• Anonym (Lärar­e)
  Thu 30 Mar 21:53
  10321 visningar
  31 svar
  31
  10321

  Personalvetare eller lärare F-3 / 4-6 / 7-9 AKUT

  Jag kan aldrig någonsin rekommendera läraryrket till någon, tyvärr, så det som återstår är personalvetare. Lärare har dålig lön och det är extremt slitigt.

 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 16:42
  #9
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 11:55:07 följande:
  På vilket sätt är det slitigt?

  Jaha för jag har hört att medellönen för grundlärare f-3 ligger på 36.000 kr, och ju äldre elever man har så mer lön får man. 
  Mentalt påfrestande. Konstant stress på kort och lång sikt. Ofta tighta scheman, särskilt om man jobbar heltid, inte alltid man hinner hitta de där andningspauserna under dagen, långt från säkert att man har någon planeringstid att tala om. Dessutom ska du delta i obligatoriska möten som nästan aldrig ger något. Beroende på ämne så finns stor risk att det inte finns någon lärobok så du måste skapa allt material eller åtminstone ta över material från någon kollega och sedan fundera på hur du själv kan använda det, sånt tar mycket tid. Dessutom ska du lägga upp till tio timmar i veckan på att arbeta på din "fritid" (heltid kan vara 35 timmar på plats plus tio timmar förtroendetid). Veckor när man har toppar blir det betydligt mer än tio timmar. Sedan eleverna då, ett par hundra unga ivriga personer som kan vara allt från rent för jävliga till helt underbara, eller en mix i en klass. Många skolor har fortfarande mentorskap inbakat i tjänsten så du ska hålla på med sånt, ha koll på elevernas individuella situationer, ha kontakt med jobbiga föräldrar (de bra hör nästan aldrig av sig), vara lite av en extraförälder.

  Jag har semestertjänst och jobbar som en vanlig arbetare nästan, dvs jag har några timmar förtroendetid per vecka som ger någon enstaka dag ledigt på småloven och jul men helt vanlig semester sommartid, max 25 dagar. Jag har jobbat i 11 år som lärare, just nu på gymnasiet. Om ca tio år till kommer jag att ha 36 000 kr i lön, om jag inte byter plats och lyckas få någon tusenlapp upp pga det. Har aldrig hört såna fantasisummor för F-3! Jag byggde ihop min examen och det tog nästan sju år.
 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 17:44
  #11
  Anonym (Tove) skrev 2023-03-31 17:34:38 följande:
  Det låter inte optimalt att det ska ta tio år för dig med behörighet att nå 36000kr i månadslön? Det är förstås väldigt beroende på ort och vilka arbetsmöjligheter som finns men jag verkar inom storstadsregion och här går inga nyexade in lägre än 38-40k, ingen. Jag har en anhörig som är ny inom F-3 och som gick in på 35500kr. Småstad ca 30 min ifrån storstad. 
  Medelstor stad, friskola. Med en löneökning på 500 er år i snitt så ja, då kommer det att ta mig tio år att nå den lönen. Så nej, inte optimalt på långa vägar. Kommunen betalar så klart ännu lägre.
 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 18:47
  #13
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 18:10:58 följande:

  Sen undrar jag vad du menar med ?tight schema där man inte hinner ta andningspaus under dagen?? Är det alltså saker som behöver göras under de 5 minuterna när den ena klassen lämnar och en annan klass börjar? 


  Utöver det så planerar min vän som är lärare F-3 med övriga lärare upplägget tillsammans, samt att det finns en läroplan som de måste följa. Dessutom fick han som nyexaminerad en lön på 34.000. 


  Min sista fråga till dig är om din skola faktiskt följer alla ?regler?? Du SKA ha ferietjänst och BÖR ha betydligt högre lön. 


   
  Förtroendetiden förväntas du utnyttja, om du inte gör det får du skylla dig själv om du inte hinner. Mötestid ingår i den arbetsplatsförlagda tiden och förtroendetid får du förlägga var du vill. Inte alla tjänster som lärare innebär ferietjänst, det brukar man ha inom kommunen men många friskolor har semestertjänst. Det är ingen rätt man har utan beror på vilket avtal skolan går under.

  Det är inte klassen som flyttar sig utan jag som lärare. På min förra tjänst (kommunal skola) innebar det att jag på 10-15 minuter skulle se till att klassrummet är tömt och ordnat (sudda tavlan t ex), ta mig till arbetslagsrummet för att byta material och sedan gå vidare till nästa sal för att släppa in eleverna och självklart fanns inte alla helt nära heller. På min nuvarande har vi lite närmare i lokalerna, bärbara datorer och mer luft i schemat så det är något bättre på många sätt.

  Självklart följer min skola avtalen! Vi går under Almega för övrigt och som jag sa är detta en semestertjänst, helt enligt reglerna. Det finns ingen som helst minilön för lärare och som jag skrev förut får jag ändå högre lön nu än när jag jobbade kommunalt, jag höjde lönen nästan ett par tusen på det bytet om jag minns rätt. Ursäkta, men det låter lite lustigt att du tror att man kan kräva ferietjänst och högre lön.
 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 21:21
  #16
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 19:13:20 följande:

  Alltså jag menade verkligen inte att detta skulle bli något påhopp, för som sagt jag har egentligen ingen kunskap om detta. Jag baserar typ allt jag skriver här på det jag har fått höra av människor och läst på internet. 


