• New  Dawn

    Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare

    I tråden "Pressa ner magen på tjejen under penetration" kommer debatten att handla om den artikel som en barnmorska skrivit, som handlar om att unga kvinnor söker för att sex gör ont. www.svd.se/barnmorskans-larm-unga-pressas-till-hart-sex. Artikeln handlar om att vissa tjejer ställer upp på sex, på hårt sex, samt att sex blivit allt hårdare.

    Några killar kände igen den sexuella jargongen och svarade på detta genom att göra en film.

    "

    "





    Varför har det blivit så här?

    Varför får tjejer ont av sex?

    Har det alltid varit så här?

    Vad har porren för roll?

    Hur ska vi komma till rätta med detta?


    Anyone can hate. It costs to love.
  • Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare
  • New  Dawn
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-19 12:50:29 följande:

    Som jag påpekade i mitt tidigare exempel så var min reflektion över det jag såg att männen var nakna, vilket jag då inte förstod mig på. Är det någon fara med att tänka såsom jag gjorde då menar du?.


    ?!?! Va? Hur kan du få för dig att jag tyckte din reaktion var dålig på något sätt???? Jag har aldrig skrivit det?. Nej. Vore intressant att förstå hur du kan tolka mig så?!? Ganska intressant reaktion faktiskt, eftersom det säger något om vilken bild vi har av män och kvinnor (alltså inte du specifikt)

    Det som kan vara negativt är att inte reagera på klipp där kvinnor blir förnedrade. Om man är likgiltig inför det och normaliserar det, kan det bli problem. Det kan också vara bra att reflektera över andra saker, som tex att kvinno- och mansrollen är väldigt stereotypa och att sex inte behöver vara så.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • New  Dawn
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-19 12:50:29 följande:

    Vad Är det något konstigt menar du? Känner du dig bekväm att prata med din familj om sex, porr etc? Jag skulle aldrig vända mig till dem, men som ung hade jag andra vuxna i min närhet (både genom skolan och privat) som jag kunde anförtro mig åt.Tidigare skrev du att du trodde att det finns män med prestationsångest pga porr, och nu säger du att det finns? Hur ska du ha det?Alla har ju sitt ansvar att söka upp rätt vård vid behov, och begår man övergrepp (vilket du illustrerar, även om hårt sex absolut inte är detsamma som övergrepp) är man också en brottsling som förtjänar rättslig påföljd.

    Det jag menar är helt enkelt att jag inte ser något fel i att söka hjälp hos psykiatrin om man upplever ett problem med sin porrkonsumtion, men att du då drar parallellen att jag skulle prata om våldtäktsmän visar uppenbarligen att du inte förstår vad jag skriver (som vanligt iofs).


    Nej jag tycker inte det är konstigt att man inte vill vända sig till föräldrar för att prata om porr. Hur kan du få det till att jag tycker det är konstigt? Det är ett problem att se porr utan att prata om det. Därför är det bra lyfta occ förbättra debatten i skolan och samhället.

    Ja jag vet män som får prestationsångest av porr. Du får citera där jag skrivit att jag tror att män får prestationsångest av porr. Jag vet att vissa får det och jag tror att porren är en av olika saker som påverkar mäns prestationsångest i sexuella situationer. Självklart är det olika från män till män.

    Ja om man begår övergrepp ska man anmälas. Klart att vissa kan behöva uppsöka psykiatri också, men det är inte det jag pratar om.

    Det finns problem med porr där lösningen inte är att söka hjälp hos psykiatrin. Som tex att man får uppfattningen att sex ska innehålla inslag man sett i porr för att inte vara tråkiga. Det viktiga då är att bli bättre på att ta reda på vad den andre vill och berätta vad man själv vill. I detta sammanhang bör man också tänka på att INTE gå på för hårt (tjata) om egna önskemål som den andre känner sig tveksam på. Det finns en uppfattning att bra sex är sex där man experimenterar, är öppen, provar olika saker. Men det måste vara okej att inte vilja det.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • New  Dawn
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-19 12:50:29 följande:

    Vad vill du få Jag tycker snarare det är viktigare att prata om samtycke och få människor att förstå sin egna integritet. Det är, i sig, mycket viktigare och effektivt än att fokusera på porren i den utsträckning du gör.

    Just eftersom du gör det fatala misstaget att se porren som roten till allt ont. Ja, det är möjligt att porr kan ha negativa effekter hos folk (positiva också förstås), men vår sexualitet påverkas av så mycket mer. Kan du inte förstå det är det ingen idé att jag ens fortsätter skriva med dig.

