• Thu 30 Mar 20:11
  10339 visningar
  31 svar
  -1
  31
  10339

  Personalvetare eller lärare F-3 / 4-6 / 7-9 AKUT

  17 dagar kvar tills ansökan stänger och jag sitter i full panik.   Det känns som att jag under hela mitt liv har försökt att lista ut vad jag vill bli, men jag är fruktansvärt rädd att studera i flera år för att sedan vara "fast" med ett enda yrke utan att kunna variera. Men nu har jag inte längre tid att tänka så.   Det enda jag egentligen vet är att jag vill ha:


  -ett socialt arbete. 


  -måndag - fredag jobb, dagtid.


  -relativ god lön.


  -helst något som verkligen är roligt.


  -inte gamla eller sjuka för att jag inte tål att se människor som lider. 


  -ämnen som intresserade mig i gymnasiet var sociologi, filosofi, religion, pedagogiskt ledarskap, lärande och utveckling, människors miljöer samt etik och människans livsvillkor. Med sagt har jag ett stort intresse för människor, hur vi fungerar och samspelar med varandra.  Jag intresserade mig först av personalvetare utan att jag egentligen kunde begripa fullt ut vad man faktiskt gör. Har i alla fall hört att man kan arbeta med rekrytering eller i ett företag för att främja arbetsmiljön. Sedan började jag tänka på ämneslärare 7-9 då det enda som gör mig lycklig i livet är sommaren och att man som lärare då får  "sommarlov" (ferietjänst).   Anledningen till varför jag tänkte på 7-9 var för att jag aldrig har haft en nära relation till ett barn, då jag inte har någon i min närhet som har barn. Men sen tänkte jag att 7-9 kan vara väldigt krävande då det är tonåringar som inte lyssnar och att man måste rätta massa uppgifter. Då började jag istället tänka på F-3.   Jag har så svårt att avgöra, för jag vill verkligen arbeta med människor samtidigt som jag kan bidra med någon slags utveckling eller hjälp. Jag har hört massa skit om läraryrket, men samtidigt finner jag inte heller så mycket information om personalvetare.   Så här kommer fullt med frågor som jag hoppas att några av er som läser kan svara på.   Grundlärare F-3  1.Jag vet att man som lärare jobbar extra, men är det på en påtaglig nivå? Måste man liksom ta med sig arbetet hem på kvällarna?  2.Jag som nästan aldrig har varit nära ett barn, hur väl kapabla är de för att kommunicera?  3.Kommer jag att tröttna när jag är 50-60 år att arbeta med skrikande barn?  4.Jag har hört att utbildningen är minst sagt HETSIG, någon som kan säga annorlunda om det?  Grundlärare 4-6  1.Skulle ni säga att denna åldersgrupp på något sätt är enklare att ?handskas? med än F-3? 


  2.Vad är den stora skillnaden mellan F-3 och 4-6 egentligen? Alltså angående utbildningen, yrket och barnen.   Ämneslärare 7-9  1.Hur pass krävande är detta? Alltså i förhållande med att ungdomarna inte lyssnar och hur mycket tid man måste lägga åt rättningen på fritiden?  2.Jag är mest intresserad av religion, men funderar på om det faktiskt finns tillgängliga jobb för det på arbetsmarknaden?  3.Studerar man mycket matematik under utbildningen? Och i så fall hur pass svårt är det? (Jag verkligen HATAR matematik, behövt skriva typ 20 omprov tills jag äntligen fick godkänt i gymnasiet)  4.Om jag ångrar mig och sedan vill arbeta med F-3, får jag det? Eller finns det typ en enkel kurs på 15 hp för att ge mig den behörigheten? Eller hur funkar det?   5.Om jag istället ångrar mig och vill arbeta i gymnasiet, hur fungerar det då?  Generellt om lärare  1.Finns det möjlighet att arbeta med något annat än just lärare efter sin utbildning?  2.Kom gärna med era starka åsikter, positiva som negativa, måste kunna skapa en klar uppfattning för både yrket och utbildningen.   3.Kan man bygga sin egen lärarexamen och då också kunna få lärarlegitimation? Isåfall hur gör man? Alltså vad är det som krävs och hur lång tid måste man då studera?  Personalvetare  1.Hur pass socialt är detta yrke?   2.Jag undrar om detta är ett typiskt ?vuxenarbete?? Med det sagt att det aldrig kommer något roligt och att man alltid ska vara seriös, samt att man ständigt arbetar utan att kunna få kommunicera med sina kollegor?  3.Hur var utbildningen? Lätt / svår? Mycket och avancerad matte?  4. Kom gärna med era starka åsikter, positiva som negativa, måste kunna skapa en klar uppfattning för både yrket och utbildningen.  Avslutningsfrågor  1.Från det jag tidigare har nämnt kan ni komma på ett annat yrke som skulle passa mig?  2.Jag har hört att om man kommer in på sitt förstahandsval så stryks man från de resterande utbildningarna man har sökt. Jag undrar därmed om man kan vara lite taktisk och söka till läkare i sitt förstahandsval, för att på så vis vara säker att man blir struken från den, så att om jag behöver extra tid att fundera över vilken utbildning jag ska välja av lärare / personalvetare har jag sommaren över att lista ut det. (Jag antar att om man inte blir antagen på sitt förstahandsval, har man förutsättningen att kunna välja mellan de andra utbildningarna man har blivit antagen till?  Behöver verkligen eran hjälp, så blir väldigt tacksam om det är så att ni enbart kan svara på en av frågorna.


