Inlägg från: Anonym (T) |Visa alla inlägg
  • Anonym (T)

    Varför lagar ni inte mat från grunden?

    Anonym (Asta) skrev 2025-09-15 18:57:26 följande:

    Jag tror att det i dagens läge handlar mycket om brist på tid och ork.
    Allt fler arbetar på platser med lång resväg, många ensamstående med barn, orkar inte ta fajten kring mat med hungriga och trötta barn som vill vill vill ha pannkaka eller köttbullar.
    Ksnske även många vuxna idag också växte själva upp med halv helfabrikat? 
    Kanske inte ens intresserade.
    Jag lagar alltid mat från grunden minst 5-6 ggr veckan.
    Är uppvuxen med hemlagat och att äta efter säsong och ta vara på allt från rester till buljong.
    Maten har alltid varit viktig i vår familj av hälsoskäl och intresse.
    Jag har ärvt de kunskaperna och vet hur maten är vår medicin med alla vitaminer och mineraler.
    Jag är helt ensamstående med barn och är totalt slut efter en arbetsdag och ändå ställer jag mig och lagar maten.
    Vid extrema fall kan även jag köpa halvfabrikat som köttbullar eller kycklingvingar. 


    Men för övrigt lagar jag maten från grunden , något jag verkligen prioriterar före allt annat. 
    För att underlätta vissa extra trötta och sena dagar har jag alltid hemlagat i frysen, vi är tre personer hemma men jag lagar 5-6 portioner av det mesta.
    Ofta lagar jag tre maträtter i veckan som går att kombinera och göra nya rätter av.
    Gör iordning stora sallader som håller dig fräscha i några dagar som är lätt att ta fram.
    Tror att mycket handlar om kunskap och god planering och att få med barnen i det hela.
    Mina barn vill hellre ha god hemlagad mat, äta lite rester under veckan än äta en Dafgårds eller en Findus.

    Tids nog är barnen stora och får med sig och kan göra med sig de kunskaper de har lärt sig hemifrån, kan även själva ta över i köket medan mamma scrollar i mobilen eller kollar på ett nytt avsnitt på Netflix och Love is blinde 😉


    Är pannkakor halvfabrikat?
  • Anonym (T)
    Anonym (Ella) skrev 2025-09-19 08:41:01 följande:
    Pannkakor är inte mat, det är efterrätt.
    Det håller jag med om men det var just referensen till halvfabrikat som jag undrade över. Då är ju hembakade bröd också halvfabrikat och inte lagat från grunden 
  • Anonym (T)

    I helgen har det lagats från sk grunden. I fredag Marey me chicken som tog en del tid då kycklingen ska paneras i mjöl och förstekas innan man gör sås etc. sen i lördags gjorde jag och ena sonen egen pasta med hemmarullade köttbullar med ricotta och färska kryddor som fick koka i en hemmagjord tomatsås. Idag blev det helstekt kyckling i ugn, men ugnsrostade rotfrukter, stekta bruna potatisar och hemmagjort potatismos till dem som ville ha det samt brunsås. Kontentan? Känns som jag diskat hela helgen.. trots ansträngningen har det klagats från höger och vänster om att man nog hade kunnat tänka sig en annan rätt. Så inte konstigt att folk köper hem eller kör på halvfabrikat..,

Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?