• Sat 11 Mar 2023 13:25
    20423 visningar
    123 svar
    -4
    123
    20423

    Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!


    Jag vill dela en situation som har lämnat mig helt kokande inuti. 
    Min lille pojke, 6 år, går på regelbundna besök på Alva barnklinik sedan flera år tillbaka. Han har förstoppnings besvär, till största delen beror det på att han håller sig, istället för att gå på toaletten (vanligt problem för barn nuförtiden). Han var bara 1,5 år när han började med det, och problemen har fortsatt genom åren och han har lite läckage, så det är ju verkligen något som vi behöver komma till rätta med. Han var ju så liten när det blev så här, och han har ju ingen referens riktigt hur det känns när funkar bra, så det är svårt att bryta. 
    Först nu kan jag se stora förbättringar, och är så lättad över det. 
    På Alva har hjälpen bestått av att skriva ut Laxido junior, och gå igenom toalettrutiner. Och när detta inte har lett till några förbättringar så vill dom öka dos, och flera toalettbesök/dag, för en redan pressad unge? Detta går bara inte att få till, det blir faktiskt värre. 
    Det som tillslut har gjort en förändring, det är att jag har pratat med honom om kretsloppet, både i kroppen och i naturen, att han har fått en förståelse för att man gör sig av med kroppens slaggprodukter och det tar jorden hand om och det blir växter och liksom får förstå poängen vinsten med det hela. Koppla tillbaka till biologin. Inte vet jag, men det har iallafall lett till att motståndet har gett med sig. Och det här enkla får man inte från sjukvården..
    För några veckor sedan hade vi tid på Alva, jag berättade glatt för (som vanligt ny läkare) om framstegen, men den här läkaren var inte intresserad av det, hon var inne på något annat. Hon var läkare på BUP, och tillfälligt på Alva. Hon började fråga ut mig, hade vi någon i släkten, som är ?udda?, sådär. Vad jag jobbar med. Följt av frågor ang min pojk, har han svårt med kläder, får han låsningar, ang mat, relatera till andra barn, förskolan osv, pratade om bredare utredning, gav mig en broschyr om neuropsykiatrisk sjukdom. Hon tror att han inte känner kroppens signaler, som andra. Och när hon säger att det kan bli svårt med vanlig förskoleklass till hösten, då först förstår jag vad hon är inne på, och jag försöker desperat få läkaren att förstå att hon är inne på helt fel spår. 
    Jag säger till henne att om hon pratar i fem minuter med min pojk, så skulle hon se att han har inte några såna här problem, men hon säger att hon ?ser? det här, han ville inte gå in i mottagningsrummet, så hon ser det. Jag är helt paff nu. Och det säger jag till läkaren. Jag har aldrig någonsin tänkt på något sånt här ang min pojk, och ingen annan heller!
    Den här lilla ungen är i sånt samspel så man blir alldeles lycklig av att umgås med honom. Han har inga som helst kognitiva svårigheter, han har inte ett enda av det som kännetecknar neuropsykiatrisk diagnos/sjukdom. Han har tvärtemot lätt för allt det som räknas upp där. Den här lilla ungen är så välfungerande som möjligt är! Och jag är helt förbluffad över att läkaren gör en sådan bedömning! Och jag vet inte vad jag ska ta mig till där i mottagningsrummet för jag inte blir trodd när jag försöker tala för min son! Läkaren tror bara att jag inte vill ha ett annorlunda barn! 
    Hon tittar förundrat när min pojk säger något till mig och ler, och säger att hon ser tecken på att han kan vara i samspel ändå. 
    Det här var så obehagligt, en läkare, med den auktoritet och trovärdighet som yrket för med sig. Min lille pojk som inte på många år än, kan tala för sig själv i en sån här sak, eller prestera på beställning, och jag som mamma, blir inte trodd. 
    Jag kommer göra allt jag kan för att min pojke inte ska bli utsatt för det här.
     
