• Anonym (dyrt ju)

    Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?

    Ett barn sägs kosta ca 1 miljon kronor från det att det är nyfött tills dess att det är 18 år. Hur mycket av det i genomsnitt betalar man ur egen ficka som förälder och hur stor del är bidrag? 

    Individuellt kan jag tänka mig, men säg för en arbetande individ som betalar skatt och inte parasiterar på skattebetalarna. 

  • Svar på tråden Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?
  • FredrikLiksom
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 01:26:52 följande:
    Nej. Ur klimatsynpunkt behöver inte Jorden mer befolkning. Om cirka 100 år har klimatet förstört Jorden och befolkningen kommer då minska pga klimatet. Att bara fortsätta att befolka en överbefolkad planet är knappast i barnens intresse. Endast i föräldrars intresse av egoistiska skäl fortsätter de att befolka det som redan är överbefolkat och som antagligen dör ut pga klimatet om max 200 år. Det ligger inte i allas intresse att inte tänka längre än sin egen näsa, nej. Varför inte adoptera de barn som redan är satta till Jorden först då om det är som du skriver, att barn gynnar alla ekonomiskt osv? Det finns ju miljarder föräldralösa barn här och nu som ingen tar hand om, adoptera dem först då om det är så som du skriver att barn ligger i allas intresse.
    Hela vår ekonomi bygger på ekonomisk tillväxt. Ett jättelikt pyramidspel. Vilket i sig är helt jävla galet men det finns ju tyvärr inget alternativ. Om det slutar födas barn blir det problem och därför har man dessa stimulansåtgärder på plats. Orättvist? Kanske. Men utan dessa åtgärder kanske vi hade varit arbetslösa.

    Vi får väl hoppas på det great reset helt enkelt.
  • Anonym (Sofia)
    Tukt skrev 2023-03-17 01:19:25 följande:
    En förälder som är hemma med barn är inte "ledig", lika lite som en förskolepedagog är det när hen går till jobbet.
    Vi människor är allt för många på det här klotet, så några färre skulle inte skada.
    Men om vi vill att samhället ska fungera, så finns det liksom inget alternativ till att det föds barn. Det går liksom inte föda färdigutbildade vuxna, även om det vore smidigt... ja utöver själva havandeskapet då.
    Vissa föräldrar tycker det är underbart att gå hemma med barn och njuter mer av det än att jobba och anser inte alls att de arbetar när de gör så. Många vill inte återgå till jobbet när föräldraledigheten är slut för de tycker att det har varit behagligare än att yrkesarbeta.
  • Anonym (Mio)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 01:35:18 följande:
    Har aldrig kunnat få barn,  alla är inte fertila. Väldigt många kan inte få barn det måste du väl ändå förstå år 2023. De män som aldrig träffar en partner t ex kan aldrig få 3 barn.

    För att jämna ut klyftorna och öka förståelsen hos människor som endast är insnöade att vem som helst kan få 3 barn och vara lediga i 3 år med betalning, bör ett "ickebarnbidrag" finnas och ett års "ickeföräldraledighet" finnas eftersom väldig många människor inte har barn under sin livstid. Dessa ska ju inte behöva diskrimineras.
    Du har verkligen snöat in på detta. Nej barnlösa är inte diskriminerade. Om det är pengar det handlar om så kan du som sagt spara den där miljonen och ta ledigt ett par år eller reda jorden runt, köpa dig en bättre bostad eller vad du nu vill göra. Du har redan bättre ekonomi än vad du haft om du inte var förälder för du har inte de utgifterna eller inkomstbortfallet. Föreställ dig själv om inga barn skulle födas mer i Sverige. Är det det samhället du vill ha? Vad exakt är det du provoceras av? Är det avundsjuka att föräldrar får vara föräldralediga? Ja det hör till men vill du inte ha barn är det väl inget att vara avundsjuk på. Och om du nu tycker att man istället ska adoptera barn från andra länder, varför har du då inte gjort det själv? Och om man adopterar ska de inte vara föräldralediga då? Blir det inte lika orättvist för dig? Att de är "lediga". Hur du än vrider på det behövs det födas barn, någon ska ta hand om dem och du sparar väldigt mycket pengar som barnlös. Varför är du diskriminerad då? Varför ska du ha mer pengar? Och av vem???
  • Anonym (Xy)

    Först..den där miljonen man pratar om ärlååååångt från vad barnen kostar under sina 18 år… förskola kostar närmare 20 000 i månaden för 1 barn redan där är du uppe i den där miljonen…sedan tillkommer skola, vård ,omsorg ,ev mediciner …. 1 miljon är vad du som förälder betalar i kostnader som mat, kläder, fritidsaktiviteter, leksaker osäker på om förlorad inkomst för VAB ingår i den summan ..känns som om det borde vara mer än 1 miljon om VAB ingick 🤔

