• Apif la deuxiè­me
    Äldre 21 Apr 15:23
    84715 visningar
    1654 svar
    1654
    84715

    Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?

    Många har skrivit i flera olika trådar om hur ohyffsade alla unga människor är för att de inte stiger upp och ger sin plats åt en gravid kvinna på bussen. Förklara för mig varför jag borde göra det? Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?

    Jag stiger upp och ger min plats åt äldre eller handikappade eller såna som går på kryckor. Men jag tycker att en frisk kvinna ska kunna stå även om hon har lite mage.

    Jag vill inte få mordiska blickar av nån gravid bara för att jag sitter kvar på min plats. De vet inget om mig, eller om hur ont jag ofta har i mitt ena knä. Iofs borde det inte spela någon roll, tycker jag. Även en frisk person ska få sitta ifred på sin plats även om en gravid kvinna måste stå.

    SÅ förklara gärna för mig varför jag ska ställa mig upp när ni kommer med era magar och vill sitta?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-21 15:32:58:
    "Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?"

    Där ska det givetvis stå "varför MÅSTE jag", inte "varför får inte jag".

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-25 12:30:14:
    Jag har fått otaliga svar som handlar om krämpor man kan ha som gravid. Illamående, foglossning, svullna fötter och mycket mer.

    Jag hävar fortfarande att OM man då känner att man måste sitta, så kan man be någon!
    Man kommer ingenvart med sura arga blickar, men ber man snällt får man troligen sitta.

    Ingen kan veta om den som sitter och ser ung och frisk ut har ont i kroppen, och den som sitter kan inte heller veta ifall den gravida mår bra eller inte.

    Så, FRÅGA om ni behöver sitta!

  • Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?
  • Jessic­aB
    Äldre 21 Apr 17:18

    Björkeli: jag tycker absolut itne det, om vi enbart pratar om argumentet och jag vore en full frisk människa då. Nej nu bidde det sidospår ändå. Som sagt, enbart argumentet och ja det är ett bra argument.

    Stjärnströssel: Varför ska man behöva förklara sig för folk varför man sitter ner? Det tycker jag nästna är snudd på kränkande. Jag kanske inte vILL berätta för alla om min sjukdom?

  • snartf­aster
    Äldre 21 Apr 17:18

    Det kanske inte behövs skyltar, det kan ju räcka med att vi har band i olika färger som signalerar vilken skada/problem vi har, då kan vi dessutom avgöra vilken som har mest problem, banden kan vara ordnade i en hierarki så att de med gröna band måste resa sig för de med blå och de med blå för de med bruna osv.

  • Apif la deuxiè­me
    Äldre 21 Apr 17:19

    Danitra, Ja hon hade knappast haft det problemet då

  • danitr­a
    Äldre 21 Apr 17:19

    snartfaster: ...och dessa band får man av sin läkare...för rättvisans skull.

  • Apif la deuxiè­me
    Äldre 21 Apr 17:20

    Det skulle bli en marknad för banden på svarta börsen.

  • Jessic­aB
    Äldre 21 Apr 17:20

    Snartfaster: haha det går ju inte, hur ska de färgblinda då veta? Jag röstar fortfarande för skyltar!

  • Idawho
    Äldre 21 Apr 17:21

    en liten tanke..
    Tänk vad smidigt om folk bara kunde prata med varandra istället för att tänka vad de tycker och vill.. Ex." ursäkta mig, men tror du att jag skule få kunna sitta på din plats? Det är så att jag har foglossningar till följd av min graviditet." Svar " Nja, helst inte, jag har ett dåligt knä som gör att jag inte kan stå längre stunder" Då är problemet löst!! Och någon runt omkring kanske har uppfattat situationen och erbjuder sin plats!
    Men tyvärr så är det alltför ofta man helt enkelt är tyst och förväntar sig att andra ska förstå vad man vill utan att man säger ngt..

  • johann­adarli­ng
    Äldre 21 Apr 17:22

    Eh? Nu bor jag visserligen på landbygden, men hur i hela friden kan det här vara ett problem? Att respektera sina medmänniskor kan väl inte vara så svårt?
    Om jag hade graviditetsproblem så skulle jag bli jätteglad om någon gav mig sin sittplats, men absolut inget jag förväntar mig. Det syns inte på mig om jag har ont, och det syns inte på dig. Det är nog inte enbart för att man har stor mage som man vill sitta... Många gravida har svåra foglossningar som gör det oerhört smärtsamt att åka kollektivt.
    Nu har jag som sagt inga erfarenheter av hur det går till i storstadsdjungeln och dess kollektivtrafik, men jag hade absolut ingen aning om att gravida krävde sittplatser...
    Och varför får man inte tycka att smärta är jobbigt för att man har valt att bli gravid?

  • Jessic­aB
    Äldre 21 Apr 17:23

    Idawho: jag tror inte det skulle gå, jag har faktiskt varit med om det en gång och fick ÄNDÅ en sur blick. Det verkar som om vissa gravida kvinnor anser att de alltid har de värre än adnra..

  • stjärn­ströss­el
    Äldre 21 Apr 17:23

    man behöver inte berätta varför eller gå ingående på det..men det är ett trevligt sätt att berätta att man tänker!
    tyvärr finns det många som inte tänker och då visar man iallafall att man e en shyst filur..tycker jag iallafall...

Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?