    Det är så fel och det bör påtalas och det bör uppmärksammas. 
    /Fruktansvärt arg mamma. 
  • Svar på tråden Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!
  • Anonym (B)
    Mon 13 Mar 2023 21:25
    #61
    Limajo skrev 2023-03-13 16:51:31 följande:
    Om du nu hur en utredning går till, varför tycker du att det är rimligt att ts blir rädd för att utsätta (ditt ordval) sitt barn för en?
    Jag uppfattar ts som arg, inte rädd. Ts får faktiskt ha vilka känslor hon vill, men om man går till en läkare för problem med tarmarna så kan man nog känna lite allt möjligt när man råkar ut för ett sånt bemötande. Det är upp till ts om hon vill att barnet ska gå igenom en utredning eller inte.
  • Anonym (B)
    Mon 13 Mar 2023 21:32
    #62
    AndreaBD skrev 2023-03-13 18:12:23 följande:
    Vet ni varför det här retar mig? För att vi har fått vänta och vänta och vänta på att våra barn skulle få utredning, medicinering och sånt.  Allt har man fått kämpa för att få. 

    Därför retar det mig när andra föräldrar blir erbjudna en utredning och gör allt för att unvika den. Då måste det finnas uppenbara skäl, det finns ju långa köer och man gör inte sånt i onödan. Så, man gör ju antagligen barnet en björntjänst genom att undvika detta.

    Och vilken - helt oberättigad - rädsla för att en utredning skulle kunna göra att man blir tvungen till nåt mer, eller vad är det hon är så rädd för? Det görs INGENTING i onödan inom vården. Tvärtom. 
    Även om ts barn hade haft behov av en utredning så gäller kön även för dem som för alla andra så du behöver inte bli upprörd alls. Du måste förstå att andras livsval är deras och att du inte behöver reta upp dig på det.
  • Mon 13 Mar 2023 22:12
    #63
    +2
    Anonym (Mja) skrev 2023-03-13 19:16:46 följande:
    Du vet om att månniskor kan reagera mänskligt och emotionellt och inte bara rent teoretiskt, va?
    Absolut, och här har ts reagerat väldigt känslomässigt och styrd av sina fördomar om npf.
  • Anonym (Mja)
    Mon 13 Mar 2023 22:14
    #64
    Limajo skrev 2023-03-13 22:12:56 följande:
    Absolut, och här har ts reagerat väldigt känslomässigt och styrd av sina fördomar om npf.
    Och folk med npf-diagnoser i familjen har reagerat styrt av sina upplevelser på TS beskrivning av besöket.
  • Mon 13 Mar 2023 22:17
    #65
    Anonym (B) skrev 2023-03-13 21:25:10 följande:
    Jag uppfattar ts som arg, inte rädd. Ts får faktiskt ha vilka känslor hon vill, men om man går till en läkare för problem med tarmarna så kan man nog känna lite allt möjligt när man råkar ut för ett sånt bemötande. Det är upp till ts om hon vill att barnet ska gå igenom en utredning eller inte.
    Självklart har man som förälder rätt att neka en utredning. Jag har inte sagt något annat. Men DU skrev att det var rimligt att bli orolig. Men nu tror du att ts är arg i stället. Jag tycker inte någon av reaktionerna är rimlig om man inte är fast i okunniga fördomar om vad det innebär att utredas för och ha npf.

    Men det börjar bli tröttsamt att diskutera med ts proxy.
  • Anonym (B)
    Mon 13 Mar 2023 22:25
    #66
    Limajo skrev 2023-03-13 22:17:59 följande:
    Självklart har man som förälder rätt att neka en utredning. Jag har inte sagt något annat. Men DU skrev att det var rimligt att bli orolig. Men nu tror du att ts är arg i stället. Jag tycker inte någon av reaktionerna är rimlig om man inte är fast i okunniga fördomar om vad det innebär att utredas för och ha npf.

    Men det börjar bli tröttsamt att diskutera med ts proxy.
    Nja, du får kolla det där igen för jag har inte skrivit något om att det skulle vara rimligt eller inte. Jag föreslog att ts kunde vara orolig för att hennes son skulle behöva gå igenom en massa undersökningar, t ex intervjuer mm (inte dina vassa pinnar där man petar på barn i burar, suck...). Det är inte samma känsla. Det är så klart jobbigt att behöva gå igenom en massa läkarbesök med allt det innebär, jag tror många föräldrar skulle tycka det, oavsett orsak.

