• Anonym (Kök)

    Varför lagar ni inte mat från grunden?

    Jag förstår ärligt talat inte varför så många människor i dag hellre lever på hel- och halvfabrikat än att faktiskt ta sig tid att laga mat från grunden. Vi pratar hela tiden om hälsa, hållbarhet och kvalitet ? men i praktiken väljer fler och fler det absolut bekvämaste, billigaste och mest processade alternativet.


    Visst, tidsbrist används ofta som ursäkt. Men hur mycket tid sparar man egentligen på att slänga in en färdig pizza i ugnen jämfört med att göra en enkel pastarätt med grönsaker, vitlök och lite olivolja? Det handlar snarare om prioriteringar. Samma personer som säger att de "inte har tid att laga mat" sitter ofta timmar framför tv-serier, scrollar på sociala medier eller spelar mobilspel.


    Sedan har vi argumentet om pris. Många tror att färdigrätter är billigare ? men det är faktiskt ofta tvärtom. En kasse basvaror som ris, linser, potatis, grönsaker, ägg och kyckling räcker mycket längre och kostar mindre än en hög med frysrätter och påsar chips. Hel- och halvfabrikat ger kortvarig mättnad men inget riktigt näringsvärde, vilket i längden leder till både sämre hälsa och ökade sjukvårdskostnader.


    Och smaken? Vi har helt enkelt vant oss vid den artificiella "standardiserade" smaken från tillsatser, aromämnen och överdriven mängd salt. Det är sorgligt att många barn växer upp och tror att köttbullar alltid smakar som de i plastförpackningarna från frysdiskarna, när hemlagade köttbullar är något helt annat. Att koka en buljong själv, rosta egna grönsaker eller baka sitt eget bröd är en helt annan upplevelse ? men många har tappat bort den kulturen.


    Det handlar också om respekt för råvarorna. Förr i tiden tog man vara på hela djuret, man fermenterade, konserverade och lagade med kärlek. Idag slänger vi i oss pulvermos och korv stroganoff på färdig hackad "såsbas". Matkulturen har urholkats och ersatts av industriell massproduktion.


    Jag menar inte att man aldrig får ta en genväg eller köpa något färdigt ibland ? men när vardagen nästan helt bygger på hel- och halvfabrikat är det ett symptom på en djupare problematik: brist på kunskap, intresse och ansvar. Att laga mat från grunden är en grundläggande livskunskap, och när den försvinner skapar vi en generation som inte kan ta hand om sin egen hälsa.


    Så ja, jag tycker faktiskt det är dags att vi börjar ifrågasätta den här bekvämlighetshysterin. Vi behöver återta respekten för råvaror, lära oss uppskatta enkel husmanskost och sluta låtsas att pulvermos är "lika bra". För det är det inte.

  • Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (skill) skrev 2025-09-16 13:57:18 följande:
    Ofta kan man ju förtydliga sig om man har en diskussion. Som här på forumet, du har ju nu lärt dig något om halvfabrikat och kan i fortsättningen välja att använda uttrycket korrekt eller som ett slagträ för ditt eget tyckande. 
    Nu är det inte jag som använt uttrycket utan förklarar för dig hur ordet brukar användas i dagligt tal. 
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 23:40:47 följande:

    Du har helt rätt i att alla gör sina val ? men det betyder inte att alla val är lika bra eller att de är fria från konsekvenser. Att avfärda diskussionen med ?du behöver inte förstå? är att blunda för att matvanor faktiskt är en samhällsfråga. När hel- och halvfabrikat blir norm påverkar det folkhälsan, miljön och matkulturen, inte bara individen som äter.


    Att du själv lagar mat från grunden på helgerna visar ju dessutom att du redan ser ett värde i det. Men när du sen beskriver fiskpinnar, kycklingkorv och färdig sås som helt ok lösningar under veckorna så bekräftar du snarare poängen: bekvämligheten tar över i vardagen, trots att det faktiskt går att laga enkla rätter från råvaror på samma tid. Att koka potatis, steka ett ägg eller göra en snabb grönsakssoppa kräver varken mer energi eller tid än att värma fiskpinnar.


    Och smaken är inte bara ?som baken?. Smaken formas av vana. Om man växer upp på köpta köttbullar och pulvermos tycker man förstås det smakar ?rätt? ? men det gör det inte till samma kvalitet, lika lite som billig industrikorv är på samma nivå som hantverkschark. Att människor vänjer sig vid det enklaste betyder inte att det är likvärdigt.


    När du säger att du ?inte orkar? fermentera eller lägga in för att du äter lite av det ? fine, det är ditt val. Men att reducera det till att det bara är ?onödigt besvär? är att avfärda kunskap och matkultur som faktiskt har ett värde långt utanför ditt eget kylskåp.


    Så jo, folk får göra som de vill ? men man får också kritisera konsekvenserna av de valen. Det är inte att ?tjura med armarna i kors?, det är att våga se bortom sin egen tallrik och faktiskt inse att våra vardagsval påverkar mer än bara vår egen mättnad.


    Nej, såklart är alla val inte lika bra. Så är det väl alltid, oavsett ämne för diskussionen.
    Varför tar du det så personligt, vad andra lägger på sin tallrik?
    Vurmar du lika mycket för detta i din vardag?

