• Tow2Mater

    Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?

    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-15 16:47:50 följande:
    Barnbidrag, skolgång, böcker, lärarnas löner, skolmaten, barnets tandvård, läkarvård, dagis, dagismaten, fritids, skolbuss, vabb, föräldraledighet = vi som inte har barn betalar detta för era barn på våra löner.

    Orättvist! Det borde kompenseras oss genom att vi får "ickeföräldrapenning" i ett år då vi får vara lediga i ett år för att vi inte har barn och får göra vad vi vill det året betalt, precis som folk som har barn får vara lediga i ett helt år x mängden barn! I flera år är ju föräldrar lediga om det t ex har 3 barn. Varför får inte vi barnfria gå hemma med kompensation i ett år i a f när vi hjälpt hela samhällets ungar hela yrkeslivet?!
    Faktist, det kunde kallas miljöbonus. Det finns tillräckligt med folk som kan fylla alla samhällsfunktioner på andra sätt än att fler ska födas i just sverige.
  • Tow2Mater
    Anonym (Oio) skrev 2023-03-15 21:25:09 följande:
    Och när skulle man få denna bonus? Män kan ju bli pappor upp till 80 årsåldern och då är de redan pensionärer.
    Vad händer om man får pengarna och sedan blir det barn 10-15 år senare ändå?
    Då får man återbetalningskrav. Så utnyttjar man bonusen gör man bäst i att sterilisera sig om man inte vill riskera att måsta betala tillbaka. Naturligtvis blir man inte beviljad IVF eller liknande heller senare.
  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-17 06:06:59 följande:
    Först..den där miljonen man pratar om ärlååååångt från vad barnen kostar under sina 18 år? förskola kostar närmare 20 000 i månaden för 1 barn redan där är du uppe i den där miljonen?sedan tillkommer skola, vård ,omsorg ,ev mediciner ?. 1 miljon är vad du som förälder betalar i kostnader som mat, kläder, fritidsaktiviteter, leksaker osäker på om förlorad inkomst för VAB ingår i den summan ..känns som om det borde vara mer än 1 miljon om VAB ingick ?

    Sen.. om man då skulle kompensera barnlösa för föräldraledigheten?.så skulle ju bara de som fysiskt  inte kan  
    få barn och som inte genomgått någon form av fertilitetsbehandlingar ha rätt att söka detta bidrag / ledighet?och självklart då inte förrän de passerat den ålder då de skulle kunnat adoptera ett barn?. 
    Männen har ett längre perspektiv här..längre tid på sig att träffa en partner då de kan få barn i princip hela livet ..
    De som aktivt väljer att inte ha barn ska inte heller kunna söka detta ..o den summa man får ut ska ju då också om det ju ska vara rättvist beräknas på den lön man hade när man var runt 25-30 ?ska vi vara riktigt petiga ska även den statistiskt beräknade sämre löneutvecklingen de med barn har ?

    sen ?en av anledningarna till att vår pensionsålder nu höjs är att det föds för få barn i Sverige för att kunna betala in skatter till de som beräknas gå i pension om vi hade behållt 65 år ?.så ser vi det så borde vi underlätta ännu mer för att vi ska få fler barn ..tex underlätta adoptioner genom att minska kostnaderna för adoptionen..det bidrag som finns idag är bra?men hade behövt vara stör?.och vården / samhället borde promota adoption mer som ett alternativ
    ?att vi lever längre o är friskare gäller bara vissa delar av befolkningen..De som jobbar inom tex vård o omsorg har ju redan i dag ofta svårt att rent fysiskt jobba kvar till 65 pga förslitningsskador 
    Vad kostar så mycket?
  • Tow2Mater
    Anonym (Fuh) skrev 2023-03-17 17:36:57 följande:

    Förmodligen inte varje dag utan undantag 24/7. Eller hur?


    Skillnaden mellan en föräldraledighet och ett jobb är att du inte heller kan sluta på din föräldraledighet, du kan inte säga upp dig som förälder. Du har ingen möjlighet att vila från det, eller få övertidsersättning. Du har någon som är helt beroende bara av dig (och en ev medförälder) Men du har ingen som helst utbildning på vad du förväntas klara av och förstå direkt. 


    Visst kan du saga upp dig som foralder om du vill. Barn kan placeras av soc. Du kan aven vara sjukskriven och fl-ledigheten tas over av annan person. Plus att du naturligtvis delar fl-ledigheten med annan foralder, och oftast anses fa avlosning efter typ 8 timmar varje dag. övertidsersättning ar det manag som inte far fast man jobbar mer an sin vanliga 40 timmarsvecka. Utbildning - det ar ju upp till dig sjalv att lara dig innan, precis som vilket annat jobb som helst.