    Ts proxy...? Det är ingen som ber dig diskutera vidare med mig. Med din otrevliga attityd kan du gärna låta bli.
  • DVQ
    Mon 13 Mar 2023 23:09
    #67
    +2
    Limajo skrev 2023-03-13 22:12:56 följande:
    Absolut, och här har ts reagerat väldigt känslomässigt och styrd av sina fördomar om npf.
    Även OM ts son skulle få en npf-diagnos är det väl inget som hindrar att sonen går i en vanlig förskoleklass? I synnerhet om det mest uttalade och kanske enda problemet hittills är att han har haft problem med magen.

    Jag tror de flesta skulle reagera ganska känslomässigt på att få ett sådant påstående kastat i ansiktet när man söker läkare för att förnya ett recept på laxermedel.

    Oavsett om läkaren har rätt eller fel så var bemötandet otroligt oproffsigt. Nästan läge att höra av sig till läkarens chef om någon frågar mig.

    Ts: Om varken du, förskolan eller bvc har märkt något med din son som verkar annorlunda eller för tankarna till npf tycker jag du helt enkelt ska strunta i läkaren. Se till att byta läkarkontakt om det blir några fler läkarbesök.
  • Mon 13 Mar 2023 23:31
    #68
    +2
    Anonym (Sia) skrev 2023-03-13 18:52:20 följande:
    Då får du öva dig på att se saker ur andras synvinkel. Ts är inte du. Hon har inte misstänkt att sonen har npf utan detta kommer utan förvarning och hon förstår inte varför. För ingen har lyckats förklara det för henne. Låter inte ens som läkaren försökt. Och vad säger att barnet inte i så fall kommer få vänta på en utredning. Den lär inte göras imorgon. 
    Haha. Men TS lever också i Sverige, eller hur? Och köerna har blivit längre sedan jag var i situationen. Nuförtiden utreder man verkligen inte barn i onödan.

    Och du kan inte veta något om vad läkaren har försökt förklara. Så överdrivet som hon reagerar på hela historien, så kan jag mycket väl tänka mig att hon helt enkelt inte har lyssnat. 
  • Mon 13 Mar 2023 23:36
    #69
    Anonym (Mja) skrev 2023-03-13 19:21:54 följande:
    Eh, jo. Det gör det. Jag har själv råkat ut för en överambitiös fysioterapeut som började göra egna tankediagnoser på mig som var helt ogrundade, för ett infall hon fick. Jag fick oro länge av hennes spontana infall. Jag fick senare en ursäkt.
    DET är en annan sak. Har också råkat ut för en sån fysioterapeut faktiskt. Poängen är - fysioterapeuten är ju inte direkt i nära samarbete med utredningsteam och van att slussa vidare folk dit. Hon har ju inte kunskap och inte heller tagit till nån expert, så som man har gjort här. 
  • Anonym (Sia)
    Tue 14 Mar 2023 06:04
    #71
    AndreaBD skrev 2023-03-13 23:31:38 följande:
    Haha. Men TS lever också i Sverige, eller hur? Och köerna har blivit längre sedan jag var i situationen. Nuförtiden utreder man verkligen inte barn i onödan.

    Och du kan inte veta något om vad läkaren har försökt förklara. Så överdrivet som hon reagerar på hela historien, så kan jag mycket väl tänka mig att hon helt enkelt inte har lyssnat. 
    Det vet inte du heller, du bara antar. Är det som ts skriver är det för dåligt bemötande. Du är väldigt styrd över din egen situation och dina egna barn. Ts pratar om sitt barn inte barn med npf i allmänhet eller dina barn så du behöver inte ta åt dig. Uppenbart att folk i tråden med barn med npf blir förolämpade men det handlar inte om er, det handlar inte om era barn. Det är fullt naturligt att reagera om man ställs inför en sådan situation som ts. Klart hon blir orolig och ledsen, när hon inte alls känner igen sitt barn i att ha dessa svårigheter och läkaren börjar prata om hur jobbigt det kommer bli för honom. Utan att ens ha pratat med barnet. Man kan inte föra fram en sådan åsikt utan att ens göra en undersökning av barnet eller prata med det. Och utredningar görs väldigt mycket mer idag, det är också därför köerna ökat. Det låter närmast hysteri på vissa håll. Jag vet inte vad det är för mottagning ts varit på men är det en privat så tar de gladeligen emot patienter för utredning.
Svar på tråden Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!