    Om du f.ö. tror att kvinnor inte kan säga nej till sex de inte vill ha pga porr så låter det rentav som en idiotförklaring av kvinnor. I princip så antifeministiskt det kan bli.Och DÄR visade du precis att du inte har en jävla aning om vad du pratar om utan endast är ute efter att skylla allt på porren.

    .


    Du läser tyvärr inte det jag skriver. Citerar mig någonstans där jag skriver att porr är roten till allt ont. Tvärtom har jag gång på gång skrivit att det finns olika faktorer som påverkar vår syn på sex. Porr har dock EN del i detta. Kvinnor har sedan länge förväntas att ställa upp på sex och längre tillbaka var inte ens tvingande samlag inom äktenskapet betraktade som våldtäkt. Andra uppfattningar om sex sprids mer genom porr. När jag och min sambo var unga (vi är födda på 60 och 70 talet) hade vi inte ens hört talas om analsex. Men idag kan man se det i porrens värld redan som 9 åring. Begrepp som gangbang är något jag läst och hört talas om först på senare år, men detta kan barn och ungdomar möta tidigt i livet. Att se hårdare sex, med nedtryckningar, tvång mm, är så lättillgängliga nu för tiden.

    Jag håller med dig om att det är viktigt att prata om samtycke. Det är viktigt att förstå sin egen intigritet.

    Klart att jag tycker att kvinnor ska säga nej till saker de inte vill. Vad är det för bullshit att skriva att jag inte tror att kvinnor kan säga nej. Jag tycker verkligen att kvinnor ska säga ifrån, men jag vill också belysa problematiken med att känna förväntningarna på att ställa upp på sex.

    Jag har debatterat mycket här på FL och läst mängder av män som har åsikten att sex är sådant man ska kompromissa med. Många menar att de inte kan leva kvar i relationer med för lite sex och de tycker att kvinnan får se till att få lust, annars borde han få ha sex med andra. Kvinnan bör jobba på sin lust. Många tycker att sex är något positivt och menar att "man mår ju bra av sex". Om man möter en man med denna inställning förstår jag svårigheten att säga nej till sex. Blir mannen uppenbart sur för ett nej kanske det inte är så konstigt att man väljer att ställa upp, tänja på sina gränser mm

    Jag upplever att man måste vara ganska stark om man ska stå för om man inte vill expremintera så mycket med sex. Om man vill ha sex lite mer sällan och tex endast "vaniljsex".
    Anyone can hate. It costs to love.
  • New  Dawn
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-19 12:50:29 följande:

    Har du inga vänner, tittar på porr och mår dåligt är skälet med all sannolikhet att du inte har några vänner. Skaffar du vänner kommer du säkerligen må bättre, men det innebär inte att du behöver sluta kolla på porr.Problemet ligger i att man vill hitta en syndabock som man kan skylla allt på, vilket märks tydligt på dina inlägg. Det utelämnar så mycket fakta och kunskap som är viktigt för att kunna komma ifrån de sunkiga normer vi har i samhället.Skolan har ett ansvar att ge kunskap, visa förebilder och ge barn möjlighet att tänka kritiskt. Av min erfarenhet av skolor i överlag är man rätt så mycket mer öppen till att ta in information från de man möter i den miljön än vad man ser i porr. Skulle således jag möta någon fullkomlig galning i mellanstadieskolan som säger att porr gör mig impotent eller våldtäktsman så kan du ge dig fan på att det hade haft mycket större skadeverkan än vad porren i fråga någonsin skulle kunna ha haft.

    Eller menar du på allvar att föreläsningar, TV-inslag (med experter), skolor, akademisk litteratur m.m. möter en publik med mer slutet mindset än de som tittar på porr? Alltså att porren har möjlighet att påverka mer?

    Annars är det ju bara att lyssna på Elsa Lantz från Porrfri Barndom när hon, i Aftonbladet Daily*, påstår att hon pratat med ett tjugotal skolsköterskor i Stockholm som vittnar att barn i tioårsåldern leker anala våldtäktslekar på skolgården. Samt att lösa det genom att sätta in porrfilter. För det är ju ingen fara alls i att låta dårar få utrymme i media och skolor...

    * Finns att höra här: www.aftonbladet.se/tv/a/7Kn409/debatten-om-porrfilter-i-skolan

    Ca 4:40 in i avsnittet.


    Det där med vänner är något du valt att skriva om. Min uppfattning är att människor som är ensamma, utan vänner, ofta mår dåligt, oavsett om de ser på porr eller inte.

