• Apif la deuxiè­me
  Äldre 21 apr 15:23
  63641 visningar
  1654 svar
  1654
  63641

  Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?

  Många har skrivit i flera olika trådar om hur ohyffsade alla unga människor är för att de inte stiger upp och ger sin plats åt en gravid kvinna på bussen. Förklara för mig varför jag borde göra det? Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?

  Jag stiger upp och ger min plats åt äldre eller handikappade eller såna som går på kryckor. Men jag tycker att en frisk kvinna ska kunna stå även om hon har lite mage.

  Jag vill inte få mordiska blickar av nån gravid bara för att jag sitter kvar på min plats. De vet inget om mig, eller om hur ont jag ofta har i mitt ena knä. Iofs borde det inte spela någon roll, tycker jag. Även en frisk person ska få sitta ifred på sin plats även om en gravid kvinna måste stå.

  SÅ förklara gärna för mig varför jag ska ställa mig upp när ni kommer med era magar och vill sitta?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-21 15:32:58:
  "Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?"

  Där ska det givetvis stå "varför MÅSTE jag", inte "varför får inte jag".

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-25 12:30:14:
  Jag har fått otaliga svar som handlar om krämpor man kan ha som gravid. Illamående, foglossning, svullna fötter och mycket mer.

  Jag hävar fortfarande att OM man då känner att man måste sitta, så kan man be någon!
  Man kommer ingenvart med sura arga blickar, men ber man snällt får man troligen sitta.

  Ingen kan veta om den som sitter och ser ung och frisk ut har ont i kroppen, och den som sitter kan inte heller veta ifall den gravida mår bra eller inte.

  Så, FRÅGA om ni behöver sitta!

 • Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?
 • 1978ne­ttan
  Äldre 21 apr 15:29
  #11

  alltså jag håller med TS

 • Majälv­a
  Äldre 21 apr 15:29
  #12

  Även om den gravida kvinnan för det allra mesta är gravid av egen fri vilja, så har hon inte valt hur graviditeten påverkar hennes kropp, vilket varierar oerhört mycket från kvinna till kvinna. Och du kan inte alltid se på en gravid hur pass ont hon har. Lika lite som hon kan se hur ont du har i ditt knä. Om du har ont i ditt knä, så behöver ju inte du bekymra dig, sitt du lugnt ner.
  Graviditet i sig är inte en sjukdom eller ett handikapp, men hur just _din_ kropp reagerar kan vara ett icke självvalt problem.

 • Äldre 21 apr 15:29
  #13

  Nu vill jag inte säga det här, men jag måste: om man inte har varit höggravid så är det lite svårt att sätta sig in i situationen. Det är jobbigt. Inte för alla, och då kan de gott stå. Men många är det jobbigt för. Många har foglossning som gör ont men som inte syns. För många är det tungt för ryggen att stå på bussen.

  Med ditt resonemang ska du ju inte resa dig för de som brutit benet i en skidolycka heller, de får ju skylla sig själva de också!

  Såklart får inte alla en jobbig graviditet, men vi som får det tycker om människor som har omtanke om andra!


  Come what may
 • Äldre 21 apr 15:29
  #14

  Tja... försök hålla balansen när du är i 8-9 mån så får du se hur lätt det är. Det är verkligen sk*tsvårt, då du har en helt annan tyngdpunkt än tidigare.

  Men *självklart* ska den som har ont, är skadad eller så sitta. Då lär det ju finnas någon annan som kan ställa sig upp...

 • Emab
  Äldre 21 apr 15:30
  #15

  Oj många verkar inte känna till begreppet omtanke...

 • Kanelf­licka
  Äldre 21 apr 15:30
  #16

  Min kompis hade fruktansvärt foglossning när hon var gravid. Det var ju ingenting som syntes innan hon började använda kryckor.

 • silhue­tt
  Äldre 21 apr 15:31
  #17

  Om du är skadad i knät så tycker jag inte du ska behöva stå. Då tycker jag att nån annan frisk kan "offra" sig.

  Kan säga att jag själv SÅG säkert stark och frisk ut när jag var höggravid, var ju dessutom ung (så då "borde" man väl vara frisk, eller? )
  Men det är inte heller alltför ovanligt att man har himla ont i ryggen, har foglossning, och blir svimfärdig om man står upp för länge.. En graviditet påverkar hela kroppen.

 • Äldre 21 apr 15:32
  #18

  Nej, jag kan inte motivera varför just du skall lämna plats åt en gravid kvinna - om jag träffar dig på bussen vet jag ingenting om dig och vad du har för hälsoproblem.

  Däremot tycker jag att friska människor bör ha vett nog att resa sig för de som behöver platsen bättre. En gravid kvinna är inte sjuk, men hon kanske har ont, får sammandragningar eller mår dåligt. Dessutom: Om bussen måste tvärbromsa och de som står upp faller omkull får en ogravid, fullt frisk människa kanske några blåmärken - men en höggravid kvinna kan råka ut för allvarligare saker.

  Det handlar väl i grund och botten om hänsyn, och det ingår i ett hänsynsfullt synsätt att underlätta för dem som har det svårare än en själv. Ställer man inte upp på det är det väl en sak, men då får man nog också stå ut med att anses oartig.


  You can't take the sky from me.
 • lhx
  Äldre 21 apr 15:33
  #19

  för mig hade du gärna fått sitta kvar m ditt skadade knä, än så länge orkar jag stå. men du vet, många blir lite handikappade som gravida. det är förbannat tungt för kroppen och komplikationer som tex foglossning är inge vidare kul. ja ja grattis om du varit vid full vigör under en graviditet och du lär väl märka om du blir gravid och får besvär.
  tills vidare får du gärna fråga om min plats på bussen pga din skada.

 • Apif la deuxiè­me
  Äldre 21 apr 15:34
  #20

  Man anses ju oartig även om man sitter kvar på sin plats trots att man själv har ont, Lady Namarie

Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?
Logga in
Bli medlem