• Kattii

    mormors bullar

    Min mormor brukade alltid baka sina bullar som gifflar med smör och vaniljsocker som fyllning, jag tror att man använder vanlig bulldeg men sedan skär man dem i trekanter istället och rullar ihop?
    Någon som vet vilka bullar jag menar?
    Vill jättegärna ha receptet!

  • Svar på tråden mormors bullar
  • Millan1972

    Ja gud, min mormor gjorde såna med. Men jag kommer ju inte ihåg..
    Men oj vad goda dom var

  • AnnaK

    Supergoda gifflar.

    12 dl mjöl
    1 dl strösocker
    100 g marg.
    50 g jäst
    1 ägg
    3 dl mjölk

    Fyllning:

    25 malda mandlar,
    2 msk marg. och 5 msk socker

    Häll 10 dl mjöl i matberedaren + socker och margarin i sockerbitskuber.
    Smula över jästen och ägget.
    Starta maskinen och häll i mjölken.(40 grader)
    Arbeta in lite mer mjöl.
    Låt jäsa !
    Dela i 4 bitar som kavlas ut och sporras till 8 bitar. Lägg i fyllningen och rulla till gifflar. Låt jäsa !
    Pensla med ägg + pärlsocker
    Grädda i 225 i 10 min

    Läckra gifflar med vaniljfyllning

    Det här behövs för ca 24 st:
    50 g jäst
    200 g smör eller margarin
    2 1/2 dl gräddmjölk
    1/2 dl socker
    1/2 tsk salt
    ca 8-9 dl vetemjöl

    Fyllning:
    50 g mandelmassa
    75 g smör eller margarin, rumsvarmt
    3/4 dl socker
    2 tsk vaniljsocker

    Pensling:
    uppvispat ägg

    Glasyr:
    2 dl florsocker
    1-2 msk vatten

    Ugn: 250°

    Gör så här:

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt gräddmjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
    2. Tillsätt socker, salt och så mycket mjöl att det blir en blank deg. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
    3. Rör under tiden samman fyllningen. Riv mandelmassan grovt och rör samman den med rumsvarmt matfett, socker och vaniljsocker.
    4. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 25 cm i diameter.
    5. Skär eller sporra ut 8 snibbar från varje degkaka. Lägg en klick fyllning på varje och rulla samman dem från den breda sidan mot spetsen.
    6. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
    7. Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt dem kallna på galler under duk.
    8. Rör ut florsocker med vatten till glasyren. Ringla lite glasyr över varje giffel. Gifflarna går att frysa utan glasyr.
    Tips!
    Prova att byta ut vaniljfyllningen i gifflarna mot god fast sylt.

  • AnnaK

    Vaniljgifflar
    24st
    Ugn 225°

    125 g kallt margarin
    1 ägg
    1 msk vanillinsocker
    1 msk strösocker
    2 dl mjölk
    50 g jäst
    7,5 ? 8 dl vetemjöl

    Vaniljkräm
    Gör vaniljkräm på påse eller egen och låt kallna

    Rör det kalla margarinet tillsammans med ägget, vaniljsockret och strösockret.
    Blanda i jäst och mjölk.
    Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg.
    Baka ut degen till rektangulär kaka, täck över den med en bakduk och låt jäsa i 15 minuter.
    Vik ihop kakan i tre delar, vänd och baka ut på nytt.
    Dela i två delar. Baka ut och sporra varje del i 12-13 trekanter.
    Klicka lite vaniljkräm på varje trekant, rulla ihop till en giffel.
    Låt jäsa i 15 minuter.
    Grädda cirka 8 minuter.
    Pensla gifflarna med smält margarin omedelbart när de tas ur ugnen och doppa dem i strösocker.

  • AnnaK

    KALASGIFFLAR
    CA 48 ST. Ugn 225 grader

    75 g mragarin
    7 1/2 dl vatten
    50 g jäst
    1 tsk salt
    2 msk Ljus baksirap
    20 dl vetemjöl special

    FYLLNING:
    CA 100-150 g margarin

    PENSLING OCH GARNERING:
    Uppvispat ägg och sesamfrön

    1. Smula ner jästen i en degbunke.
    2. Smält margarinet och tillsätt vattnet. Låt det bli fingervarmt (37 GR.).
    3. Häll lite över jästen och rör om så att den löser sig.
    4. Tillsätt resten av vätskan.
    5. Arbeta in salt, sirap och det mesta av mjölet.
    6. Arbeta till en smidig deg.
    7. Låt jäsa under duk ca 30 min.
    8. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
    9. Dela degen i 6 lika stora bitar.
    10. Forma runda bullar. Kavla ut dem till rundlar.
    11. Bred lite mjukt margarin över rundlarna.
    12. Sporra ut 8 snibbar.
    13. Rulla ihop dem och forma dem till gifflar.
    14. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under duk ca 30 min.
    15. Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.
    16. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de har fått fin färg och känns torra.
    17. Låt svalna på galler under duk.

Svar på tråden mormors bullar