• Fri 10 Mar 20:50
  3952 visningar
  2 svar
  +2
  2
  3952

  Fem middagar för fem för sexhundra

  Fem personer, två vuxna, två tonåriga pojkar, en tonårsflicka - så ser familjen ut. Barnen äter skollunch, jag och maken har numera matlådor eller mikrar en frysrätt på jobbet.
  Går det att få rejäla portioner middagsmat för fem hungriga människor för sexhundra? Vi tog tag i frågan.
  Detta inhandlades:
  4 kg potatis
  2 kg morötter
  1 vitkålshuvud
  3 gula lökar
  2 purjolökar
  1,5 kg äpplen (15 kr!!)
  2 kg apelsiner extrapris 15,90 kilot
  ett flak med ägg 20 st
  1 kg spagetti
  6 l mjölk
  1  påse riven ost
  1 l Oatly imat
  1 pkt Lätta margarin 600g
  4 pkt tunna rågknäckebröd
  1 limpa färdigskivat bröd
  1kg djupfrysta kyckllngfileer
  900g kassler
  500g köttfärs
  3 pkt krossade tomater
  Det gick på 608,42, så redan där sprack kalkylen litegrann. Många varor var på på extrapris och del halva priset pga kort datum, men ändå....Det här laga lagade vi: spagetti carbonara, potatis-och purjolökssoppa med smörgås, ostgratinerade pannkaksrullar med köttfärssås, ugnsrostade potatisskivor, morotsslantar, äppleskivor till kycklingfileer ("allt på en plåt"), ugnsomeletter i muffinsplåt med överbliven kassler och purjo som fyllning. 
  Alltid sallad på riven vitkål, morot, äpple eller apelsin samt knäckebröd och margarin, mjölk till maten om så önskades. En frukt efter maten fick också plats.

 • Svar på tråden Fem middagar för fem för sexhundra
 • Fri 10 Mar 21:56
  #2

  Hej!
  Jodå, ungdomarna är inte alls handfallna i köket. Killarna lagade carbonaran , pappa och dotter gjorde pannkaksrullarna, jag och en av pojkarna gjorde alltpåenplåt, maken fixade soppan och omeletterna tog dottern huvudansvaret för. De är fyra syskon (äldsta dottern har avvikit till universitet) och med heltidsarbetande föräldrar måste de  i rimlig utsträckning hjälpa till med praktiskt taget allt i hemmet. Bra framtidsträning!
  Nu har vi haft anledning att vid matbordet diskutera vart ekonomin är på väg, stigande mat- och oroväckande elpriser ("vad kostar en dusch?"). Vi föräldrar märker att tiden i duschen har minskat högst betydligt hos alla tre.

  Det blev väldigt lite rester kvar av sexhundrakronorsexperimentet. Lite lök, ett halvt paket knäcke, lite spagetti ett par apelsiner och några potatisar. Pojkarna och deras far är storätare.
  Vi kommer att fortsätta med sexhundrakronorsstrategin på vardagarna. Övriga två dagar blir nog lite lyxigare... Matkostnader är en av de få saker man fortfarande kan påverka - något i alla fall. Mot alla fasta avgifter numera (tänk nätavgift) kan man inte göra något alls.

Svar på tråden Fem middagar för fem för sexhundra