• Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 09:25
    24085 visningar
    217 svar
    217
    24085

    Vad vinner folk på all denna pajkastning egentligen?

    Det är uppenbart att många skriver när de inte mår riktigt bra. Men jag tror egentligen att problemet på forumet, åtminstone för mig, är ett annat än att folk inte mår bra när de skriver. 

    På Familjeliv möter jag öppet värderingar som jag sällan möter annars. De människor jag känner i verkligheten har liknande värderingar som jag, även då de saknar egna erfarenheter av utsatthet. Några av dem har upplevt större utsatthet på nära håll än vad jag gjort. 

    På det här forumet läser jag ofta saker som jag inte alls håller med om. Det är möjligt att jag i flera fall gått över gränsen då jag låtit mig provoceras av att människor tillåtit sig att uttrycka sig mycket nedsättande om mig som person och vad de tror är min livssituation.

    Anonymiteten har flera sidor. Den tillåter människor att skriva vad de verkligen tänker, men den gör också att troll finns, vilket i sin tur skapar tvivel och skepsis kring om det man läser verkligen har inträffat eller inte. 

    Osäkerheten skapar en spänd kommunikationssituation.

    Jag har varit här ett halvt år nu. Människor använder forumet för olika behov. En sak jag inte var medveten om från början är att journalister och forskare information här, studenter söker i formatet, och krönikörer använder ämnen, ibland formuleringar tagna härifrån.

    Vad gäller tonen vet jag att moderatorerna gör sitt bästa, men oförskämdheterna tar aldrig slut. Ibland är det enklare för mig att bita ifrån direkt än att anmäla och hoppas på att en moderator som är vänligt inställd till mitt konto arbetar den dagen. 

  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 10:22
    #3
    Carolatom07 skrev 2023-03-07 09:38:11 följande:
    Bra reflektion. Jag märker ofta att folk reagerar högst irrationellt på inlägg och kommentarer som ändå är rätt sakliga och analyserande, som att de känner sig kränka av att verkligheten faktiskt förhåller sig på ett visst sätt, eller bara av att folk har en åsikt som går tvärs emot deras.

    Känns som om många reagerar mer med ryggmärgen och skriver spontant utan att ha reflekterat över vad debattmotståndaren faktiskt skrivit. Som t.ex. när en person blir kallad incel för att han har vissa erfarenheter av hur kvinnor är och berättar detta, eller någon som blir kallad "feminazi" för att hon har dåliga erfarenheter av män.

    När någon skriver på ett sätt som liknar något en annan medlem skrivit (detta har jag själv råkat ut för), så kan vissa som kommenterar förutsätta att man är den person som skrivit det tidigare inlägget.  Som att de inte förstår att människor faktiskt kan tänka ganska lika och uttrycka sig på liknande sätt.

    Eller när vissa hånar en trådstart där en person ber om hjälp och mår dåligt pga sin livssituation. En del är direkt elaka och nedlåtande. Jag har sett mycket av det under min förhållandevis korta tid här på forumet.

    Själv anmäler jag aldrig inlägg, då jag egentligen är för att det ska vara högt i tak, men tråkigt när så många trådar spårar ur och blir två eller tre personers privata tjafstråd istället för att diskussionen förs framåt.
    Anledningen till att jag anmäler inlägg är att det är vad moderator uttryckt att jag bör göra. 

    Jag anmäler sällan inlägg i mina egna trådar, av samma skäl som jag inte gått till fröken eller till chefen särskilt många av alla de gånger jag har varit utsatt för mobbning i mitt liv. 

    En gång har jag anmält en familj till värden då jag misstänkte att barnen for illa. Det tog flera år av gråt och skrik och smäll i dörrar innan jag gjorde det. Hög tolerans är ibland ett problem.

    Jag uppskattar ditt initiativ att diskutera tonen på forumet men misstänker att de flesta kommer att köra på som vanligt. Det finns en tråd nu när folk skriver om vad de stör sig på i vardagen. Familjeliv verkar vara en stor del av folks vardag då flera av inläggen beskriver vad folk stör sig på här på forumet. 

