Supergoda gifflar.
12 dl mjöl
1 dl strösocker
100 g marg.
50 g jäst
1 ägg
3 dl mjölk
Fyllning:
25 malda mandlar,
2 msk marg. och 5 msk socker
Häll 10 dl mjöl i matberedaren + socker och margarin i sockerbitskuber.
Smula över jästen och ägget.
Starta maskinen och häll i mjölken.(40 grader)
Arbeta in lite mer mjöl.
Låt jäsa !
Dela i 4 bitar som kavlas ut och sporras till 8 bitar. Lägg i fyllningen och rulla till gifflar. Låt jäsa !
Pensla med ägg + pärlsocker
Grädda i 225 i 10 min
Läckra gifflar med vaniljfyllning
Det här behövs för ca 24 st:
50 g jäst
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl gräddmjölk
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 8-9 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g mandelmassa
75 g smör eller margarin, rumsvarmt
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
uppvispat ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
Ugn: 250°
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt gräddmjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt socker, salt och så mycket mjöl att det blir en blank deg. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3. Rör under tiden samman fyllningen. Riv mandelmassan grovt och rör samman den med rumsvarmt matfett, socker och vaniljsocker.
4. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 25 cm i diameter.
5. Skär eller sporra ut 8 snibbar från varje degkaka. Lägg en klick fyllning på varje och rulla samman dem från den breda sidan mot spetsen.
6. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt dem kallna på galler under duk.
8. Rör ut florsocker med vatten till glasyren. Ringla lite glasyr över varje giffel. Gifflarna går att frysa utan glasyr.
Tips!
Prova att byta ut vaniljfyllningen i gifflarna mot god fast sylt.