  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-18 09:54:12 följande:
    Vad tänker du på här? ?om man tittar på tex Swedbanks uträkning på vad varje familjemedlem kostar i månaden så kommer du bara där upp i ca580 00 på 18 år.. lägg sedan till ( den kraftigt subventionerade ) förskoleavgiften under 5 år så har du ytterligare ungf 100 00 kr .. sedan lägger vi till fritids lägger vi på ytterligare 50-60 000 kr beroende på hur länge barnet har behov av fritids? så då är vi uppe i 730 000-740 000 kr?.o då har vi inte ens räknat med förlorad inkomst vid VAB? första året på förskolan vabbar föräldrarna i snitt 1 -1 1/2 vecka i månaden ..sedan minskar det allt eftersom barnen blir äldre + all extra egen sjukfrånvaro med karrendagsavdrag när ens underbara änglar delat med sig av sina sjukdomar 
     Då ska man tänka på att Swedbank siffror inte är beräknade på de dyrare varorna utan mer på HM / Lindex o Ica/Coop egna varor ? och att möbler, barnvagnar,cyklar etc är inte medräknade
    så att komma upp i kostnader runt 1 miljon på 18 år är inte så svårt?
    självklart så anpassar ju varje familj sina utgifter efter sin inkomst..vissa barn tillåts kosta uppåt det dubbla och andra måste pga familjens ekonomi ligga under dessa siffror tex kläder mm går att köpa på klädbytardagar och på sitter som sellpy för en mycket lägre summa än att köpa nytt ( och handla på dessa ställen är det många som gör inte bara för ekonomin utan även för att det är bättre ur miljösynpunkt )
    Jag fetstilade förskola. Så det är den jag frågar om. Var får du den overdrivna siffran ifrån (förskola kostar närmare 20 000 i månaden för 1 barn)?
  • Tow2Mater
    Anonym (Ssk) skrev 2023-03-18 10:54:37 följande:
    Nja , upplysningvis är jag sjuksköterska på dygnet-runt öppen akutmottagning med ofta mycket högt tempo och tyckte det var " semester" att komma tillbaka till arbetet efter föräldraledighet.

    Däremot har jag gångavstånd till arbetet, så med ditt resonemang, kan jag kan få ersättning åtminstone motsvarande de som  åker kollektivt?
    Ja, pratades det inte om att resebidrag eller reseavdrag skulle kunna gälla även de som cyklar, åker kollektivt och går? Det var iallafall uppe for forslag for inte så länge sedan.
  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-18 14:26:07 följande:
    Jag noterade inte att du fetstilat i min text ursäkta smile1.gif  
    Jag skrev den summan eftersom det är vad förskolan kostar samhället varje månad och det var tal om bidrag o kompenseras för alla skattepengar..självklart skulle jag förtydligat hur jag menade bättre men kl 06.00 på morgonen är inte alltid hjärnan helt med smile1.gif  
    Info jag kan hitta säger typ 13 000 kr per månad (2023). Om du menar det kostar närmare 20 000 kr per månad, undrar jag vad som ingar i den kostnaden?
  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-18 20:02:21 följande:
    Den enda info jag hittar är från 2018?men det som jag hört och läst tidigare är att man som förälder betalar 10% av kostnaden ?jag avrundade lite uppåt till en jämn summa?

    Den kommunala ersättningen till förskolor med enskild huvudman uppgick år 2021 till 144 400 kronor per inskrivet barn. Kommunernas kostnader för egna förskolor uppgick till 165 400 per inskrivet barn. 165 400/12 = 13 783 kr per månad  (per Skolverkets publikation 2022:1833).


    En Smedjan krönika av Kajsa Dovstad (Feb 2023) säger en förskoleplats kostar nu skattebetalarna över 150 000 kronor per barn och år. D v s över  150 000 / 12 = 12 500 kr per månad.

    Så att avrunda till 20 000 kr låter inte riktigt rätt....

  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-19 09:46:23 följande:
    Nu skulle jag inte ge en läkare som även om hon var ledamot för liberalerna i regionfullmäktige i region Uppsala fram till 2018 visar genom sina uttalanden som skribent att hon har mycket dålig insikt i förskolan o dess uppdrag någon större tilltro till hennes kunskaper om hur kommunerna fördelar pengarna till förskolan..
    2018 det år hon slutade i regionfullmäktige var kostnaden 152 800 kr/år .. så visst jag kanske skulle avrundat nedåt istället? maxtaxan i min kommun ligger på strax under 1700kr..så räknar man med att vi föräldrar betalar 10% vilket återigen är den % sats jag fått till mig att vi betalar i snitt ..så hamnar vi på knappa 17000kr ..
    Tankefel alltså, du antar alla föräldrar betalar maxtaxa. Då blir ju siffran överdriven.
  • Tow2Mater
    Anonym (Xy) skrev 2023-03-19 09:46:23 följande:
    Nu skulle jag inte ge en läkare som även om hon var ledamot för liberalerna i regionfullmäktige i region Uppsala fram till 2018 visar genom sina uttalanden som skribent att hon har mycket dålig insikt i förskolan o dess uppdrag någon större tilltro till hennes kunskaper om hur kommunerna fördelar pengarna till förskolan..
    2018 det år hon slutade i regionfullmäktige var kostnaden 152 800 kr/år .. så visst jag kanske skulle avrundat nedåt istället? maxtaxan i min kommun ligger på strax under 1700kr..så räknar man med att vi föräldrar betalar 10% vilket återigen är den % sats jag fått till mig att vi betalar i snitt ..så hamnar vi på knappa 17000kr ..
    men 17000 låter bättre än 20000. Det kan ligga närmare sanningen.
Svar på tråden Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?