    Jag tror att det är bäst om man kan ha en balanserad debatt om porr och vara öppen för olika reaktioner.

    Du skriver(tidigare) att man tröttnar att se på tex avsugningar. Men om det är så att många reagerar så och bara vill ha mer och mer "avancerat" sex är det väl inte så konstigt om vissa också reagerar så i verkligheten. Jag har pratat med många män som uttrycker att de tröttnat på "vaniljsex" och inte längre kan tända på detta. Vissa av dem har haft kvinnor som vill ha sex, men de själva klarar det inte. Exakt vilken roll porrtittande påverkar är omöjligt att säga och dessutom olika från fall till fall, men det finns helt klart personer som upplever att de fått bättre sexliv och erektion när de minskat på porr. Andra kanske blir hjälp av porr och får mer lust, bättre sexliv, och förbättrad erektion.

    Jag kan inte se på klippet för övrigt.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (porris)
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-15 15:41:53 följande:
    Fast när du köper en tidning eller bok ingår du också i ett avtal, återigen EULA, som bland annat kan omfatta åldersgräns men också göra anspråk på vad du får använda materialet till.

    Görs inte åldersgräns på statlig nivå eller av en granskare, så är det upp till distributör/producent att sätta åldersgräns. Jag vet inga porrproducenter som inte är tydliga med att innehållet endast är avsedda för myndiga.

    För att handla på Amazon samt de flesta webbshoppar måste man väl vara myndig till och börja med? Alternativt låta målsman göra beställning.
    Man behöver inte godkänna ett End User Licens Agreement när man köper en tidning. Inte ens en porrtidning.

    Så om du tror att en tidning omfattas av End User Licens Agreement och detta skulle vara vara ditt argument för att det finns "åldergräns på porr" så är det inte så mycket mer att säga om saken.
  • Anonym (Kvinnor)

    Kvinnor i allmänhet vill att männen ska ligga på deras villkor så de får orgasm.

    De som håller på med våldsamt sex har väl förstått att det är viktigt att ge männen sex så de får också orgasm på deras villkor.

  • Anonym (Baby blue)

    Sett några avsnitt av Euphoria. Jag är glad att jag inte växer upp nu. Tjejer som pressas till sex, och blir filmade med mobilen, sen hamnar det på nätet. Pornhub nämns i serien, och vad folk söker mest på. Killar som tror att tjejer vill ha det så, för dom har sett det i porr.Rynkar på näsan

  • Carolatom07

    Det går nog inte att neka till att porren är en stor bov i dramat. Redan på 90-talet när jag var i tonåren tyckte jämnåriga killar att tjejer skulle ställa upp på analsex m.m. Var hade de fått det från om inte porren.De brukare ju även titta på grovporrfilmer när man samlades ett gäng grabbar hemma hos någon. Idag finns det hur mycket grovporr som helst på nätet, unga grabbar blir nyfikna, ser på det och tror att det är så det ska vara.

    Jag hade som yngre en föreställning om att kärlek skulle vara något fint och vackert där man inte förnedrar den andre sexuellt eller skadar den andre. För det fick jag höra att jag var en tönt och omanlig och fick höra att "Tjejer är bara till för att sätta på".

    Om det var så redan då, hur illa lär det inte ha blivit idag? Vågar knappt tänka på det.

  • Anonym (Baby blue)
    Carolatom07 skrev 2023-02-01 06:52:42 följande:

    Det går nog inte att neka till att porren är en stor bov i dramat. Redan på 90-talet när jag var i tonåren tyckte jämnåriga killar att tjejer skulle ställa upp på analsex m.m. Var hade de fått det från om inte porren.De brukare ju även titta på grovporrfilmer när man samlades ett gäng grabbar hemma hos någon. Idag finns det hur mycket grovporr som helst på nätet, unga grabbar blir nyfikna, ser på det och tror att det är så det ska vara.

    Jag hade som yngre en föreställning om att kärlek skulle vara något fint och vackert där man inte förnedrar den andre sexuellt eller skadar den andre. För det fick jag höra att jag var en tönt och omanlig och fick höra att "Tjejer är bara till för att sätta på".

    Om det var så redan då, hur illa lär det inte ha blivit idag? Vågar knappt tänka på det.