    Sen.. om man då skulle kompensera barnlösa för föräldraledigheten….så skulle ju bara de som fysiskt  inte kan  
    få barn och som inte genomgått någon form av fertilitetsbehandlingar ha rätt att söka detta bidrag / ledighet…och självklart då inte förrän de passerat den ålder då de skulle kunnat adoptera ett barn…. 
    Männen har ett längre perspektiv här..längre tid på sig att träffa en partner då de kan få barn i princip hela livet ..
    De som aktivt väljer att inte ha barn ska inte heller kunna söka detta ..o den summa man får ut ska ju då också om det ju ska vara rättvist beräknas på den lön man hade när man var runt 25-30 …ska vi vara riktigt petiga ska även den statistiskt beräknade sämre löneutvecklingen de med barn har …

    sen …en av anledningarna till att vår pensionsålder nu höjs är att det föds för få barn i Sverige för att kunna betala in skatter till de som beräknas gå i pension om vi hade behållt 65 år ….så ser vi det så borde vi underlätta ännu mer för att vi ska få fler barn ..tex underlätta adoptioner genom att minska kostnaderna för adoptionen..det bidrag som finns idag är bra…men hade behövt vara stör….och vården / samhället borde promota adoption mer som ett alternativ
    …att vi lever längre o är friskare gäller bara vissa delar av befolkningen..De som jobbar inom tex vård o omsorg har ju redan i dag ofta svårt att rent fysiskt jobba kvar till 65 pga förslitningsskador 

  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-15 16:47:50 följande:

    Barnbidrag, skolgång, böcker, lärarnas löner, skolmaten, barnets tandvård, läkarvård, dagis, dagismaten, fritids, skolbuss, vabb, föräldraledighet = vi som inte har barn betalar detta för era barn på våra löner.

    Orättvist! Det borde kompenseras oss genom att vi får "ickeföräldrapenning" i ett år då vi får vara lediga i ett år för att vi inte har barn och får göra vad vi vill det året betalt, precis som folk som har barn får vara lediga i ett helt år x mängden barn! I flera år är ju föräldrar lediga om det t ex har 3 barn. Varför får inte vi barnfria gå hemma med kompensation i ett år i a f när vi hjälpt hela samhällets ungar hela yrkeslivet?!


    Absolut, så länge ni gör något som också håller er vakna hela natten det där året, inte ger er någon egentid alls om dagarna  och som första månaderna skriker er i öronen så ni får gå med hörselkåpor. Och såklart att era kroppar ska förändras på samma vis som en förälders i det fall ni är kvinnor - det kan ju ordnas genom ett snyggt lotteri exakt när ledigheten börjar om ni bara får skråmor i underlivet, ett stort operationsärr över hela magen eller sprickningar i hela fiffi till anus.

    Lika skulle väl vara lika?
  • klyban

    Pratar man inte om en miljon av egna pengar med barn och vad de kostar till 18års ålder?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Tukt
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 01:39:34 följande:
    Vissa föräldrar tycker det är underbart att gå hemma med barn och njuter mer av det än att jobba och anser inte alls att de arbetar när de gör så. Många vill inte återgå till jobbet när föräldraledigheten är slut för de tycker att det har varit behagligare än att yrkesarbeta.
    Ja och många ser det också som semester att få komma tillbaks till jobbet efter att ha varit hemma med barn.
    Bara för det kallas "föräldraledigt" så betyder det inte att det är ledigt.
  • Anonym (Biobonus)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-16 00:54:13 följande:
    Så länge era barn betalar igen till mig är det lugnt. Men jag vill ha ledigt ett år mot betalning också. De som har 3 barn får ju betald ledighet i 3 år. Orättvist. Det finns oändligt många människor som inte får barn. De ska alla få ett års betald "ickeföräldraledighet" för att orättvisan ska jämnas ut och jämställdhet gynnas.
    Ok om de isåfall samtidigt har 24/7 jour på ett ålderdomshem eller liknande under året. Väcks flera gånger om natten, torkar rumpor, byter blöjor och aldrig får gå på toa ifred.
  • Anonym (Sofia)
    Anonym (Fuh) skrev 2023-03-17 07:02:43 följande:
    Absolut, så länge ni gör något som också håller er vakna hela natten det där året, inte ger er någon egentid alls om dagarna  och som första månaderna skriker er i öronen så ni får gå med hörselkåpor. Och såklart att era kroppar sxka förändras på samma vis som en förälders i det fall ni är kvinnor - det kan ju ordnas genom ett snyggt lotteri exakt när ledigheten börjar om ni bara får skråmor i underlivet, ett stort operationsärr över hela magen eller sprickningar i hela fiffi till anus.

    Lika skulle väl vara lika?
    Eftersom det är bebisen som följer med föräldern på det föräldern gör, inte tvärt om är det egentid. Att bära med sig sin bebis på det man själv bestämmer sig för att göra är egentid. Tycker du att arbeta är mer egentid? Då är det ju enbart på andras villor. Många jag känner har fått mer sömn när de är barnlediga än vad de fått när de jobbat. 
  • Anonym (Sofia)
    Tukt skrev 2023-03-17 10:10:23 följande:
    Ja och många ser det också som semester att få komma tillbaks till jobbet efter att ha varit hemma med barn.
    Bara för det kallas "föräldraledigt" så betyder det inte att det är ledigt.
    Har aldrig träffat en sjuksköterska eller undersköterska eller läkare som sagt att de tycker det är semester att komma tillbaka efter föräldraledigheten. De har jobbat något halvår och så snabbt som möjligt skaffat ett andra barn och då börjat planera för nästa föräldraledighet. Varför? Om man får så mycket "egentid" på jobbet att det är som semester i jämförelse?
Svar på tråden Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?