sexinriktade. Folk verkar inte ha några djupare känslor för varandra längre (en hel del undantag finns dessbättre). Folk lämnar varandra och skiter i hur mycket det sårar den andre, de kanske t.o.m. gottar sig i den övergivnes lidande.

    Män som kvinnor förväntas vara perfekta, dvs inte ha några brister och uppfylla alla krav på önskelistan. Det räcker ofta med att den ene vacklar i sitt självförtroende och inte tillfälligt lyckas anstränga sig för att vara perfekt, så lämnar den andre. Det är egoismen som styr: "Jag ska ha", "Jag vill ha".

  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 13:36
    #20
    Anonym (Juckaren) skrev 2023-03-03 06:30:30 följande:
    Senaste tjejen jag träffade var mycket yngre. Hon ville bli ihop direkt. Gick för fort för mig. Jag var attraherad men tyckte det var bättre vi umgåtts, brukar ta ett tag för mig innan jag får såna känslor. Jag ville ligga men hade inte bråttom. Speciellt med tanke på att hon var mycket yngre. Hon sa senare att hon också velat men det var jag som skulle ha tagit första steget. Flera här tyckte samma som henne.

    Om en man uttrycker att han vill ha det lite gulligt och kramas och så, då förlöjligas det av många kvinnor, som tycker det är omanligt. Många tycker också att det ska funka direkt i sängen med en ny man.
    Jag blir också lite kluven över att kvinnor ofta säger att de inte gillar sexfixerade män eller män "som bara tänker med kuken", men samtidigt tycker att kelande, pussande och gosande självklart ska leda till sex. Varför kan man inte ha det mysigt utan att nödvändigtvis kåta upp varandra?

  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 15:45
    #28
    Anonym (romantik) skrev 2023-03-03 14:22:19 följande:

    Äsch. Det är bara en glamourisering av det förflutna, vilket många människor tenderar att göra. "Den gamla goda tiden då X, Y och Z..". Människor tyckte inte sex var mindre viktigt förut och de älskade inte varann mer. Folk hamnade -och stannade i förhållanden för att det fanns lagliga och sociala tryck. 


    Det kan tyckas som en idealisering av det förflutna, men likväl var det mer kärlek då. 40- och 50-talisterna var väl egentligen de som varit förebilder för mig när det gäller att ha stabila förhållanden, mer präglade av kärlek än sex. En sak hur de levde under hippierevolten i slutet av 60-talet och en bit in på 70-talet, men dessa generationer stadgade sig, till skillnad från dagens generationer som är mer flyktiga, dvs när partnern anser sig inte duga och leva upp till kraven så går man till någon annan. Man orkar inte längre stanna och kämpa för att ett förhållande ska hålla, och idag har vi polyamori, polygami och öppna förhållanden som är på modet. Vi uppmuntras via dokusåpor att ha tillfälliga sexkontakter (även influerat av populära program som "Sex and the city" i början av 2000-talet) och att man ska se det som bättre än att leva i förhållanden.


  • Carola­tom07
    Fri 3 Mar 2023 15:53
    #29
    Anonym (Azazi) skrev 2023-03-03 14:36:17 följande:

    Det du tar upp här stämmer till punkt och pricka på mitt ex. I hans fall handlade det mycket om makt och kontroll och sa jag minsta sak emot honom blev jag blockad som straff. Skulle till sist bara sitta och finnas till hands för sex när det passade honom, annats skulle jag hålla käften i princip och inte ha några egna synpunkter. 


    Säger man inte att samhället idag blivit mer Narcissitiskt? För det du tar upp är ett sådant betende. Egoism, självförhärligande, berättigande, ytligt mm. Nu har såklart inte andelen diagnosticerade Narcissister ökat men däremot betendet. Medan kärlek, kompromisser, respekt och långsiktighet minskat. Bytts mot ytlighet, tillfällig passion, mycket sex (man skall alltså vara i nyförälskestadiet och när vardagen kommer byter man partner) 


    Kanske en effekt av dejtingapparna? Man har en lista kriterier, swipar på den som verkar bra (ofta med fler på vänt) och passar han/hon inte in i mallen swipar man vidare. Ofta genom att bara ghosta den tidigare partnern. Kanske har många idag ett för stort utbud jämfört med vad som var det naturliga för oss. Ska vi gå 100 år tillbaka i tiden bodde vi i små byar, vi skulle gifta oss ddt förväntades, utbudet var ganska litet. Vi fick lära oss att jobba på med den relationen vi hade. Vi fick lära oss älska personen med alla fel, brister och underbara saker denne hade-på gott och ont.
    Idag har vi större valmöjlighet, vi har internet och dessutom ett väldigt ytligt samhälle där långvarig kärlek i mångt och mycket inte värderas. Man träffar inte någon för något långvarigt utan för att det är kul för stunden?


    Ja, dejtingappar som Tinder är ett otyg och uppmuntrar till flyktighet och att dissa dem som man inte anser är 100% perfekta. Dessutom är väl Tinder knappast så seriöst utan mest till för yngre som söker tillfälliga sexkontakter?

    Ja, jag saknar när man stannade kvar och kämpade för att ett förhållande skulle hålla. När man trots motgångar och kriser i förhållandet försökte lappa ihop det, pga att man älskade varandra. Och det var inte så längesedan det var så, det räcker med att gå tillbaks till 90-talet. Sedan kom 2000-talet med program som "Sex and the city" som uppmuntrade till liv där man bara hade tillfälliga sexkontakter utan att stadga sig, senare kom Paradise Hotel och andra program där samma beteende uppmuntrades. Och människor påverkas mer av TV-program än de tror, det märker man genom att många tar efter TV-personligheternas sätt att prata och bete sig. Sen har vi den grova porren som unga tror är "normalt" sex. Det finns mycket påverkan på våra beteenden.

Svar på tråden En attitydförändring måste ske angående förhållanden.