   

   

 • Svar på tråden Personalvetare eller lärare F-3 / 4-6 / 7-9 AKUT
 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 17:44
  #11
  Anonym (Tove) skrev 2023-03-31 17:34:38 följande:
  Det låter inte optimalt att det ska ta tio år för dig med behörighet att nå 36000kr i månadslön? Det är förstås väldigt beroende på ort och vilka arbetsmöjligheter som finns men jag verkar inom storstadsregion och här går inga nyexade in lägre än 38-40k, ingen. Jag har en anhörig som är ny inom F-3 och som gick in på 35500kr. Småstad ca 30 min ifrån storstad. 
  Medelstor stad, friskola. Med en löneökning på 500 er år i snitt så ja, då kommer det att ta mig tio år att nå den lönen. Så nej, inte optimalt på långa vägar. Kommunen betalar så klart ännu lägre.
 • Fri 31 Mar 18:10
  #12
  Anonym (Lärare) skrev 2023-03-31 16:42:27 följande:
  Mentalt påfrestande. Konstant stress på kort och lång sikt. Ofta tighta scheman, särskilt om man jobbar heltid, inte alltid man hinner hitta de där andningspauserna under dagen, långt från säkert att man har någon planeringstid att tala om. Dessutom ska du delta i obligatoriska möten som nästan aldrig ger något. Beroende på ämne så finns stor risk att det inte finns någon lärobok så du måste skapa allt material eller åtminstone ta över material från någon kollega och sedan fundera på hur du själv kan använda det, sånt tar mycket tid. Dessutom ska du lägga upp till tio timmar i veckan på att arbeta på din "fritid" (heltid kan vara 35 timmar på plats plus tio timmar förtroendetid). Veckor när man har toppar blir det betydligt mer än tio timmar. Sedan eleverna då, ett par hundra unga ivriga personer som kan vara allt från rent för jävliga till helt underbara, eller en mix i en klass. Många skolor har fortfarande mentorskap inbakat i tjänsten så du ska hålla på med sånt, ha koll på elevernas individuella situationer, ha kontakt med jobbiga föräldrar (de bra hör nästan aldrig av sig), vara lite av en extraförälder.

  Jag har semestertjänst och jobbar som en vanlig arbetare nästan, dvs jag har några timmar förtroendetid per vecka som ger någon enstaka dag ledigt på småloven och jul men helt vanlig semester sommartid, max 25 dagar. Jag har jobbat i 11 år som lärare, just nu på gymnasiet. Om ca tio år till kommer jag att ha 36 000 kr i lön, om jag inte byter plats och lyckas få någon tusenlapp upp pga det. Har aldrig hört såna fantasisummor för F-3! Jag byggde ihop min examen och det tog nästan sju årDet här går emot allt jag har läst om läraryrket. Jag har hört att de ?plus tio timmar förtroendetid? kan man utnyttja till möterna som förekommer och för sin planering av undervisning. Sedan har jag läst att ALLA lärare med legitimation har rätt till ferietjänst, eller rättare sagt så får de ferietjänsten per automatik. 

  Sen undrar jag vad du menar med ?tight schema där man inte hinner ta andningspaus under dagen?? Är det alltså saker som behöver göras under de 5 minuterna när den ena klassen lämnar och en annan klass börjar?   Utöver det så planerar min vän som är lärare F-3 med övriga lärare upplägget tillsammans, samt att det finns en läroplan som de måste följa. Dessutom fick han som nyexaminerad en lön på 34.000.   Min sista fråga till dig är om din skola faktiskt följer alla ?regler?? Du SKA ha ferietjänst och BÖR ha betydligt högre lön. 


