• EJT

  Våga prova progesteron? (Kort lutealfas)

  Är det någon här inne som har erfarenhet av att förlänga lutealfasen genom att ta progesteron? Har förstått att man tar dem vaginalt? 
   
  Berätta gärna! 
   
  Vi försöker få vårt andra barn och min menscykel ser annorlunda ut idag än när jag fick dottern. Jag hade hoppats att få hjälp från privat gynekolog idag då jag numera har kort lutealfas, 8 dagar (förut låg den på 12 dagar). Jag har en lång cykel men där follikelfasen drar ut länge på tiden och ägglossning blir omkring dag 25-27. Jag har även lite andra tecken på en kanske "ohälsosam" menscykel, typ spottings länge efter mens och ibland mellanblödningar i follikelfasen... Periodvis också oregelbunden mens och kan ha cykler utan ägglossning. 
   
  Den privata gynekologen förbisåg dock helt menstrautionssymtomen och kollade endast på mina äggstockar och blodprovsvärden. Hon noterade något låg äggreserv för åldern, men att äggstockar såg fina ut och att ägg redan började mogna trots att jag endast är dag 6 i cykeln. Hon rekommenderade IVF om vi ej fått barn naturligt innan årsskiftet. 
   
  Jag hade dock hoppats på att få mer hjälp med att främja ägglossning/förlänga lutealfasen, kanske genom naturligt progesteron? Hon nämnde inget alls om detta alternativ utan menade att min ägglossning sannolikt inte är när jag tror att den är, hon sa att man inte kan ha kort lutealfas när man har lång cykel som jag har...
   
  Samtidigt har jag ALLA tecken på att ägglossning 8 dagar innan mens (positivt äl-test, fertilt sekret, tydlig temphöjning, jättemycket ägglossningssmärtor). Jag vet inte vad jag ska tro, men jag kan inte tänka mig att min ägglossning sker 14 dagar innan som hon verkar tro... 
   
  Vi är inte främmande för IVF men det är dyrt och vi önskar såklart prova allt innan det. 
Svar på tråden Våga prova progesteron? (Kort lutealfas)