Inlägg från: Carolatom07 |Visa alla inlägg
  • Carolatom07

    Varför övertyga "få rätt" när man kan enas om att "vi har olika åsikter"

    Folk är subjektiva. De tycker att bara för att de upplever att det är på ett visst sätt, så ska det ses som "sanningen" för alla. Jag har sett det mer på detta forum än på andra.

    En oförmåga att reflektera över och ta till sig andras synpunkter, som gör att de fastnar i ett auktoritärt tänkande att "det är såhär det är".

    Många skulle vinna på att lyssna, läsa och verkligen reflektera över varför meningsmotståndaren tycker och tänker som denne gör.

  • Carolatom07
    Aviga skrev 2023-03-17 21:22:25 följande:
    Visst är det så!

    Det är mycket begärt men ibland upplever jag det som att man inte ens läser tråden, eller kanske är det så att man inte förstår frågeställningen och bombar på med floskler.  

    Men största problemet, och det tror jag är ett samhällsproblem, är att vi inte lyssnar till varandras bevekelsegrunder. Vi vill inte försöka förstå att någon kan ha en annan åsikt i frågan utifrån vilka erfarenheter man har
    Precis, bevekelsegrunder är ett viktigt ord i sammanhanget. Vi har alla olika erfarenheter och referensramar, därför upplever vi också saker på olika sätt. En person som inte gillar levergryta är inte "dum i huvudet" bara för att denne inte förstått att levergryta är gott, för att ta ett simpelt exempel. Man måste försöka se saker ur meningsmotståndarens perspektiv och börja gräva därifrån.

Svar på tråden Varför övertyga "få rätt" när man kan enas om att "vi har olika åsikter"