    Exakt den attityden ser man i serien bland ungdomarna. Tjejer är slampor som bara är till för att sätta på. En av tjejerna verkar vara en slampa. Med det menar jag att hon gillar sex, och vill ha det ofta. Men givetvis så blir det nåt negativt bara för att hon är tjej. Det är så snedvridet.
  • Anonym (Inflikning)
    Anonym (Baby blue) skrev 2023-02-01 06:37:22 följande:

    Sett några avsnitt av Euphoria. Jag är glad att jag inte växer upp nu. Tjejer som pressas till sex, och blir filmade med mobilen, sen hamnar det på nätet. Pornhub nämns i serien, och vad folk söker mest på. Killar som tror att tjejer vill ha det så, för dom har sett det i porr.Rynkar på näsan


    Menar du att detta är något som vanligtvis sker eller tror du att det förekommer för att du ser det i en dramaserie?
  • Anonym (Förnuftig)
    Anonym (Inflikning) skrev 2023-02-01 20:23:00 följande:
    Menar du att detta är något som vanligtvis sker eller tror du att det förekommer för att du ser det i en dramaserie?
    Euphoria är väl mer att betrakta som en dokumentärfilm Solig?
  • Anonym (Baby blue)

    Det här ser man exempel på i Euphoria:

    Det är vanligare att pojkar konsumerar porr än flickor. 


    Pojkar upplever i större utsträckning att porren lärt dem saker om sex och att de fantiserar om att själva göra det de sett i porren. Men vad de egentligen lärt sig eller inspirerats till vet forskarna inte riktigt.


    Annons

    Vid en närmare anblick syns ett mönster i måendet hos den växande grupp unga ? pojkar främst ? som tittar på porr ofta.


    De lider ofta av psykisk ohälsa och visar depressiva symtom, ångest, stress, prestationsångest, ensamhet och nedstämdhet. Riskbeteenden som att röka, dricka alkohol, ta droger, skolka, vara stillasittande och att ha dåliga relationer till föräldrar är också vanligt i gruppen.


  • Anonym (Inflikning)

    Anonym (Förnuftig) skrev 2023-02-02 14:21:16 följande:


    Euphoria är väl mer att betrakta som en dokumentärfilm Solig?
    Eh, nej? Det är en dramaserie, som i sin tur är fiktion. Sedan är det fullt möjligt att den gör anspråk på faktiska samhällsproblem men jag skulle vara väldigt försiktig innan jag drog med så pass höga växlar.
    Anonym (Baby blue) skrev 2023-02-02 15:32:04 följande:
    Pojkar upplever i större utsträckning att porren lärt dem saker om sex och att de fantiserar om att själva göra det de sett i porren. Men vad de egentligen lärt sig eller inspirerats till vet forskarna inte riktigt.
    Nu vet jag inget om vad det är för källa du hänvisar till, men det mesta som unga vill prova är ganska vanilj. Absolut vanligast är oralsex.

    Sedan tycker jag det finns problem med idén att penis-vaginala samlag är något "fint och självklart" medan exempelvis analsex är "fult och farligt". Detta trots att vaginala samlag är långt mycket mer riskfyllda och oftare leder till skador än analsex.

    Mao pratar de flesta inte om faktiska risker utan bara om personliga värderingar. Visst får man ha egna värderingar, men då ska man vara på det klara med att man i slutändan bara skyltar med sin egna moral hellre än att sprida kunskap till unga. Ganska skrämmande faktiskt att folk verkar kunna så pass lite som säkert sex samtidigt går runt och oroar sig över barns sexvanor.
    Anonym (Baby blue) skrev 2023-02-02 15:32:04 följande:
    Vid en närmare anblick syns ett mönster i måendet hos den växande grupp unga ? pojkar främst ? som tittar på porr ofta.
    De lider ofta av psykisk ohälsa och visar depressiva symtom, ångest, stress, prestationsångest, ensamhet och nedstämdhet. Riskbeteenden som att röka, dricka alkohol, ta droger, skolka, vara stillasittande och att ha dåliga relationer till föräldrar är också vanligt i gruppen.
    Detta har vi tagit upp tidigare i tråden också, men det är väldigt svårt att ha kontrollgrupper vad som gäller porr då praktiskt taget alla killar kollar i någon utsträckning. Man uppnår inget genom att endast peka på generisk statistik och försöka hitta samband utan mer konkret info.

