Inlägg från: Anonym (allergiker deluxe) |Visa alla inlägg
  • Anonym (allergiker deluxe)

    Kan jag vara glutenintolerant?

    Det är helt oskadligt att inte äta vetegluten, så då testar man.

    Du har tillgång till din kropp dagligen, det har inte läkaren.
    Du kan föra kostdagbok och notera hur du mår, det kan inte läkaren.

    Antingen hittar man lösningen själv eller får man oftast lida i åratal innan vården drar ut huvet ur bakdelen. Och då kan din tarm redan ha blivit så skadad att du fått fler problem.

  • Anonym (allergiker deluxe)
    Anonym (Glutenintolerant?) skrev 2024-08-01 23:41:46 följande:

    Svar till Potatis:
    Några dagar? Som jag har förstått det tar det månader efter det att man börjat utesluta gluten innan man märker en tydlig förbättring, om man nu är glutenintolerant?


    1. Det finns massor av olika symptom man kan få av vete.

    2. Glutenintolerans är en sak. Veteallergi är en helt annan sak och ett annat test, då har man antikroppar mot ingående delar i vetet som syns i blodet oavsett om man äter eller inte äter gluten. Man kan dessutom ha båda diagnoserna samtidigt.

    3. Glutenintolerans skadar tarmen och för att bekräfta diagnos kävs biopsi, därför tjatar läkarna om att fortsätta äta gluten så att det finns något för dem att se.
    Men varken de som är svårt glutenintoleranta eller de som är veteallergiker och bli riktigt riktigt sjuka kan fortsätta äta gluten, då hade jag i så fall fått vara sjukskriven i 9 månader tills remissen till allergi gick igenom. Låter det vettigt?

    Ibland får man gå på symptom och förklara vad man haft och att det gick över när man slutade slå på sin kropp med gluten.

    4. Sånt som klåda, eksem, hjärndimma, trötthet och inflammationskänslor pga vete kan släppa på några dagar till ett par veckor, medan en skadad tarm tar allt från flera veckor till flera månader på sig att läka.
  • Anonym (allergiker deluxe)

    Om det lugnar ner sig när du inte äter, läs mer och fundera över om det kan ha något att göra med

    - histaminintolerans 
    - känslighet mot konserveringsämnen, t.ex.  E211 och E202
    - oxalatkänslighet
    - salicylsyrakänslighet
    - känslighet mot sulfiter

    Enda sättet är egentligen att först utesluta alla tillsatser ur maten, och sen börja spåra i om det är dessa som är problemet eller om det är naturliga ämnen som just du inte tål lika bra som andra.

  • Anonym (allergiker deluxe)
    Anonym (J) skrev 2024-08-05 08:08:46 följande:

    Gör ett test hos läkare. Det går snabbt. 


    Om testet är negativt så prova att utesluta gluten en tid. Om du blir bättre - kontakta läkare igen. Det kan vara något annat fel på din tarm (och som förvärras av gluten) som bör behandlas medicinskt. 


    Man ska inte utesluta gluten och sen vara nöjd om det blir bättre. Magar tål generellt gluten. Mår man dåligt av det kan det vara något fel som bör behandlas av läkare. Jag har hört läkare varna för hemmatest av den sorten som rekommenderas här i tråden just eftersom det kan resultera i att behandlingsbara sjukdomar missas. 


    Fast ofta är det tvärtom- finns flera som har trott att de inte tål laktos/mjölkfett, men det är för att tarmen är skadad pga gluten.

    När min mamma äääntligen tog bort gluten kunde hon äta grädde och smör igen och även dricka kaffe, vilket varit omöjligt de föregående 30 åren.
Svar på tråden Kan jag vara glutenintolerant?