   
 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 18:47
  #13
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 18:10:58 följande:

  Sen undrar jag vad du menar med ?tight schema där man inte hinner ta andningspaus under dagen?? Är det alltså saker som behöver göras under de 5 minuterna när den ena klassen lämnar och en annan klass börjar? 


  Utöver det så planerar min vän som är lärare F-3 med övriga lärare upplägget tillsammans, samt att det finns en läroplan som de måste följa. Dessutom fick han som nyexaminerad en lön på 34.000. 


  Min sista fråga till dig är om din skola faktiskt följer alla ?regler?? Du SKA ha ferietjänst och BÖR ha betydligt högre lön. 


   
  Förtroendetiden förväntas du utnyttja, om du inte gör det får du skylla dig själv om du inte hinner. Mötestid ingår i den arbetsplatsförlagda tiden och förtroendetid får du förlägga var du vill. Inte alla tjänster som lärare innebär ferietjänst, det brukar man ha inom kommunen men många friskolor har semestertjänst. Det är ingen rätt man har utan beror på vilket avtal skolan går under.

  Det är inte klassen som flyttar sig utan jag som lärare. På min förra tjänst (kommunal skola) innebar det att jag på 10-15 minuter skulle se till att klassrummet är tömt och ordnat (sudda tavlan t ex), ta mig till arbetslagsrummet för att byta material och sedan gå vidare till nästa sal för att släppa in eleverna och självklart fanns inte alla helt nära heller. På min nuvarande har vi lite närmare i lokalerna, bärbara datorer och mer luft i schemat så det är något bättre på många sätt.

  Självklart följer min skola avtalen! Vi går under Almega för övrigt och som jag sa är detta en semestertjänst, helt enligt reglerna. Det finns ingen som helst minilön för lärare och som jag skrev förut får jag ändå högre lön nu än när jag jobbade kommunalt, jag höjde lönen nästan ett par tusen på det bytet om jag minns rätt. Ursäkta, men det låter lite lustigt att du tror att man kan kräva ferietjänst och högre lön.
 • Fri 31 Mar 19:13
  #14
  Anonym (Lärare) skrev 2023-03-31 18:47:08 följande:
  Förtroendetiden förväntas du utnyttja, om du inte gör det får du skylla dig själv om du inte hinner. Mötestid ingår i den arbetsplatsförlagda tiden och förtroendetid får du förlägga var du vill. Inte alla tjänster som lärare innebär ferietjänst, det brukar man ha inom kommunen men många friskolor har semestertjänst. Det är ingen rätt man har utan beror på vilket avtal skolan går under.

  Det är inte klassen som flyttar sig utan jag som lärare. På min förra tjänst (kommunal skola) innebar det att jag på 10-15 minuter skulle se till att klassrummet är tömt och ordnat (sudda tavlan t ex), ta mig till arbetslagsrummet för att byta material och sedan gå vidare till nästa sal för att släppa in eleverna och självklart fanns inte alla helt nära heller. På min nuvarande har vi lite närmare i lokalerna, bärbara datorer och mer luft i schemat så det är något bättre på många sätt.

  Självklart följer min skola avtalen! Vi går under Almega för övrigt och som jag sa är detta en semestertjänst, helt enligt reglerna. Det finns ingen som helst minilön för lärare och som jag skrev förut får jag ändå högre lön nu än när jag jobbade kommunalt, jag höjde lönen nästan ett par tusen på det bytet om jag minns rätt. Ursäkta, men det låter lite lustigt att du tror att man kan kräva ferietjänst och högre lön.

  Alltså jag menade verkligen inte att detta skulle bli något påhopp, för som sagt jag har egentligen ingen kunskap om detta. Jag baserar typ allt jag skriver här på det jag har fått höra av människor och läst på internet. 


  Har kollat massa statistik där jag har funnit att den minsta medellönen bland alla läraryrkena är förskolelärare, vilket låg på 31.000. Alla andra lärare tjänar mer än så (vad jag har läst iallafall) 

  Min vän som fick 34.000 som nyexaminerad skulle egentligen inte först få den lönen, tror han blev erbjuden 29.000. Men han argumenterade för sin sak, tog fram statistik och genom nån typ av trovärdig källa som sa att han ska ha mer lön, så lyckades han få igenom 34.000. 


