Inlägg från: Anonym (Kristider) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kristider)

    Mer pengar till vården löser inte krisen

    Anonym (Tyvärr) skrev 2024-08-02 21:16:05 följande:
    Privat vård baseras på försäkringar vilket begränsar antalet vårdtagare. Privat vård är inte öppen för alla och ska inte serva alla. Då är det inte så svårt att vara effektiv. Privat vård erbjuder heller inte all typ av vård. De skriver remisser till den ofentliga vården där deras patienter går före andra i kön.

     


    Vi har fritt vårdval

  • Anonym (Kristider)
    Valackare86 skrev 2024-08-02 23:03:45 följande:

    Det hela förhåller sig ytterst enkelt. Mer skatt, mer resurser till Länets sjukvård. Expansion av faciliteter, ökad sysselsättning samt medicinsk utrustning. Följaktligen en ökad effektivitetsgrad och patientupplevelse / framgångsrik medicinsk behandling. Det är ingen nanoteknik. Det är grönt ljus och gasa. Hur ska vi kunna hjälpa en enda sjuk stackare med gallsten när det inte finns pengar att bemanna ordentligt ? Va ? 


    Sverige har inte ett lågt skattetryck.  vi höja skatten samtidigt som räntorna är höga och när maten är dyr? 


    Visa gärna din ekvation.

  • Anonym (Kristider)
    Anonym (Brutus) skrev 2024-08-03 00:55:41 följande:
    Ta bort vården från skatten och gör staten till en paraplyorganisation. De som vill ha vård får då betala priset den faktiskt kostar.

    Vård utan pengar är en omöjlighet. Oavsett hur ekvationen ser ut, oavsett hur mycket mat kostar.
    Nja, jag kan möta dig en liten bit, det kan bli mer kostsamt att ha en  befolkning som inte har råd med vård, vi behöver friska individer som kan arbeta.

    vården brukar ha pengar, det är ett litet glapp nu.
  • Anonym (Kristider)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-08-03 09:05:12 följande:
    Detta lyfte den finska sjuksköterskan, att sjuksköterskor hade det så mycket bättre i Sverige, för i Finland är det mycket mer hierarkiskt och läkaren har en så mycket högre position gentemot sköterskorna där. Samarbete och arbetsmiljö är mycket bättre i Sverige sa hon. 
    Vi har hierarkier här också men vi är tysta och det sker i det fördolda.
  • Anonym (Kristider)
    Anonym (.) skrev 2024-08-03 09:48:43 följande:
    Ja, det är nog en illa spridd myt att vi skulle ha "platta" organisationer i Sverige.
    Vi har hierarkier, både öppen och dold sådan.
    Hierarkier behöver inte heller alltid vara dåligt, det beror på hur det hanteras. 

    Den som har längst utbildning, och därmed högst position (Som en specialistläkare) lär väl ha mest "makt", oavsett. Det viktiga är ju hur den makten hanteras.
    Mer öppenhet och läkare/sjuksköterskor som vågar ta emot kritik är viktigt! Våga tänka nytt och erkänna att de kan ha fel.

    Jodå, hierarkier går  inte att undgå.

    Den är farlig när personal inte vågar göra avvikelser  eller ifrågasätta beslut. 


    Det var inte så länge sedan som en kirurg i Sverige  en  opererade under alkoholpåverkan. verkshamheschefen var nära vän med kirurgen och försökte tysta händelsen. personalen har inte vågat larmat pga hierarkin. kirurgen har blivit avstäng men har nu kommit tillbaka?
    Snacka om en tryckt stämning. lite jobbig arbetsmiljö 😅

    Det är såna här som är farliga, och sen funkar inte att en chef ska umgås med sina anställa privat. 


    Förstår att anställda inte har någon tillit till sin chef.
    Patienter också för den delen, avvikelser tas nog inte på allvar.

  • Anonym (Kristider)
    Anonym (Tyvärr) skrev 2024-08-03 10:31:58 följande:

    Vi får inte glömma att det i stort sett är samma problem runt om i en "rika" världen. Vården tar större och större del av den gemensamma kakan. 