    Själv tog jag till mig av en kommentar som störde sig på användare som definierar sig själva och hur de är. Det har jag nog gjort mig skyldig till, och fungerar därför ofta bra med andra som är självreflekterande. Tre av mina trådar, varav en tyvärr raderades av oklar anledning men jag orkade inte bråka om det, har slutat med att det blivit en lång diskussion mellan mig och en annan användare som skriver långt och reflekterande. 

    Jag tror att mycket handlar om att man har olika sätt att kommunicera och att användare upplevs olika beroende på stilen. Jag har till exempel sällan haft problem att läsa sådant som andra uppfattar som TLDR eller Wall of text.
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 10:42
    #6
    Anonym (Millo) skrev 2023-03-07 10:32:00 följande:

    Fast en del är väldigt lättkränkta också. Var en tråd för ett par dagar sen där en person undrade hur den andre tänkte och resonerade för personen tyckte inlägget var motsägelsefullt och förklarade hur han tänkte . (på ett undrande sätt). Personen som blir ifrågasatt går till personangrepp och hävade att den andre personen inte mådde bra och hånade den för att den var anonym. Annars skulle personen inte svara hur denne tänkte i sakfrågan? den drog ganska många härskartekniker att personen inte mådde bra och gjorde ett överemotionellt påhopp fast vas jag såg var inlägget en fråga. Den som blev påhoppad visade då sitt nick? minns inte sista men tydligen ville personen bara köra härskartekniker men inte svara. Vet att flera i tråden reagerade på hur personen betedde sig.
    Så ibland blir personer tydligt kränkta och upprörda även när dessa blir lugnt ifrågasatta vad de menar också.


    Intressant och talande exempel. Nästan som att den som körde härskartekniker drev fram att den som skrev undrande skulle ta av masken. Det är en av anledningarna till att jag mer sällan ens skriver anonymt. 

    Tidigare skrev jag oftare anonymt i andras trådar för att skona den som skrivit anonymt och eventuellt har en bias kring att Fröken Allvar är en lågbegåvad person som knarkar framför Mello, troligen ett resultat av en nonsensdikt jag skrivit. Men sedan det du beskriver hände mig i någon tråd tycker jag oftast att det är bättre att skriva som mig själv från början. 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 10:53
    #8
    Anonym (Millo) skrev 2023-03-07 10:48:00 följande:
    Jag vet att flera nick helt plötsligt börjat skriva ut nicket men i anonym form. Så jag gissar på att någon trolla kanske? Det var dock inte ditt nick.

    Ja, det verkade så för personen blev ifrågasatt av flera kring sina inlägg på ett konstruktivt sätt för inläggen var verkligen konstiga och sa emot sig själva så jag förstår att flertal undrade (själv valde jag att avstå från diskussionen) men det var just en anonym denne valde att hoppa på. Och sen inte svara när denne ändå visade sitt nick. Upplevde det nästan som lite hotfullt och obehagligt. Det var ändå neutral fråga så jag begrep inte upprördheten.
    Det ligger nog saker bakom som bara den som gör så kan förstå helt och hållet. Nu är det lyckligtvis säkert en vecka sedan jag blev påhoppad av samma två personer, och jag har själv väldigt svårt för dessa två efter hur de betett sig. Man bygger upp någonting som inte finns. Det är synd. Jag upplever ändå att de flesta som är här är övermedelintresserade av att diskutera och dela med sig av sina åsikter. Det blir lite förstört av trollen. 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 11:04
    #10
    Anonym (Signatur) skrev 2023-03-07 10:56:51 följande:
    Det är många som låtsas vara jag också, och hittar på saker som inte stämmer. En del saker är riktigt vidriga. Att jag är pedofil och har utsatt tjejer för övergrepp.
    Anonym skrev om mig också att jag åkt fast på Dumpen. Det var nästan så att jag ville skriva en novell om en tant som blir anklagad för att vara pedofil och vad som händer när ett helt samhälle intalar sig att det är sant för att det behövs en syndabock just då. Det kontot är så otrevligt att  inte ens du behöver bry dig, Kaffedraken. 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 11:08
    #11

    Dumpenkommentaren anmälde jag faktiskt. Hela tråden försvann trots att resten var ett trevligt samtal mellan mig och en användare jag kommer bättre överens med, vilket var synd. Men om inte den tråden hade raderats så hade jag inte haft den nuvarande tråden i samma ämne. Inget ont som inte för något gott med sig. 
    Hoppas att du har en bra dag. 