  Den negativa ton jag har är riktad mot dessa skit avtal. Hur går det ens ihop att alla lärare som har samma utbildning ändå inte har samma rätt till ferietjänst? Blir fan förbannad.

 • Anonym (Lotti­e)
  Fri 31 Mar 19:19
  #15

  Bli inte lågstadie- eller mellanstadielärare om du hatar matte så mycket, för där ska du ju undervisa barnen i det och verkligen lägga goda grunder. Kanske att 4-6 har tjänster där du inte undervisar matte men du kan säkert åka på att vicka och så. 

  Religion är inte det lättaste ämnet att få jobb i nej. Hade valt något annat. 

  Läraryrket är stressigt, påfrestande men också kreativt och roligt. Du kommer få ta mycket skit och det är viktigt att man kan släppa saker och inte ältar. Man är alltid otillräcklig, läs inte till lärare om du har perfektionistiska drag. 

  Skolan är rejält misshandlad från politiskt håll tyvärr, skulle kanske inte rekommendera läraryrket därför. Men roligt är det.

 • Anonym (Lärar­e)
  Fri 31 Mar 21:21
  #16
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 19:13:20 följande:

  Alltså jag menade verkligen inte att detta skulle bli något påhopp, för som sagt jag har egentligen ingen kunskap om detta. Jag baserar typ allt jag skriver här på det jag har fått höra av människor och läst på internet. 


  Har kollat massa statistik där jag har funnit att den minsta medellönen bland alla läraryrkena är förskolelärare, vilket låg på 31.000. Alla andra lärare tjänar mer än så (vad jag har läst iallafall) 

  Min vän som fick 34.000 som nyexaminerad skulle egentligen inte först få den lönen, tror han blev erbjuden 29.000. Men han argumenterade för sin sak, tog fram statistik och genom nån typ av trovärdig källa som sa att han ska ha mer lön, så lyckades han få igenom 34.000. 


  Den negativa ton jag har är riktad mot dessa skit avtal. Hur går det ens ihop att alla lärare som har samma utbildning ändå inte har samma rätt till ferietjänst? Blir fan förbannad.


  Ingen fara, jag tog det inte så, men det är ofta lätt att tro en massa om skolans värld när man befinner sig utanför den.

  Statistik kan man tyvärr inte titta på eftersom det är ett nationellt snitt och det kan skilja oerhört mycket mellan kommuner, och även skolorna inom kommunen, och beroende på vilka ämnen man har. Det är flera faktorer som spelar in. Det känns som att enda sättet för mig att få högre lön är att söka nytt jobb, kräva en märkbart högre lön och hoppas på att min nuvarande AG är villig att matcha det erbjudandet. Om de inte gör det går jag tyvärr miste om en trevlig arbetsplats. Ett alternativ är förstås att försöka få fram siffror för vad mina kollegor tjänar, men det känns inte som en trolig väg eftersom det ändå är individuell lönesättning osv.

  Ja, nog är det skitavtal alltid. Jag undrar när facket ska sätta ner foten om lönerna och undervisningstiden. Ferietjänst är tungt på sitt sätt eftersom det innebär fler timmar per vecka så det är inte helt lätt att veta vilket som är bäst, men nog skulle jag behöva återhämtning på småloven, helt klart.
 • Anonym (Tove)
  Sat 1 Apr 00:14
  #17
  Anonym (Lärare) skrev 2023-03-31 17:44:32 följande:
  Medelstor stad, friskola. Med en löneökning på 500 er år i snitt så ja, då kommer det att ta mig tio år att nå den lönen. Så nej, inte optimalt på långa vägar. Kommunen betalar så klart ännu lägre.
  Ok, då har vi olika erfarenheter. Vi har 7 kommunala grundskolor i den kommun där jag är verksam och en kommunal gymnasieskola. Alla dessa har ferietjänst för lärare och ingenstans tjänar en behörig 31000kr som jag uppfattar att du gör om det ska ta dig 10 x 500 att nå 36000kr. 
  Lönerna är offentliga så det kan ju både kollegor och andra begära ut för varandra och för andra skolor. Friskolorna ligger generellt lägre och har oftare semestertjänst. Förort till Stockholm.
 • Anonym (Lärar­e)
  Sat 1 Apr 07:52
  #18
  Anonym (Tove) skrev 2023-04-01 00:14:44 följande:
  Ok, då har vi olika erfarenheter. Vi har 7 kommunala grundskolor i den kommun där jag är verksam och en kommunal gymnasieskola. Alla dessa har ferietjänst för lärare och ingenstans tjänar en behörig 31000kr som jag uppfattar att du gör om det ska ta dig 10 x 500 att nå 36000kr. 
  Lönerna är offentliga så det kan ju både kollegor och andra begära ut för varandra och för andra skolor. Friskolorna ligger generellt lägre och har oftare semestertjänst. Förort till Stockholm.
  Precis, strax över 31k har jag i lön nu. Som nyexad (iofs i en annan stad) så hade jag strax över 23k i ingångslön.