    Desto fler sjukdomar och symtom vi kan ta oss an desto dyrare blir det. Om vi inte lyckas begränsa oss utan bara rusar blint framåt mot målet att allt som kan behandlas, ska behandlas så kommer vården tillslut att äta upp det mesta av våra resurser.

    Vi måste ta den diskussionen förr eller senare.


    Fast hur ska vi resonera då? en sjukare befolkning som inte kan bidra? eller en friskare befolkning som kan bidra trotts sjukdomar?

    Som frisk är det lätt för oss att vara kaxiga, men när du väl är skör och sårbar måste människor kunna få hjälp.
    Hjälpen får hjärna kosta men det måste finnas resurser.
  • Anonym (Kristider)
    Anonym (Job) skrev 2024-08-03 14:40:51 följande:
    Alltså vi har högre skattetryck på löner än på kapital av olika slag. Det har skett en successiv utveckling åt det hållet under många år. Så på kapitalsidan skulle det finnas utrymme för skattehöjningar..

    Detsamma gäller ROT- och RUT-avdragen på skatten. De har ju till och med statliga utredningar tyckt att de inte bidrar till samhällsnytta, i förhållande till vad de kostar.

    Före Sverige hade infört fritt vårdval (att privata aktörer kunde få offentliga vårdavtal), så låg våra sjukvårdskostnader på drygt 8 % medan USA's låg på över 15 %. Då hade ändå inte alla boende i USA tillgång till sjukvård. Att det var så beror bl.a. på att privata företag gärna gör åtgärder som de tjänar på.
    För ett svenskt exempel se Mindler.

    En hel del skattepengar försvinner i aktieutdelning till privata vårdföretag idag, istället för till vård. 
    Det fanns ett stort intresse från vissa att privatisera, gissa varför. Samtidigt tar det i medeltal längre tid att få kontakt med privata vårdcentraler än regionens egna. (Men det kan ta viss tid att gå kontakt med alla vårdcentraler förstås!).

    Sen har vi byråkratin som växer för mycket i alla stora organisationer, här finns precis samma problem i både offentliga och privata organisationer.

    Problemen är komplexa, men politikerna försöker förenkla allt efter sin agenda.

    Ps. Vi har dessutom fått alltmer kostsamma tekniska 
    medicinska apparater och provtagningar.

     

    Äpple eller päron?


    - privata vårdaktörernas  vinster går till aktieutdelning i stället för vård.

    Eller:


    - karolinska institutet vill bygga ut sjukhuset och skriver på avtal som belastar svenska skattebetalare.

    Karolinska får gärna bygga sjukhus , men se också till att ha mer respekt för våra skattemedel. Det är faktiskt skatteslöseri som skulle kunna gå till vård.

    Vem är värst? 
    Vinster vill alla aktörer ha, en del vinster går till besparingar och investeringar så det är inget fel med det.
    Men jag ställer lite högre krav på att offentligvården ska ha större respekt för våra skattemedel.Privata vårdaktörer har mer att förlora  om denne inte bedriver kvalitativ vård medans offentligvården alltid backas upp med tillskott utan ansvar. 

    Att utkräva offentliga handlingar från offentligvården spelar ingen roll. Vården fortsätter att skriva på avtal som urholkar skattesystem. Regeringen har sett att detta är ett stort problem och försöker komma till bukt med eländet. Det kommer ta tid men det måste få ta tid för att inte förvärra situationen.

    Jag betalar gärna skatt, men jag blir lack när kommuner och regioner gör idiotiska investeringar som kostar mer än vad det smakar. Ingen lär sig något och beslutsfattarna får sitta kvar på sina tjänster som bokstavligt talat försämrar vår välfärd.


    Självklart måste skatten höjas när vi tillåter offentliga sektorn skriva på avtal som urholkar vår välfärd. Jag vill inte höja skatten när offentliga verksamheter missbrukar våra skattepengar. 


