Produktivitet inom vården kan beräknas på flera sätt, beroende på vilken aspekt du vill mäta. Här är några vanliga metoder:
Antal utförda tjänster per tidsenhet:
Detta är den enklaste metoden. Du räknar helt enkelt antalet utförda tjänster (till exempel antal patientbesök, operationer eller behandlingar) under en viss tidsperiod (till exempel en dag, en vecka eller en månad). Dela sedan detta antal med den totala arbetstiden för personalen som utför tjänsterna.
Produktivitet per anställd:
Här jämför du antalet utförda tjänster med antalet anställda. Det ger en uppfattning om hur effektivt personalen arbetar.
Formel:
Produktivitet per anställd=Antal anställda/Antal utförda tjänster?
Produktivitet per resurs (till exempel sängplatser):
Om du vill mäta produktiviteten för en specifik resurs, som sängplatser på ett sjukhus, kan du använda följande formel:
Formel:
Produktivitet per sängplats=Antal sängplatser/Antal patienter behandlade?
Kostnadseffektivitet:
Här jämför du kostnaden för att utföra en viss tjänst med resultatet av tjänsten. Detta ger en indikation på hur väl resurserna utnyttjas.
Formel:
Kostnadseffektivitet=Kostnad för tjänsten/Resultat (till exempel patienternas hälsa)?
Kom ihåg att produktivitet inom vården inte bara handlar om kvantitet utan också om kvalitet och patientresultat. Därför är det viktigt att använda flera olika mätvärden för en mer heltäckande bild.
Under de senaste 25-30 åren har Regionerna tagit hjälp av allehanda organisationskonsulter för att höja produktiviteten och minska kostnaderna. Hur har detta gått ? Vad har detta kostat ?