• Lovant­i
    Äldre 28 Jun 00:09
    2313 visningar
    14 svar
    14
    2313

    18,44 kommer jag in på juristprogrammet?

    Hej!

    Har sökt till juristprogrammet i höst i Uppsala (1:a hand) och Stockholm (2:a hand). Skulle egentligen ha läst upp en del betyg i våras, men p.g.a. en rad olika händelser så blev det inte av... nu har jag bara 18,44 och är därför VÄLDIGT osäker om jag kommer in. Det var många år sedan det var så lågt (var 18,6 förra året i uppsala), däremot så var det högre intagningspöäng 2004,2005 men det sjönk 2006. Funderar på om det kommer att fortsätta att sjunka i år?

    Kollade på antalet sökande i 1:a hand och förra året var det 1200 (någonting), men i år var det bara 869. Å andra sidan så kan ju de som söker ha sjukt höga betyg så att det inte händer så mycket med poängen. Vad tror ni om mina chanser? Nägon annan som har sökt till juristprogrammet? Vad hade ni för betyg?

  • Svar på tråden 18,44 kommer jag in på juristprogrammet?
  • timber­hochma­ndie
    Äldre 28 Jun 00:12
    #1

    Tja, antalet studerande på universiteten minskar ju så det bored ju bli lättare att komma in. Uppsala och Lund hör väl till de lättare att komma in på, om jag minns rätt, eftersom de har antagning till juistprogrammet både vår och höst. Gbg som bara har höstantagning är svårare att komma in på. Om du nu inte skulle komma in i höst så är mitt tips att du helt enkelt söker till våren istället. Sökandetrycket brukar vara lägre då, så det är mycket lättare att komma in på våren.

  • Lovant­i
    Äldre 28 Jun 00:17
    #2

    Uppsala har tyvärr bara antagning på hösten, men Stockholm har på våren också (var 18,3 i våras så där borde jag komma in). Varför ska det ta sån jäkla tid med antagningsbeskeden? Vill veta NU!=)

  • timber­hochma­ndie
    Äldre 28 Jun 00:19
    #3

    Åh, så Uppsala har också bara på hösten? Då hade de fler platser än Gbg, för det var i alla fall lägre antagningspoäng där... Hur som helst är det ju färre sökande så chanserna borde ju inte vara alldeles minimala. Vet du vad antagningspoängen låg på vid andra urvalet förra hösten?

  • Lovant­i
    Äldre 28 Jun 00:32
    #4

    18,6 var det i urval 2 förra året... usch det känns som att jag kommer att bli 2 reserv eller någonting, skulle verkligen vara surt att vara så nära att bli antagen!=( men vi får väl se, kansek har jag flyt.

  • timber­hochma­ndie
    Äldre 28 Jun 00:33
    #5

    Ska hålla tummarna!

  • Äldre 28 Jun 00:34
    #6

    Det kan också bero på att Uppsala har problembaserad inlärning och 20-poängstentor vilket det inte är i Sthlm. Göteborg vet jag inte.

    Det är inte en utbildningsform som passar alla.

  • Äldre 28 Jun 00:36
    #7

    Det har iaf tidigare funnits en möjlighet att läsa T1 fristående fördelat på två delkurser på hösten och sedan hoppa på T2 på våren. Det är lättare att komma in på kurserna än programmet tror jag.

  • azacia
    Äldre 28 Jun 09:39
    #8

    I SU hade de iaf tagit in extra många studeranden förra hösten, vet inte hur många extra om strax under 100, därför sjönk intagningspoängen förra året iaf.

    Men jag håller tummarna för dig! Börjar själv termin 3 i SU till hösten, skitroligt!

  • elims
    Äldre 1 Jul 13:45
    #9

    Det kanske går vägen ändå. Det är ju väldigt många som söker juristlinjen varje år men som sen väljer att inte gå den. Har själv sökt men sedan inte gått.

    Min bror trodde att han hade för låga betyg när han sökte in härom året och han hamnade också på 69:e reservplats från början...men han kom in! De ringde honom dagen efter uppropet och erbjöd honom plats. Så ge inte upp hoppet, tom om du skulle hamna långt ner på reservplatslistan!

  • Lovant­i
    Äldre 10 Jul 15:02
    #10

    Usch, det gick skit! Står som reserv 286 i Uppsala och som reserv 259 i Stockholm! =( Blev jättebesviken, jag menar vad är chansen att så många kommer att tacka nej till sin plats... Det känns rätt kört! *gråter* Trodde som sagt att jag skulle ha en bättre chans.

  • Äldre 10 Jul 15:41
    #11

    Men det är bara första urvalet eller hur?

    Det är säkert många som har sökt det som andrahandsval och kommit in på sitt första val.

    Det kan fortfarande gå.

    Om du vill kan du försöka ordna en plan B att falla tillbaka på om det inte går vägen:

    Kolla runt på andra universitet efter något motsvarande juridisk översiktskurs 1 och 2 vilket sammanlagt ska ge ca 20 poängs studier (dvs en termin, 30 poäng i nya systemet). Kontakta studievägledaren på juridikum och ta reda på vilka av dessa som är jämförbara med motsvarande kurs vid Uppsala Universitet (som ger möjlighet att hoppa in på programmet termin 2, dvs till våren).

    Till hösten verkar det bara som att 2:an går i Uppsala och du behöver ha läst motsvarande 1:an innan för att vara behörig- det kanske finns någon sommarkurs nånstans i landet som ger behörighet till den?

  • Zova
    Äldre 10 Jul 15:44
    #12

    Men kommer man in på sitt första hands val så stryks man ju från sitt andra hands val...
    Eller hur menar du?


    loly skrev 2007-07-10 15:41:30 följande:
    Men det är bara första urvalet eller hur?Det är säkert många som har sökt det som andrahandsval och kommit in på sitt första val.
  • Äldre 10 Jul 16:06
    #13

    Men om man sökt juridik i andra hand tänkte jag och inte kommit in på sitt första alternativ i första urvalet så blir det en del platser efter andra urvalet. Det blir alltid en viss rotation sen. Möjligtvis inte rotation på 280 platser men det vet man ju inte.

    Sedan är det alltid folk som hoppar av efter ett par veckor så det kan gå att komma in lite senare också om man har tur. När jag läste T1 kom det en tjej efter 4 veckor som stod som 30:e reserv vid uppropet. Hon hade ju lite att läsa ikapp men det gick bra.

    Jag tycker inte ts behöver gråta riktigt än men det är nog bra med en reservplan för hösten om det inte funkar.

  • Zova
    Äldre 10 Jul 16:08
    #14

    jo- sant

Svar på tråden 18,44 kommer jag in på juristprogrammet?