    Det kan inte finnas någon vettig människa som anser att vi ska höja skatten när det är offentliga sektorn som urholkar sig själva?

    Den som anser att skatten ska höjas är inte medveten  om hur systemet ser ut. Men den som föredrar skattehöjningar ska begära offentliga handlingar från sin hemort för att förstå hur pengarna används!

  • Anonym (Kristider)
    Anonym (Job) skrev 2024-08-03 15:44:42 följande:

    Har arbetat länge inom skolan med viss insyn i ekonomin och sett hur barn och anställda mals ner av dålig organisation OCH av för lite pengar. Det ena utesluter inte det andra.


    Det är sant, det ena måste inte utesluta det andra. Men tyvärr uteslöt du det andra;)

    Vad bra att du har insyn i ekonomin. Men har du öppnat dina vyer fört att se efter vad det beror på? Varför får eran skola så lite pengar?

    Hur har din kommun planerat och prioriterat? Hade din kommun kunnat göra något annorlunda för att det skulle kunna finnas mer pengar till skolan exempelvis?

    Det är faktiskt viktigt att förstå vad vi begär, vi har demokrati men behandlar inte demokratin med respekt.  Vi bara begär, men gör inget för att förvalta demokratin. Den är minst lika viktig för att en demokrati ska fungera. Det är därför vården inte fungerar, vi har inte förvaltar demokratin! 


     

  • Anonym (Kristider)
    Anonym (Dr A) skrev 2024-08-06 15:36:27 följande:

    Vårdkrisen, ur patientens synvinkel, består i huvudsak av två saker:

    - hyrläkare som byts mellan besöken
    - vårdköer

    Ingetdera löser man med "mer resurser" 

    Hyrläkare är en konsekvens av usel organisation och styrning (som vi ser i tråden) samt av att vissa orter helt enkelt inte är attraktiva att bo på. Det hänger inte på lönen om ingen läkare vill flytta sin familj till Västerbottens inland för att själva ta en fast tjänst på Hälsocentralen i Junsele.

    Vårdköerna kan du beta av genom att använda befintliga resurser bättre. Region Värmland bygger ett nytt sjukhus i Karlstad och har beslutat om att köpa in konst till sjukhuset för 14 miljoner. Det motsvarar ganska prick kostnaden för 1000 starr-operationer. Köp in konst till sjukhuset för halva den summan och man skulle kunna göra 500 starr-operationer istället, bara i Region Värmland.


    Det är patientens synvinkel då patienterna blir inmatade att det är så. Men politikerna är inte intresserade av att ta del av din synvinkel och vårdkrisen är därmed ett faktum.

    Vi måste få en garant att regionerna förvaltar skatteintäkter utifrån patientens bästa. När Region Värmland prioriterar konst för 14 miljoner istället för hälsan är för mig felprioritering. Regionerna gör för det mesta felprioriteringar men vill inte ta sitt ansvar när skattkistan är tom.

    Många bäckar små leder till en stor . Nu befinner vi oss i en å för Regionernas felprioriteringar. 

    Använd befintliga resurser bättre så får vi ett system som håller skulle ha varit ett ledord för alla politiker.
  • Anonym (Kristider)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-08-03 09:56:16 följande:

    Jag tror att. Läkarna har för lite makt i vården, Fler läkare borde vara chefer. På den vårdcentral jag går som ägs av läkare och där de är chefer fungerar allt bra. Det är läkarna som har den största medicinska kompetensen.


    Du är inne på rätt spår.

    En politiker ska inte flyga ett flygplan, det ska piloter göra. Det är alldeles för många beslutsfattare, HR- personal  och mellanchefer som saknar medicinsk kompetens. 

    Vi måste få ett slut på det. Legitimerade vårdpersonal vet vilka prioriteringar som är det bästa för patientens hälsa. Sjuksköterskor och läkare behöver mandat att kunna påverka.

    Konst kan kulturhuset pyssla med, inte sjukvården.
Svar på tråden Mer pengar till vården löser inte krisen