    Mao är gruppen "män som inte tittar/tittat på porr" så pass liten att man i motsatta gruppen kan få fram underlag för i princip vad som helst. Det enda möjliga undantaget är att vissa religiösa kan vara mindre representerade i ena eller andra gruppen, men även det kan vara svårt att dra några slutsatser kring.
  • Anonym (Baby blue)
    Anonym (Inflikning) skrev 2023-02-02 23:59:01 följande:

    Anonym (Förnuftig) skrev 2023-02-02 14:21:16 följande:


    Eh, nej? Det är en dramaserie, som i sin tur är fiktion. Sedan är det fullt möjligt att den gör anspråk på faktiska samhällsproblem men jag skulle vara väldigt försiktig innan jag drog med så pass höga växlar.
    Anonym (Baby blue) skrev 2023-02-02 15:32:04 följande:
    Pojkar upplever i större utsträckning att porren lärt dem saker om sex och att de fantiserar om att själva göra det de sett i porren. Men vad de egentligen lärt sig eller inspirerats till vet forskarna inte riktigt.
    Nu vet jag inget om vad det är för källa du hänvisar till, men det mesta som unga vill prova är ganska vanilj. Absolut vanligast är oralsex.

    Sedan tycker jag det finns problem med idén att penis-vaginala samlag är något "fint och självklart" medan exempelvis analsex är "fult och farligt". Detta trots att vaginala samlag är långt mycket mer riskfyllda och oftare leder till skador än analsex.

    Mao pratar de flesta inte om faktiska risker utan bara om personliga värderingar. Visst får man ha egna värderingar, men då ska man vara på det klara med att man i slutändan bara skyltar med sin egna moral hellre än att sprida kunskap till unga. Ganska skrämmande faktiskt att folk verkar kunna så pass lite som säkert sex samtidigt går runt och oroar sig över barns sexvanor.Detta har vi tagit upp tidigare i tråden också, men det är väldigt svårt att ha kontrollgrupper vad som gäller porr då praktiskt taget alla killar kollar i någon utsträckning. Man uppnår inget genom att endast peka på generisk statistik och försöka hitta samband utan mer konkret info.

    Mao är gruppen "män som inte tittar/tittat på porr" så pass liten att man i motsatta gruppen kan få fram underlag för i princip vad som helst. Det enda möjliga undantaget är att vissa religiösa kan vara mindre representerade i ena eller andra gruppen, men även det kan vara svårt att dra några slutsatser kring.
    Ja, men serien skildrar saker som händer irl. Jag ser vilken skillnad det är mot när jag växte upp. Mer droger, nätmobbing, privata saker som sprids på nätet m.m.
    Känns som det är ett hårdare klimat nu. I serien ser man bl.a. hur en kille tar stryptag på tjejen när de har sex, för han tror att tjejer vill ha det så. Han har sett det i porr.
  • Anonym (Sx)

    Objektet ska inte vara subjektet. Det är väldigt avtändande när en kvinna är kåt och njuter.

  • Anonym (Inflikning)
    Anonym (Baby blue) skrev 2023-02-03 06:28:43 följande:
    Ja, men serien skildrar saker som händer irl. Jag ser vilken skillnad det är mot när jag växte upp. Mer droger, nätmobbing, privata saker som sprids på nätet m.m.
    Känns som det är ett hårdare klimat nu. I serien ser man bl.a. hur en kille tar stryptag på tjejen när de har sex, för han tror att tjejer vill ha det så. Han har sett det i porr.
    Kanske bara är jag, men ditt synsätt är både läskigt och kul.

    Dels tycker jag det är läskigt att du ser vad som sker i en dramaserie som absoluta sanningar. Det är någon som har skrivit manuset och regissör har gått samman ett helt filmteam för att återskapa det som finns i manuset. Att med det som grund dra slutsatsen "det är hårdare klimat nu" för "saker som killar sett i porr" är väldigt hastig och farlig.

    Samtidigt blir det ju rätt komiskt också. Vad för bild har du av 70-talet efter att ha sett Christine F eller Call Girl? Där kan vi ju verkligen prata hårda klimat och då är det också filmer som har viss verklighetsförankring (även om mycket dramaturgi är konstruerad för den silvriga duken). Ska man däremot förhålla sig till något som är ren fiction, likt Euphoria, så kan man ju undra hur du resonerar när du tittar på Gudfadern eller Heat.

    Sedan kan man ju också fråga sig hur det kommer sig att det alltid är exakt samma dussintal alarmister som kommer med samma helt makalösa historier gång på gång i media om hur pass hjärntvättade dagens ungdomar är av all porr, varpå RFSU, RFSL, så gott som alla ungdomsmottagningar, sexologer och nästintill en hel lärarkår inte alls har samma uppfattning. Att många alarmister tycks vara bundisar får mig också att höja ögonbrynen i hur pass rimliga dessa konspirationsteorier ens kan vara.
Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare