Inlägg från: Anonym (Mimmi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mimmi)

    Varför lagar ni inte mat från grunden?

    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 15:05:50 följande:
    Varför lagar ni inte mat från grunden?

    Jag förstår ärligt talat inte varför så många människor i dag hellre lever på hel- och halvfabrikat än att faktiskt ta sig tid att laga mat från grunden. Vi pratar hela tiden om hälsa, hållbarhet och kvalitet ? men i praktiken väljer fler och fler det absolut bekvämaste, billigaste och mest processade alternativet.


    Visst, tidsbrist används ofta som ursäkt. Men hur mycket tid sparar man egentligen på att slänga in en färdig pizza i ugnen jämfört med att göra en enkel pastarätt med grönsaker, vitlök och lite olivolja? Det handlar snarare om prioriteringar. Samma personer som säger att de "inte har tid att laga mat" sitter ofta timmar framför tv-serier, scrollar på sociala medier eller spelar mobilspel.


    Sedan har vi argumentet om pris. Många tror att färdigrätter är billigare ? men det är faktiskt ofta tvärtom. En kasse basvaror som ris, linser, potatis, grönsaker, ägg och kyckling räcker mycket längre och kostar mindre än en hög med frysrätter och påsar chips. Hel- och halvfabrikat ger kortvarig mättnad men inget riktigt näringsvärde, vilket i längden leder till både sämre hälsa och ökade sjukvårdskostnader.


    Och smaken? Vi har helt enkelt vant oss vid den artificiella "standardiserade" smaken från tillsatser, aromämnen och överdriven mängd salt. Det är sorgligt att många barn växer upp och tror att köttbullar alltid smakar som de i plastförpackningarna från frysdiskarna, när hemlagade köttbullar är något helt annat. Att koka en buljong själv, rosta egna grönsaker eller baka sitt eget bröd är en helt annan upplevelse ? men många har tappat bort den kulturen.


    Det handlar också om respekt för råvarorna. Förr i tiden tog man vara på hela djuret, man fermenterade, konserverade och lagade med kärlek. Idag slänger vi i oss pulvermos och korv stroganoff på färdig hackad "såsbas". Matkulturen har urholkats och ersatts av industriell massproduktion.


    Jag menar inte att man aldrig får ta en genväg eller köpa något färdigt ibland ? men när vardagen nästan helt bygger på hel- och halvfabrikat är det ett symptom på en djupare problematik: brist på kunskap, intresse och ansvar. Att laga mat från grunden är en grundläggande livskunskap, och när den försvinner skapar vi en generation som inte kan ta hand om sin egen hälsa.


    Så ja, jag tycker faktiskt det är dags att vi börjar ifrågasätta den här bekvämlighetshysterin. Vi behöver återta respekten för råvaror, lära oss uppskatta enkel husmanskost och sluta låtsas att pulvermos är "lika bra". För det är det inte.


    För det första behöver du inte förstå varför andra gör som de gör. Var och en gör sina val.

    Själv lagar jag mat från grunden på helgerna, fredag till söndag. Sedan har jag oftast rester kvar till veckan som kommer. Har jag inte det så funkar t ex fiskpinnar utmärkt, med färdigköpt remouladsås och potatis. Eller kycklingkorv och stekt/airfryad potatis med senap och ketchup.
    Grönsaker köper jag förstås mycket av, oftast efter säsong.

    Om någon annan köper färdig pizza så lägger jag ingen vikt vid det. Pasta äter jag mycket sällan, då kan man lika gärna äta macka. Mjöl som mjöl.

    Smaken då? Ja du, din smak är inte en universiell sanning. Smaken är som baken, det måste du väl ändå veta?
    Känner ett flertal som gillar köpta köttbullar bättre än hemgjorda.
    Själv köper jag kycklingbullar ibland, kycklingfärs ibland. Vad det blir bestämmer jag när det är dags.

    Jobbar man hela dagarna så finns inte alltid orken att ställa sig vid spisen och laga mat från grunden.

    Din respekt för råvarorna är bra för dig, men kanske inte för din granne. 
    Att hålla på och lägga in en massa och fermentera känns inte värt besväret. Köper hellre färdigt i affären. Den lilla mängden jag äter lägger jag inte ner det arbetet och tiden på. Det är inte värt det för mig.

    Man "får" göra som man vill, även om du sitter med armarna i kors och tjurar. Valet är inte ditt. Du får helt enkelt acceptera det.

    Så ja, jag tycker faktiskt att det är dags att vi låter folk göra sina egna val. Vill man vara bekväm så är det lika ok som att man står vid spisen och lagar mat från grunden.
    Du behöver lära dig att respekter att alla inte tänker som du.

    Hälsar en som ändå lagar mat från grunden (i stort sett) varje veckoslut.

    Ps, pulvermos anser jag smaka just... pulvermos. Det är inte i närheten av den man lagar själv. 
    Men, gillar man det så ser jag inget fel i att äta det.
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 23:40:47 följande:

    Du har helt rätt i att alla gör sina val ? men det betyder inte att alla val är lika bra eller att de är fria från konsekvenser. Att avfärda diskussionen med ?du behöver inte förstå? är att blunda för att matvanor faktiskt är en samhällsfråga. När hel- och halvfabrikat blir norm påverkar det folkhälsan, miljön och matkulturen, inte bara individen som äter.


    Att du själv lagar mat från grunden på helgerna visar ju dessutom att du redan ser ett värde i det. Men när du sen beskriver fiskpinnar, kycklingkorv och färdig sås som helt ok lösningar under veckorna så bekräftar du snarare poängen: bekvämligheten tar över i vardagen, trots att det faktiskt går att laga enkla rätter från råvaror på samma tid. Att koka potatis, steka ett ägg eller göra en snabb grönsakssoppa kräver varken mer energi eller tid än att värma fiskpinnar.


    Och smaken är inte bara ?som baken?. Smaken formas av vana. Om man växer upp på köpta köttbullar och pulvermos tycker man förstås det smakar ?rätt? ? men det gör det inte till samma kvalitet, lika lite som billig industrikorv är på samma nivå som hantverkschark. Att människor vänjer sig vid det enklaste betyder inte att det är likvärdigt.


    När du säger att du ?inte orkar? fermentera eller lägga in för att du äter lite av det ? fine, det är ditt val. Men att reducera det till att det bara är ?onödigt besvär? är att avfärda kunskap och matkultur som faktiskt har ett värde långt utanför ditt eget kylskåp.


    Så jo, folk får göra som de vill ? men man får också kritisera konsekvenserna av de valen. Det är inte att ?tjura med armarna i kors?, det är att våga se bortom sin egen tallrik och faktiskt inse att våra vardagsval påverkar mer än bara vår egen mättnad.


    Nej, såklart är alla val inte lika bra. Så är det väl alltid, oavsett ämne för diskussionen.
    Varför tar du det så personligt, vad andra lägger på sin tallrik?
    Vurmar du lika mycket för detta i din vardag?

    Eller jobbar du inom något som har med mat/hälsa att göra? Politiker kanske?
    Förlåt min nyfikenhet, men jag undrar varifrån din "besatthet" över detta kommer ifrån.

    Ja, jag ser ett värde i matlagningen. Absolut. Men jag är inte fanatisk och prioriterar annat i vardagen. Jag har mina skäl, och det är mina beslut. Att skicka några fiskpinnar eller kycklingkorvar i airfryern och starta tar mig 30 sekunder, max. Sedan lagar det sig själv, samma med potatisen. Den kokar/airfryar sig själv medan jag gör annat, eller inte gör något alls. Surfar, vilar efter att ha gått 15- 20 000 steg under dagen är också ett alternativ till att stå vid spisen en trött tisdag efter jobbet.

    Jag vill inte ha stekt mat, därav airfryern. Spar tid, fett och min dyrbara tid.
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (skill) skrev 2025-09-16 13:57:18 följande:
    Ofta kan man ju förtydliga sig om man har en diskussion. Som här på forumet, du har ju nu lärt dig något om halvfabrikat och kan i fortsättningen välja att använda uttrycket korrekt eller som ett slagträ för ditt eget tyckande. 
    Hur kan det vara så svårt att bara erkänna att man har fel?
    "Mamma" är envisare än en åsna, istället för att bara tacka dig för att du upplyste henne om något hon inte visste.

    Hon är ändå dubbelanonym så vad spelar det för roll?
  • Anonym (Mimmi)
    Mrs Green skrev 2025-09-18 20:01:32 följande:
    Jag var barn på 70-talet och är uppfödd på pulvermos och pulversoppa och pulversås :) Tur att jag inte har ärvt mina föräldrars ointresse för att laga mat. 
    Så olika det kan vara under ungefär samma tidsperiod!

    Jag är född 1963 och bodde hemma till 1980. Jag vågar lovar att varken pulvermos, pulversoppa eller pulversås kom över vår tröskel under dessa sjutton år.

    Min mamma var av den gamla stammen, så 30-talist som hon var. All mat lagades från grunden.
    Det slaktades hemma på gården och min far både fiskade och jagade emellanåt. Det odlades allt grönt och alla rotfrukter.

    Jag börjar tro att jag växte upp i paradiset!

    Dock, idag äter jag inte rött kött längre. Jag tror att allt gårdsslaktande med blod och slamsor gjorde mig avmätt... har inte tuggat rött kött nu på över 35 år.

    Tänker på bröd av alla de sorter också. Tror faktiskt aldrig att jag såg ett köpebröd hemma i mitt barndomshem. Varken "matbröd" eller kaffebröd som bullar och kakor. Min mamma bakade allt.

    Sen när min mamma blev gammal orkade hon såklart inte längre och då blev det falukorv och färdiga köttbullar, alltid alltid med kokt potatis. Tror inte det någonsin kom in ett pastapaket i hennes hem. Eller ris för den delen.
    Sista åren åt hon matportioner från ett tillagningskök, sk pensionärsmat. Mat som det klagats så mycket på i sociala medier.
    Mat som var jättebra, vällagad och god. Jag fick någon låda då och då så jag vet.

    Nej, nu sitter jag här med tårar i ögonen och tänker på min mamma som lämnade mig fr evigt för snart två år sedan. Hon fick iaf leva länge och mötte sin frälsare vid över 90 års ålder.

    --------------

    Sorry för utläggningen. Jag fastade i minnena.
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (skill) skrev 2025-09-19 08:44:40 följande:
    Naturligtvis är det olika! Tror du på allvar att just din tillvaro var exakt som alla andras? Att alla levde på en gård? Låter som att din mamma inte heller arbetade utanför hemmet då?

    Jag växte upp på 70-talet, i en stad, föräldrar som båda jobbade utanför hemmet.
    Ingen av dem jagade, ingen av dem fiskade mer än som lite nöje då och då. 

    Både hemma och i skolan serverades halv- och helfabrikat, såväl som mat från grunden. I en blandad kost som liknar den jag äter i dag. 
    Men oj, här var det inte bara en tå som var öm!

    Min mamma jobbade deltid och skötte även administrativa arbetet i man fars företag.  Så nu vet du det.
    Är det något mer du undrar?

    Var sa jag förresten att att min "tillvaro var exakt som alla andras"?
    Jag inledde mitt inlägg med "så olika det kan vara". Missade du det med flit eller?
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (skill) skrev 2025-09-19 09:44:47 följande:
    Jaså, en tå som var öm? 

    Nej, jag undrar inget över din uppväxt faktiskt. 

    Men visst är det skillnad att jobba deltid och heltid, för det är ganska mycket tid som går där som din mamma kunde lägga på att tex laga mat. 
    Minst hela foten.

    Och inte kan du koppla skriven text till fakta heller.

    Inte mycket att ödsla tid på.
    Hej då.
Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?