Inlägg från: Anonym (Anonym123) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    HÖG RISK PÅ KUB, NU PANIK

    Jag har gjort kub med mina två tidigare barn där jag fått lägsta sannolikhet för kromosingen.

    Denna oplanderade graviditet ville jag även göra Nipt då det är tredje barnet och jag ville veta mer säkert om det kunde röra sig om någon kromosomavvikelse. Bokade  nipt privat och därför gjordes Nipt före kub. Fick Låg risk på Nipt. När vi gjorde kub nån vecka senare kändes det som att vi gjorde det lite i onödan men ändå skönt att se bebis igen. Allt såg bra ut tills vi fick ett mått på nackspalten 3,6 och därav 1:5 på trisomi 21 och 1:2 på de två andra. Chockad! Så från bra besked på nipt i fredags till att kuben i måndags visade högsta sannolikhet för kromosomavvikelser, till att i tisdags göra moderkaksprov. Nu väntar jag på resultat. Hade jag aldrig gjort kub hade jag litat på Nipt, men nu kan jag inte lita på nipt längre.

    Jag kommer aldrig mer göra kub om jag skulle bli gravid igen. Om det visar sig att bebis inte har några kromosomavvikelser har jag mått dåligt och oroat mig såååååå mycket i onödan den här och kommande vecka.

    Vet egentligen inte vad jag ville säga med detta! Men ville väl bara berätta min erfarenhet av kub eller nåt.

  • Anonym (Kaffedraken)
    svansmamman skrev 2023-03-16 20:25:16 följande:

    Den är ju inte tillförlitlig, därmed meningslös, eftersom siffrorna den spottar ut är godtyckliga. Återigen, det är diverse parametrar som inte säger något om dig utan om hur vissa saker (tros) påverka huruvida ett barn föds med en avvikelse eller ej. Genetik är bra mycket mer komplext än att kunna dra de slutsatser man tror sig kunna dra från siffrorna på KUB. Det är exempelvis inte 50% av gravida som föder ett barn med avvikelse även om siffrorna blir 1:2. Varför? Jo för att sannolikhetslära inte per automatik är applicerbart på verkligheten. 


    Att annat baseras på sannolikhet har jag aldrig förnekat MEN, KUB-testet är något som görs på friska patienter som vill veta om bebis i magen har avvikelser eller ej. Att få en siffra tillskrivet sig, som är förutbestämd från start, säger faktiskt inget om huruvida bebis i magen är frisk eller ej. 


    Jag har aldrig påstått att labbet som analyserar NIPT har obegränsat med resurser, det enda jag påstått är att det inte på det stora hela kräver mer från vården om resurserna skulle flyttas från KUB till NIPT. 


    Det är väldigt lätt för dig att sitta här och raljera över hur enkelt det minsann är med sannolikhetslära och hur alla själva bör kunna läsa sig till informationen. Jag förstår inte hur du på allvar kan vara emot att vården borde bli bättre på att informera den gravida om vad KUB innebär med tanke på hur många som uppenbarligen blir oroliga över resultatet. 


    Vi får avsluta detta med att enas om att vara oense. Ha en fortsatt fin kväll! 🥰


    Bra skrivet! Skickat meddelande till dig. Hoppas ok!
Svar på tråden HÖG RISK PÅ KUB, NU PANIK