  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 12:28
    #15
    Carolatom07 skrev 2023-03-07 12:23:19 följande:
    Även jag har den upplevelsen. Sedan kanske en del män uttrycker sig lite klumpigt eller generaliserande, men bara för att någon inte är så bra på att formulera sig, behöver man inte hugga direkt. Man kan tänka två gånger och reflektera över vad personen egentligen skriver, och försöka att inte tolka det rent subjektivt, dvs utifrån sina egna färgade glasögon.
    I könsdiskussionerna har du och jag åsikter som skiljer sig åt. Jag tror att det är väldigt personligt just där, man har sina erfarenheter och har svårt att ta in andras. Innan mitt halvår på Familjeliv visste jag inte hur många som försvarar otrohet till exempel, och hur många kvinnor och män som är självvalt ensamma då vem som helst inte duger. 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 12:38
    #18
    Carolatom07 skrev 2023-03-07 12:28:04 följande:
    Förekommer detta så är det ju fruktansvärt!
    Det förekommer. Jag har också varit med om det. Jag gissar att det är samma personer, varav den jag känner till och konsekvent anmäler är Anonym. 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 12:42
    #19
    Carolatom07 skrev 2023-03-07 12:36:47 följande:
    Jag tror med att vissa generaliserar beroende på att de ser en viss stil hos motdebattören som de känner igen från någon annan som haft åsikter och uppfattningar de inte gillat, och så drar de slutsatsen att personen som skriver på ett liknande sätt säkert är likadan.

    Jag kan tycka att trådar om vad man stör sig på i vardagen är kul, då det blir en sorts "ventiltråd", där folk kan berätta vad de stör sig och irriterar sig på och vad de blir frustrerade och arga över. Med sådana och liknande trådar kanske inte lika mycket irritation, besvikelser och frustration spiller över på de andra trådarna.
    Ja, faktiskt. Man kan skriva av sig där, och få insikt i hur andra människor tänker. Mycket var trafikrelaterat, bil och kollektivtrafik. Allt är platser där man knöks mot människor man inte valt själv, som på ett forum. Det var ett inlägg jag blev irriterad över och ville svara på, men som tur var försvann mitt svar, och då det inte var tillräckligt viktigt för mig att förklara varför jag hellre bryter bitar av banan med händerna än äter den från skalet så slapp jag nog en konflikt som annars kunde uppstått. Nu skrev jag av mig här istället, haha! 
  • Fröken Allvar
    Tue 7 Mar 2023 13:05
    #21
    Carolatom07 skrev 2023-03-07 12:54:55 följande:
    Jag personligen tycker att många har ett ganska konstigt synsätt på olika saker här. Ofta åsikter och tankar som man vanligtvis inte stöter på hos folk IRL.

    Folk som föespråkar polyamori, öppna förhållanden och ett utsvävande och gränslöst sexliv. Sådana saker får man inte ifrågasätta här på FL, då är man "intolerant", "bakåtsträvare", hämmad eller rentav religiös. Jag skrev en tråd, som jag tror du deltog i, där jag frågade varför kärlek till personen verkar vara på undantag i förhållanden idag, då allt bara tycks handla om sex. Flera svar i tråden visade att dessa inte visste var kärlek var och ifrågasatte varför man skulle älska någon för den person han/hon är. De har tydligen fått uppfattningen att den rent kroppsliga njutningen, dvs sexet. är det enda en relation går ut på.

    Med sådana inställningar förklarar det varför en del är som de är på forumet.
    Jag försöker att skilja på sexuella handlingar som alla är med på förutsättningarna för, som polyamori, och handlingar där alla inte är med på förutsättningarna, som otrohet. 

    Det finns många sätt att se på kärlek. Rent krasst är nog de som behöver forumet Sex och sånt sådana som inte kan vara öppna med sin sexuella livsstil i vardagen. Därför blir det lite snett. Då jag är intresserad av relationer har jag följt dessa trådar men det blir lätt mycket infekterat och man tröttnar på det. Samtidigt är det intressant att läsa om hur människor uppfattar sina relationer. Jag är kluven. 
Svar på tråden Vad vinner folk på all denna pajkastning egentligen?