  Japp, där kom det. Förort till Stockholm. Lönerna är helt annorlunda i de trakterna men i resten av landet varierar det kraftigt. Jag är tyvärr fast i en av de sämst betalande kommunerna i hela landet dessutom, säg botten-tio ungefär. Ändå mindre än två timmar till Sthlm härifrån. Skulle jag vilja/orka/kunna pendla en timme bort (två totalt per dag) skulle jag kunna få ytterligare några tusen upp men det funkar inte för mig. Jag är tveksam på om lönerna hos friskolor verkligen är offentliga iom att det är ett företag i grund och botten? Jag kan iaf höra med lönekontoret och se vad de säger, men då har vi fortfarande det problemet att lönesättningen är individuell utifrån ålder/erfarenhet inom yrket, vilken typ av ämnen man har och sedan har vi 20+ fler lönekriterier som man behöver pricka in över medelnivå för att höja lönen ytterligare.
 • Anonym (E)
  Sat 1 Apr 10:17
  #19
  Lisaandersson12 skrev 2023-03-31 19:13:20 följande:

  Den negativa ton jag har är riktad mot dessa skit avtal. Hur går det ens ihop att alla lärare som har samma utbildning ändå inte har samma rätt till ferietjänst? Blir fan förbannad.


  Det finns inget avtalsbrott i att lärare har semestertjänst. Den stora orättvisan är istället när en praktisk estetisk lärare åtnjuter samma avtal i form av samma uv-tid och ferietjänst som en sv+en-lärare. Är det rättvist, knappast. Nej, bättre med semestertjänster eller 40+5 så både glidare och överbelastade synliggörs.

  Lärare med ferietjänst gnäller ohyggligt när de får jobba mer än sin arbetsplatsförlagda tid (brukar vara 35) men knappt en jäkel vill ha semestertjänst, det säger allt. 
 • Anonym (Tove)
  Sat 1 Apr 14:02
  #20
  Anonym (Lärare) skrev 2023-04-01 07:52:11 följande:
  Precis, strax över 31k har jag i lön nu. Som nyexad (iofs i en annan stad) så hade jag strax över 23k i ingångslön.

  Japp, där kom det. Förort till Stockholm. Lönerna är helt annorlunda i de trakterna men i resten av landet varierar det kraftigt. Jag är tyvärr fast i en av de sämst betalande kommunerna i hela landet dessutom, säg botten-tio ungefär. Ändå mindre än två timmar till Sthlm härifrån. Skulle jag vilja/orka/kunna pendla en timme bort (två totalt per dag) skulle jag kunna få ytterligare några tusen upp men det funkar inte för mig. Jag är tveksam på om lönerna hos friskolor verkligen är offentliga iom att det är ett företag i grund och botten? Jag kan iaf höra med lönekontoret och se vad de säger, men då har vi fortfarande det problemet att lönesättningen är individuell utifrån ålder/erfarenhet inom yrket, vilken typ av ämnen man har och sedan har vi 20+ fler lönekriterier som man behöver pricka in över medelnivå för att höja lönen ytterligare.
  Friskolornas löner är inte offentliga, där missförstod du.
  Men så här, jag har en nära anhörig som verkligen inte bor i storstad men som med stöd av facket hade just sin behörighet som argument. Och fick 35 som nyexad. Ferietjänst och kommun. Helt ärligt så tror jag inte att vi har en enda behörig lärare i vårt lönesystem som ligger på 31'. Det finns några ur det äldre gardet som kanske har 32-33 på heltid och som verkligen hade behövt röra på sig för en vettig utveckling (sorgligt men sant). Men förstelärare och erfarna lärare börjar nosa upp runt 47-50k nu.
Svar på tråden Personalvetare eller lärare F-3 / 4-6 / 7-9 AKUT