  Har kollat massa statistik där jag har funnit att den minsta medellönen bland alla läraryrkena är förskolelärare, vilket låg på 31.000. Alla andra lärare tjänar mer än så (vad jag har läst iallafall) 

  Min vän som fick 34.000 som nyexaminerad skulle egentligen inte först få den lönen, tror han blev erbjuden 29.000. Men han argumenterade för sin sak, tog fram statistik och genom nån typ av trovärdig källa som sa att han ska ha mer lön, så lyckades han få igenom 34.000. 


  Den negativa ton jag har är riktad mot dessa skit avtal. Hur går det ens ihop att alla lärare som har samma utbildning ändå inte har samma rätt till ferietjänst? Blir fan förbannad.


  Ingen fara, jag tog det inte så, men det är ofta lätt att tro en massa om skolans värld när man befinner sig utanför den.

  Statistik kan man tyvärr inte titta på eftersom det är ett nationellt snitt och det kan skilja oerhört mycket mellan kommuner, och även skolorna inom kommunen, och beroende på vilka ämnen man har. Det är flera faktorer som spelar in. Det känns som att enda sättet för mig att få högre lön är att söka nytt jobb, kräva en märkbart högre lön och hoppas på att min nuvarande AG är villig att matcha det erbjudandet. Om de inte gör det går jag tyvärr miste om en trevlig arbetsplats. Ett alternativ är förstås att försöka få fram siffror för vad mina kollegor tjänar, men det känns inte som en trolig väg eftersom det ändå är individuell lönesättning osv.

  Ja, nog är det skitavtal alltid. Jag undrar när facket ska sätta ner foten om lönerna och undervisningstiden. Ferietjänst är tungt på sitt sätt eftersom det innebär fler timmar per vecka så det är inte helt lätt att veta vilket som är bäst, men nog skulle jag behöva återhämtning på småloven, helt klart.
 • Anonym (Lärar­e)
  Sat 1 Apr 07:52
  #18
  Anonym (Tove) skrev 2023-04-01 00:14:44 följande:
  Ok, då har vi olika erfarenheter. Vi har 7 kommunala grundskolor i den kommun där jag är verksam och en kommunal gymnasieskola. Alla dessa har ferietjänst för lärare och ingenstans tjänar en behörig 31000kr som jag uppfattar att du gör om det ska ta dig 10 x 500 att nå 36000kr. 
  Lönerna är offentliga så det kan ju både kollegor och andra begära ut för varandra och för andra skolor. Friskolorna ligger generellt lägre och har oftare semestertjänst. Förort till Stockholm.
  Precis, strax över 31k har jag i lön nu. Som nyexad (iofs i en annan stad) så hade jag strax över 23k i ingångslön.

  Japp, där kom det. Förort till Stockholm. Lönerna är helt annorlunda i de trakterna men i resten av landet varierar det kraftigt. Jag är tyvärr fast i en av de sämst betalande kommunerna i hela landet dessutom, säg botten-tio ungefär. Ändå mindre än två timmar till Sthlm härifrån. Skulle jag vilja/orka/kunna pendla en timme bort (två totalt per dag) skulle jag kunna få ytterligare några tusen upp men det funkar inte för mig. Jag är tveksam på om lönerna hos friskolor verkligen är offentliga iom att det är ett företag i grund och botten? Jag kan iaf höra med lönekontoret och se vad de säger, men då har vi fortfarande det problemet att lönesättningen är individuell utifrån ålder/erfarenhet inom yrket, vilken typ av ämnen man har och sedan har vi 20+ fler lönekriterier som man behöver pricka in över medelnivå för att höja lönen ytterligare.
 • Anonym (Lärar­e)
  Sat 1 Apr 14:26
  #22
  Anonym (Tove) skrev 2023-04-01 14:02:53 följande:
  Friskolornas löner är inte offentliga, där missförstod du.
  Men så här, jag har en nära anhörig som verkligen inte bor i storstad men som med stöd av facket hade just sin behörighet som argument. Och fick 35 som nyexad. Ferietjänst och kommun. Helt ärligt så tror jag inte att vi har en enda behörig lärare i vårt lönesystem som ligger på 31'. Det finns några ur det äldre gardet som kanske har 32-33 på heltid och som verkligen hade behövt röra på sig för en vettig utveckling (sorgligt men sant). Men förstelärare och erfarna lärare börjar nosa upp runt 47-50k nu.
  Jag håller inte med, det var du som påstod att lönerna är offentliga. Jättekul för de som bor i din och din bekants kommun som har så bra lön men jag kan försäkra att det inte ser ut så där jag bor, i en av Sveriges 15 största städer.
Svar på tråden Personalvetare eller lärare F-3 / 4-6 / 7-9 AKUT