• Wed 29 Mar 11:32
  861 visningar
  23 svar
  23
  861

  Vart har alla gamla hederliga Moderater tagit vägen?

  Dagens sociala medier och snuttifiering av offentlig debatt driver nog på en populistisk anda i samtliga partier, det är inget speciellt med (m). Däremot är det ju, som bekant, alltid lättare att se grandet i sin nästas öga än bjälken i det egna.

  De gamla moderaterna är nog de som är kvar i partiet. Det var under Reinfeldt partiet var uppe och nosade på 30%, där finns diverse väljare som har gått någon annanstans sedan dess.

 • Wed 29 Mar 21:44
  #14
  Anonym (Blocket) skrev 2023-03-29 20:52:40 följande:

  Moderaterna var mer moderater på Bildts tid. De ville att de rikare skulle bli rikare, och fattiga förbli fattiga. kanske är så fortfarande, kommer ihåg att barn ställde frågor till Bildt och frågade just det. Han sa något i stil med att de rika också behövde ett parti att rösta på. nuförtiden så verkar de inte profilera sig så.


  Jag håller faktiskt med om att skillnader i löner borde öka (men att det ska finnas en lägsta nivå) överensstämmer med den ideologin jag sympatiserar med. Sen så tycker jag väl att människor ska kunna röra sig fritt, ha möjligheter att förbättra sin ekonomi, kunna färdas mellan a och b, inte låta sitt kön/ hudfärg/bostadsområde bestämma din framtid Mao mer liberal än konservativ.


  Bevisligen har du aldrig läst (m):s partiprogram. Märkligt att folk glatt stoltserar med sina fördomar ibland samtidigt som de skulle förfasa sig över andra fördomar.
 • Thu 30 Mar 08:35
  #17
  Anonym (Blocket) skrev 2023-03-29 21:56:08 följande:
  De vill att det ska löna sig att arbeta genom att bland annat sätta ett bidragstak (vilket innebär att de fattiga blir fattigare) de vill sänka skatterna för företag (vilket innebär att de blir rikare) vilket säkert genererar positiva incitament i samhället. Genom att göra de rikare rikare, och hålla nere lönerna för arbetare så genereras fler jobb.

  men de säger såklart inte att de vill göra de rika rikare. Det vore politiskt självmord.
  Med andra ord: Nej, du har inte läst partiprogrammet.
  Om man vore lika fördomsfull åt andra hållet kunde man säga att "(v) givetvis inte säger att de vill sätta oliktänkande i Gulag-läger så fort de tagit makten, det vore ju politiskt självmord."

  Jag föreslår att du faktiskt läser partiprogram så du vet vad du talar om.
 • Sat 1 Apr 11:14
  #21
  Aviga skrev 2023-04-01 11:02:02 följande:
  Vad är populism? 

  Populism är en ideologi eller rörelse som genom retoriska metoder vädjar till ?folket? och ser det som nedtryckt av en härskande elit i samhället.

  Tanken grundar sig på ett ?vi och dom? ?tänkande och grupperar människor oberoende social klass.

  Populismens centrala budskap är att de har de enda rätta svaren, och anpassar sig efter aktuella politiska frågor för att utlova förändring och förbättring (t.ex. sänkning av bensin och diesel priset).

  Populistiska rörelser strävar till att uppnå popularitet genom att sprida hat och hets mot folkgrupp.

  Populistiska metoder är därmed att tilltala vissa målgrupper, att spela på människors känslor och att retoriskt förenkla information; med andra ord försöker populismen erbjuda folket en enkel utväg och målar upp en svartvit världsbild istället för att besvara på invecklade samhällsfrågor.

  Till skillnad från diktaturer, grundar sig demokratin på att olika åsikter och synsätt är accepterade i samhället. Därmed skapas det kompromisser vid åsiktsskiljaktigheter, vilket populismen motsätter sig och går ofta in för att motsätta sig saker istället.

  Populismens syn på ?folket? är oviss och motstridig, och representerar enligt populisterna själva, enbart de människor som är av samma åsikt som de. 
  Det är värt att notera att definitionen kan appliceras på rörelser både till höger och till vänster. I offentlig debatt nämns dock i det närmaste uteslutande högerpopulismen.
Svar på tråden Vart har alla gamla hederliga Moderater tagit vägen?