    Eller jobbar du inom något som har med mat/hälsa att göra? Politiker kanske?
    Förlåt min nyfikenhet, men jag undrar varifrån din "besatthet" över detta kommer ifrån.

    Ja, jag ser ett värde i matlagningen. Absolut. Men jag är inte fanatisk och prioriterar annat i vardagen. Jag har mina skäl, och det är mina beslut. Att skicka några fiskpinnar eller kycklingkorvar i airfryern och starta tar mig 30 sekunder, max. Sedan lagar det sig själv, samma med potatisen. Den kokar/airfryar sig själv medan jag gör annat, eller inte gör något alls. Surfar, vilar efter att ha gått 15- 20 000 steg under dagen är också ett alternativ till att stå vid spisen en trött tisdag efter jobbet.

    Jag vill inte ha stekt mat, därav airfryern. Spar tid, fett och min dyrbara tid.
  • Anonym (skill)
    Anonym (Mamma) skrev 2025-09-16 14:24:39 följande:
    Nu är det inte jag som använt uttrycket utan förklarar för dig hur ordet brukar användas i dagligt tal. 
    Och jag förklarar för dig vad det faktiskt betyder. 

    Hur ordet brukar användas får du tala för dig själv, det finns  många som vet och kan använda begreppet helt korrekt.
  • Anonym (Mimmi)
    Anonym (skill) skrev 2025-09-16 13:57:18 följande:
    Ofta kan man ju förtydliga sig om man har en diskussion. Som här på forumet, du har ju nu lärt dig något om halvfabrikat och kan i fortsättningen välja att använda uttrycket korrekt eller som ett slagträ för ditt eget tyckande. 
    Hur kan det vara så svårt att bara erkänna att man har fel?
    "Mamma" är envisare än en åsna, istället för att bara tacka dig för att du upplyste henne om något hon inte visste.

    Hon är ändå dubbelanonym så vad spelar det för roll?
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Mamma) skrev 2025-09-16 14:20:18 följande:
    Fel och fel. Man brukar syfta på ultraprocessad mat i det här sammanhanget. Behöver inte betyda att folk inte vet definitionen av ordet. 

    Om man syftar på ultraprocessad, skulle man kunna säga ultraprocessad. Att kalla tex chips halvfabrikat men inte kalla köttfärs det, skulle ju bli helt fel. 

    Har svårt att tro att folk kan definitionerna men struntar i dem. Hur som helst, svårt att diskutera ämnet om folk använder godtyckliga begrepp. Jag förstår ju inte exakt vad TS menar pga det. 


     

  • Anonym (skill)
    Anonym (Mamma) skrev 2025-09-16 14:20:18 följande:
    Fel och fel. Man brukar syfta på ultraprocessad mat i det här sammanhanget. Behöver inte betyda att folk inte vet definitionen av ordet. 
    Man brukar.... ja, du verkar gilla att uttala dig om hur andra gör.

    Men även om nu många säger fel, menar nåt och säger nåt annat, så skadar det ju inte att upplysa om de korrekta begreppen. Tvärtom så underlättar det ju om man börjar använda begreppen utifrån vad de faktiskt betyder. 
  • mari123

    Vet inte hur det är med andra men själv lever jag bara en gång och jag försöker göra mitt enda liv så lätt som möjligt! I det ingår inte att göra som mamma på sin tid??köpa hem en halv gris, stycka och mala! T EX! Som kvinnor slet förr i tiden och lagade allt från grunden i små opraktiska kök! Inte för mig nu när det finns SÅ fina produkter att köpa färdiga! 

  • Anonym (Mamma)
    FuckGoggleAskMe skrev 2025-09-16 15:14:49 följande:

    Om man syftar på ultraprocessad, skulle man kunna säga ultraprocessad. Att kalla tex chips halvfabrikat men inte kalla köttfärs det, skulle ju bli helt fel. 

    Har svårt att tro att folk kan definitionerna men struntar i dem. Hur som helst, svårt att diskutera ämnet om folk använder godtyckliga begrepp. Jag förstår ju inte exakt vad TS menar pga det. 


     


    Säger inte vad som är rätt eller fel att säga utan vad folk brukar syfta på med sina ordval. Man kan låtsas att man inte förstår vad ts syftar på för dåliga halvfabrikat, om man vill.
  • Anonym (?)
    Anonym (Mamma) skrev 2025-09-16 16:20:15 följande:
    Säger inte vad som är rätt eller fel att säga utan vad folk brukar syfta på med sina ordval. Man kan låtsas att man inte förstår vad ts syftar på för dåliga halvfabrikat, om man vill.
    Vad av följande är i daglig tal halvfabrikat
    Kallrökt lax
    Ströbröd
    Ketchup
    Vinäger
    Curry
    Rökt skivad skinka
    Marmelad
    Curd
    Falukorv
    Aioli
    Inlagd sill
    Matjesill
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (?) skrev 2025-09-16 16:42:14 följande:
    Vad av följande är i daglig tal halvfabrikat
    Kallrökt lax
    Ströbröd
    Ketchup
    Vinäger
    Curry
    Rökt skivad skinka
    Marmelad
    Curd
    Falukorv
    Aioli
    Inlagd sill
    Matjesill
    Fråga ts vetja
Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?